Den vestlige del af Badstuedammen er mere eller mindre tørlagt.

Den vestlige del af Badstuedammen er mere eller mindre tørlagt. Foto: Martin Warming

Se billederne: Slotsparkens søer og kanaler skriger på vand

Der er ikke meget vand tilbage i Slotsparkens søer og kanaler

Af
Martin Warming

Det var et nedslående syn, der mødte John Nørgaard Nielsen, der er slotsgartner i Frederiksborg Slotshave, da han mødte på arbejde efter sin ferie onsdag morgen.

Mange af søerne og kanalerne i Slotsparken er nemlig så godt som udtørrede efter den langvarige tørke.

"Jeg har været slotsgartner i 28 år, og jeg har aldrig oplevet noget lignende før. Nogle af kanalerne har tidligere været lidt udtørrede, men ikke som nu - og de er hurtigt blevet fyldt med vand igen," fortæller John Nørgaard Nielsen til Hillerød Posten.

Se flere billeder af tørkens konsekvenser for søer og kanaler i Slotsparken i galleriet nederst i artiklen

Tørken er blandt andet gået ud over Sortedammene, der ligger på begge sider af Rendelæggerbakken ved Tromlepladsen, og i Badstuedammen ved Badstueslottet er vandstanden sunket så meget, at der ikke er vand i den vestlige del af søen. Der er heller ikke meget vand tilbage i kanalerne i Slotsparken.

"Det er jo en naturlig konsekvens af tørken og varmen, og det skal regne rigtig meget og rigtig længe, før vi kommer tilbage til normal vandstand. Alene i Slotssøen er vandstaden faldet med omkring 25 centimeter, så der skal altså noget vand til," fortæller slotsgartneren.

Træer og planter lider

Men det er ikke kun søerne, der lider i sommervarmen. Også parkens træer, buske og planter har det hårdt i øjeblikket.

"Vi plantede en ny allé langs Rendelæggerbakken for to år siden. Normalt skal man kun vande træerne de første to år, men vi har været nødsaget til at vande træerne hele denne sommer på grund af tørken. Men på trods af, at vi har vandet træerne, er der masse af gule blade på dem, og de står og hænger lidt. De har det hårdt i øjeblikket, og jeg er lidt bekymret over, hvad der sker med dem, hvis vi får en hård vinter oven på den varme sommer, vi har haft," siger John Nørgaard Nielsen.

I Barokhaven er planter, buske og blomster også blevet vandet hele sommeren, og de står stadig frodigt til glæde for de mange turister, der besøger haven.

"Det er jo en prioritering, om man skal bruge vand på at vande, men Barokhaven er en stor turistattraktion, og når der kommer så mange mennesker og kigger på den i løbet af sommeren, så synes vi også, at det er vigtigt, at den tager sig godt ud," siger John Nørgaard Nielsen.

Publiceret 01 August 2018 16:00