Perspektivbillede af det nye byggeri, set fra Vibekevej. Foto fra loklaplansforslaget

Perspektivbillede af det nye byggeri, set fra Vibekevej. Foto fra lokalplansforslaget

Økonomiudvalg splittet om Hildis Have

Tre ud af otte økonomiudvalgsmedlemmer stemte imod at sende lokalplansforslag for nyt boligbyggeri ved stationen videre i høring

Af
Mette Dolmer Thygesen

byggeri Partierne i Økonomiudvalget var splittede, da de i onsdags 24. oktober skulle tage stilling til, om lokalplansforslaget for boligbyggeriet Hildis Have ved Hillerød Station skal sende i høring hos borgerne.

Boligbyggeriet er, efter at have været i forhøring, skrumpet en hel del. En del borgere udtrykte kritik for højden og drøjden på projektet til forhøringens borgermøde, og det har bygherre lyttet til. I første omgang skulle der bygges 114 boliger i højden 3-7 etager, men projektet er efter forhøringen nu på 85 boliger i 2-6 etager. Dermed er det gennemsnitlige etageantal faldet fra lidt over fem etager til cirka fire etager.

Alligevel valgte tre partier, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Socialistisk Folkeparti at stemme nej til at sende lokalplansforslaget videre i processen.

Tomlen nedad

Fra SF var det økonomiudvalgsmedlem Peter Langer, som vendte tommelfingeren nedad til projektet:

"Der er kommet et bedre projekt ud af det efter forhøringen, og jeg anerkender, at bygherren har taget en etage af i toppen - og at der er tyndet lidt ud i antallet af lejligheder. Men når nu Kommuneplanen siger max. fire etager i området - så skal vi respektere det," siger han og henviser desuden til de bevaringsværdige huse på Vibekevej 9 og 11, som skal rives ned for at gøre plads til byggeriet.

Museum Nordsjælland er kommet med indvendinger omkring det kulturmiljø i området, som de mener, er bevaringsværdigt, og det vil SF gerne bakke op om:

"Man er godt nok allerede kommet langt med at ødelægge området - det startede med byggeriet af The Hill, og det støttede vi heller ikke. Vi vil gerne være konsekvente: Vi støttede det ikke dengang, og det gør vi heller ikke nu. For os er det en fortsættelse af at omdanne et tidligere villaområde til et område med meget store bygninger, så det handler både om højden, drøjden og hensynet til de bevaringsværdige bygninger," siger Peter Langer.

Ingen gang på jord

Også Mette Thiesen fra Nye Borgerlige stemte nej.

"Jeg mener ikke, lokalplanen har nogen gang på jord, så jeg mener ikke, man behøver spilde borgernes tid med en høring. Jeg mener ikke, der skal bygges flere boligblokke i bymidten - og slet ikke på bekostning af gamle, bevaringsværdige bygninger. Vi har set, hvordan The Hill er skudt op i området, og det skal vi ikke prøve at efterligne ved at bygge noget i samme stil. Der er desværre kommet for mange boligblokke i bymidten, og det går ud over vores historiske Hillerød. Det vil vi ikke være med til," siger hun.

Flertal for

Der var dog et flertal i Økonomiudvalget med de fem medlemmer fra partierne Venstre, Socialdemokratiet og Radikale Venstre, som stemte for at sende lokalplanforslaget i høring.

Arkitekturudvalgsformand Dan Riise fra Venstre har tidligere her i Hillerød Posten forklaret, hvorfor Venstre gerne sender lokalplansforslaget i høring:

"Projektet hænger rigtig godt sammen nu. Der er taget hensyn til naboerne, og vi har prøvet at rette op i projektet i forhold til, hvad både udvalget mener, og hvad borgerne sagde på borgermødet," udtalte han i artiklen 9. oktober, hvor han også mente, at de to bygninger godt kan rives ned:

"Den ene bygning, har jeg hørt, står ikke til at redde alligevel. Jeg kan godt se, at der er en historie i dem, men selve bygningerne er ikke specielt enestående, set med mine øjne," sagde han og glædede sig over, at projektet er blevet mere luftigt og grønt og har fået bedre parkeringsmuligheder.

Lyttet til borgerne

Også borgmester Kirsten Jensen (S) glæder sig over, at projektet er ændret efter den første høring hos borgerne:

"Det er tydeligt med de processer, vi har nu med to borgermøder om lokalplanen, at borgerne bliver hørt i meget højere grad en tidligere. Nu kan vi se, at der bliver lyttet ganske gevaldigt til borgerne i byrådet, og vi har nogle gode diskussioner om, hvordan vi gerne vil have de enkelte lokalplaner - og vi kan se, der sker nogle ændringer," siger hun.

Sagen skal behandles i byrådet onsdag aften, hvor det også står til at blive vedtaget, hvis Socialdemokratiet, Venstre og Radikale fastholder deres opbakning, da de tre partier alene sidder på 21 ud af 27 stole i byrådet.

Planforslagene skal derefter sendes i høring i otte uger frem til 2. januar 2019. Der holdes borgermøde 12. december kl. 17-19 på Hillerød Rådhus. Derefter skal byrådet behandle sagen igen, før lokalplanen kan vedtages endeligt.

Publiceret 31 October 2018 06:00