Østervang-beboere lod sig ikke provokere af kontroversiel politiker

Det forløb fredeligt, da Rasmus Paludan besøgte Østervang onsdag eftermiddag

Af
Martin Warming

demonstration Lederen af det indvandrerkritiske parti Stram Kurs, Rasmus Paludan, besøgte onsdag eftermiddag Østervang i Hillerød.

Rasmus Paludan arrangerer demonstrationer rundt omkring i landet under overskriften 'Demo for danskere og mod kriminelle samfundstabere', og flere steder er demonstrationerne endt med uroligheder.

Sådan gik det heldigvis ikke, da Rasmus Paludan stillede sig op på en parkeringsplads i Østervang for - ifølge ham selv - at få gang i en dialog med de lokale beboere.

Politiet var da også - som de plejer til Rasmus Paludans demonstrationer - mødt talstærkt op.

Se flere billeder fra demonstrationen i galleriet nederst i artiklen...

Thyge Enevoldsen, der er sognepræst i Grønnevang Kirke og arbejder frivilligt for KirkeCare, der er en fælleskirkelig landsforening, der blandt andet arbejder på gadeplan, var ikke begejstret for Paludans besøg i Østervang.

"Rasmus Paludan kommer udelukkende af én grund, og det er for at provokere, og det er rigtig dejligt at opleve, at vi står sammen på tværs af kultur og religion. Han kommer kun for at provokere og skabe splid, og det tror og håber jeg på ikke lykkes," sagde Thyge Enevoldsen, der også var mødt op til demonstrationen.

Og det lykkedes altså heller ikke for Rasmus Paludan - i hvert fald ikke sådan for alvor - at provokere nogle af de fremmødte Østervang-beboere, der i starten holdt sig på behørig afstand af politikeren. Det blev dog til enkelte tilråb, og efter flere opfordringer fra Rasmus Paludan kom en mindre gruppe dog også tættere på for at gå i dialog med ham og stiller ham spørgsmål.

"Han (Rasmus Paludan, red.) er mest interesseret i at blive set. En pyroman kan lide at tænde ild, og det får han en ophidselse af. Rasmus Paludan kan lide at tænde ild på en anden måde, og det skal han ikke have noget positivt ud af. Han er en pyroman på sin egen facon. Han er meget glad for sig selv, og så er han, som jeg kan vurdere det, racist, og det virker som en farlig kombination, men jeg er sikker på, at folk kan gennemskue ham og se, at den er fuldstændig rivende gal," sagde Thyge Enevoldsen til Hillerød Posten.

Politiet var mødt talstærkt op til demonstrationen. Foto: Martin Warming

Politiet var mødt talstærkt op til demonstrationen. Foto: Martin Warming

'Samfundstabere'

Rasmus Paludan demonstrerer blandt andet mod det, han selv kalder for 'kriminelle samfundstabere'.

"En samfundstaber er en person, der ikke bidrager til samfundet på noget plan - hverken kulturelt, etisk, moralsk eller økonomisk. Det er en person, der ikke har et arbejde eller en uddannelse - eller ikke bruger sin uddannelse - og generelt har det man kalder en antisocial adfærd," forklarede Rasmus Paludan til Hillerød Posten.

Men er man så samfundstaber, hvis man er arbejdsløs?

"Man er ikke en samfundstaber, bare fordi man er arbejdsløs, men det karakteriserer samfundstabere, som også har en antisocial adfærd og skader andre mennesker, at de oftest også er arbejdsløse," sagde Paludan.

En samfundstaber kan vel også være en, som samfundet har tabt på gulvet?

"Det er en tolkning, men med samfundstaber mener jeg, at vedkommende opfører sig taberagtigt over for samfundet. Der er ingen tvivl om, at dem, der er blevet tabt på gulvet af samfundet, skal hjælpes," sagde Rasmus Paludan til Hillerød Posten.

Partiet Stram Kurs ønsker islam forbudt i Danmark og et totalt stop for ikke-vestlig indvandring.

Publiceret 10 October 2018 19:34