Hillerød er med i et pilotprojekt, der skal få flere til at handle lokalt. Arkivfoto: Morten Germund/Ritzau Scanpix

Hillerød er med i et pilotprojekt, der skal få flere til at handle lokalt. Arkivfoto: Morten Germund/Ritzau Scanpix Scanpix Denmark

Hillerød i spidsen for national ’Køb lokalt’-dag

Lørdag den 27. oktober inviterer butikkerne i Hillerød alle borgere til Danmarks første ’Sæt pris på din by – Køb lokalt’-dag, der skal fremme lokal handel i Danmark

handelsliv Hillerød er udpeget som forsøgsby i en stor landsdækkende kampagne, der skal fremme den lokale handel i Danmark.

I den anledning inviterer handelslivet i Hillerød alle byens borgere til stor 'Sæt pris på din by – Køb lokalt'-dag lørdag den 27. oktober 2018.

Målet med arrangementet er at skabe en sjov og anderledes dag, hvor det lokale fællesskab er i centrum, og hvor skoler, sportsforeninger, spejdere og andre lokale foreninger vil være synlige i gadebilledet.

Oplevelsesdag

”Hillerød er en skøn by. Vores forhåbning for dagen er, at borgerne i Hillerød bekræfter hinanden i, at et stærkt lokalt fællesskab forudsætter et levende og dynamisk butiksliv. Vi vil i hvert fald gøre alt for at skabe en rigtig oplevelsesdag,” siger formanden for Cityforeningen i Hillerød, Palle Lange Andersen.

Hillerød er udpeget til forsøgsby sammen med Assens, Holstebro og Hærvejsklyngen, der er et samarbejde mellem de fem sydjyske landsbyer, Hovborg, Lindknud, Gesten, Bække og Gjerndrup.

Målsætningen er, at projektet næste år skal munde ud i den første årligt tilbagevendende ’Køb lokalt’-dag i hele Danmark.

Butiksmiljøer under pres

Baggrunden for projektet er, at mange danske handelsbyer og butiksmiljøer er under pres og risikerer at bukke under for blandt andet voksende nethandel og stigende urbanisering.

Fremskrivninger viser en reduktion fra over hundrede handelsbyer til under en fjerdedel, hvis tendensen fortsætter.

De negative konsekvenser vil være færre lokale arbejdspladser og mindre støtte til foreninger og klubber.

Andre konsekvenser kan være faldende huspriser og mindre lokal aktivitet og appel til nuværende og nye borgere.

Vilje til lokal handel

Flere forbrugerundersøgelser, blandt andet fra Fremforsk, Center for Fremtidsforskning, viser imidlertid, at et stigende antal danskere gerne handler i lokale forretninger for at støtte det lokale butiksliv og dermed bidrage til udviklingen og bæredygtigheden i det lokale samfund.

Den tendens har en gruppe danske virksomheder, fonde og organisationer besluttet at understøtte.

Et bæredygtigt Danmark

Bag projektet står MobilePay, Marketsquare, De Lokale Ugeaviser, De Samvirkende Købmænd, Landdistrikternes Fællesråd, Dansk Detail og KFI.

De har sat sig i spidsen for at skabe en tilbagevendende lokal indkøbsdag efter forbillede fra blandt andet USA og England.

”Det handler om at inkludere alle med et varmt hjerte for dansk detailhandel. Et mangfoldigt og bæredygtigt Danmark forudsætter levedygtige, lokale handelsmiljøer,” siger John Wagner, direktør hos De Samvirkende Købmænd.

Hillerød Posten er med

I Hillerød deltager Hillerød Posten i arbejdet med at skabe opmærksomhed omkring ’Køb lokalt’-dagen og sikre distribution af materiale til butikkerne som bannere, klistermærker, plakater m.m. Derudover kan du læse en lang række artikler om det lokale handels- og butiksliv i avisen i de kommende uger frem til lørdag den 27. oktober - også i denne avis.

Publiceret 09 October 2018 05:00