Fra 3. september bliver det gratis at parkere i en time på de kommunale p-pladser i Hillerød. Pladserne udgør cirka en femtedel af det samlede antal p-pladser. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Fra 3. september bliver det gratis at parkere i en time på de kommunale p-pladser i Hillerød. Pladserne udgør cirka en femtedel af det samlede antal p-pladser. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Nu er der sat dato på, hvornår Hillerød får gratis parkering

Trafikudvalget har sagt ja til planen om at indføre en times gratis parkering på kommunale p-pladser i bymidten til september

Af
Mette Dolmer Thygesen

trafik Natten til 3. september bliver automaterne på Hillerød Kommunes parkeringspladser i Hillerød bymidte indstillet, så den første times parkering er gratis.

Det besluttede politikerne i Arkitektur-, Byplan- og Trafikudvalget på deres møde onsdag.

"Det bliver super for byen og for de handlende," siger formand Dan Riise fra Venstre.

Det var i budgetforhandlingerne sidste år, at et politisk flertal i byrådet blev enige om at indføre gratis parkering i en time. Efter forhandlinger frem og tilbage - og efter høring hos erhvervslivet - har politikerne altså sat den betalingsfri parkering i gang til september.

Det bliver super for byen og for de handlende

Evalueres om et år

Den gratis parkering skal revideres om et år, var udvalget enig om:

"Det handler ikke om, at vi så skal beslutte, om der skal være gratis parkering eller ej om et år. Men vi vil se på, om der er sket noget uhensigtsmæssigt i byen i forhold til trafikkøer eller andre uforudsete ting, som vi ikke havde regnet os frem til. Personligt håber jeg, at der bliver lidt mindre trængsel i byen, når bilisterne ikke skal køre rundt efter en p-plads med gratis parkering. Med denne ordning lægger vi os op ad Føtex og SlotsArkaderne, som begge har en times gratis parkering - i hvert fald hvis man handler i Bilka i Arkaderne. Nu bliver parkeringspriserne ensrettet," siger Dan Riise.

Korttidsparkering

Der var i budgettet afsat 2,6 millioner kroner til at dække kommunens mindreindtægt fra parkeringsafgifter, men da den gratis parkering altså først bliver indført her i september, er der ifølge forvaltningens skøn et overskud på omkring 1,7 millioner kroner. De penge vil kommunen nu bruge på at programmere parkeringsautomaterne og at anlægge nye korttidsparkeringslommer i Slotsgade og cykelstativer til cykelparkering i Helsingørsgade med videre.

"Vi ser nærmere på, om vi kan etablere kantstensparkering, hvor bilisterne kan parkere i 15, 20 eller minutter ud for udvalgte steder. Vi har endnu ikke peget på stederne endnu," siger Dan Riise.

Dette skal i høring hos borgere og handlende, inden der træffes en endelig beslutning.

Cyklister i gågader

Politikerne ønsker også at gøre det lettere at cykle til Hillerød og handle. Derfor skal borgerne høres om ideen om at udvide den tilladte cykeltid i gågaderne. Nu er det tilladt at cykle i bymidten fra klokken 19 aften til 10 morgen. En udvidelse af dette, så cyklisterne kan køre i gågaderne i dagtimerne også i Helsingørsgade samt fra Kannikegade frem til Torvet ved Slotsgade, skal nu i høring hos borgerne.

Forvaltningen vil derudover arbejde på at få etableret flere handicapparkeringspladser i bymidten.

I dag udgør de kommunale parkeringspladser blot en femtedel af det samlede parkeringsareal i Hillerød, og langt de fleste p-pladser ejes af private virksomheder, hvor kommunen jo ikke kan bestemme prisen.

Publiceret 17 August 2018 09:46