Otte millioner - fire fra folketing og fire fra regionen - sikrer en analyse af ombygningen af sporene ved Hillerød Station, som er en af landets 10 største stationer. Arkivfoto

Otte millioner - fire fra folketing og fire fra regionen - sikrer en analyse af ombygningen af sporene ved Hillerød Station, som er en af landets 10 største stationer. Arkivfoto

Stationsombygning skal undersøges for flere millioner kroner

Politisk forlig støtter Region Hovedstaden i at få analyseret en ombygning af Hillerød Station, så der kan køre flere Lokalbane- og S-tog

trafik Når det nye hospital er bygget færdig i Hillerød, skal det være nemmere at komme dertil med tog.

Det mener et politisk forlig i Folketinget, som er blevet enige om at bruge fire millioner kroner på at medfinansiere en analyse af ombygningen af Hillerød Station. Ombygningen skal være med til at sikre "god adgang til det nye supersygehus og et godt samspil mellem S-banen og nærbanen i Nordsjælland," skriver forligspartierne i ”Bedre og billigere trafik”, som er Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF, i en pressemeddelelse.

Planen er at opgradere Hillerød station, så Lokalbanens nordlige linjer fra Helsingør, Gilleleje og Tisvildeleje kan forlænges fra Hillerød til den nye station Favrholm, som kommer til at ligge ved det nye hospital. Der kan enten laves gennemkørsel for alle lokalbanetog eller alene laves gennemkørsel for Frederiksværkbanens tog. Ombygningen kan samtidig betyde, at der kan køre væsentlig flere tog i begge retninger i timen.

Det er et positivt signal, at et politisk flertal på Christiansborg kommer os i møde

Udover at sammenkoble de to regionalbaner kan ombygningen sikre, at S-togsbetjeningen af Hillerød kan udvides fra de nuværende seks tog i timen til ni eller 12 tog i timen. Et vendeanlæg kan nemlig sikre, at s-togene kan gå fra at køre med 10-minuttersdrift til 5-minuttersdrift.

Bedre sammenhæng

Regionsrådet har ved det nyligt vedtagne budgetforlig afsat fire millioner kroner til samme undersøgelse, så regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) glæder sig over udmeldingen:

"Ombygningen af Hillerød Station vil betyde bedre sammenhæng i den kollektive trafik. For eksempel vil man i fremtiden kunne transportere sig direkte til Nyt Hospital Nordsjælland. Derfor er det et positivt signal, at et politisk flertal på Christiansborg kommer os i møde og nu afsætter fire millioner kroner, så vi kan komme endnu videre mod en ombygget Hillerød Station," udtaler hun i en pressemeddelelse.

"Det haster"

Også Hillerøds borgmester Kirsten Jensen (S) glæder sig:

"Jeg er meget tilfreds med, at der nu for alvor sker noget i forhold til planerne om en ombygning af Hillerød Station. Vi har brug for, at stationen bliver bygget om, så det bliver endnu nemmere at komme til det nye sygehus i Favrholm, når det og Favrholm station står færdige om 4-5 år. Derfor haster det også med at komme i gang, og jeg er glad for, at der nu også afsættes penge til, hvordan stationen bedst kan bygges om," udtaler hun i en pressemeddelelse.

Det haster med at komme i gang

Ombygningen af Hillerød station står til at koste omkring 180 millioner kroner, og samtidig skal der afsættes omkring 80 millioner kroner, hvis den kommende Favrholm Station skal udvides til at rumme alle lokalbanens toglinjer, har tidligere undersøgelser vist.

Hillerød Station er ifølge en undersøgelse fra 2015 en af landets 10 største stationer. På S-banen og lokalbanen var der i 2014 tilsammen syv millioner togrejser årligt på Hillerød station, hvilket er på niveau med for eksempel Lyngby, Vesterport eller Odense.

Toiletter på stationer

Forligspartierne udmønter i alt cirka 120 millioner kroner i uforbrugte midler i 2018, som udover undersøgelsen går til cykelprojekter, til Passagerpulsen og til at højne serviceniveauet på de danske togstationer, blandt andet med hensyn til toiletforhold. Passagerpulsen har til formål at sætte fokus på passagerernes samlede rejse med den kollektive trafik og skabe ny viden. Også den nye Vinge station ved Frederikssund sættes i gang.

Mdt

Publiceret 10 October 2018 19:00