Rasmus Nøhr spiller lørdag aften på kræmmermarkedets friluftsscene. Arkivfoto

Rasmus Nøhr spiller lørdag aften på kræmmermarkedets friluftsscene. Arkivfoto

For sidste gang: Hillerød Kræmmermarked slutter med et brag

De frivillige bag årets kræmmermarked håber, mange vil være med til at lukke kræmmermarkedet med manér

Af
Mette Dolmer Thygesen

underholdning Der er gjort lidt ekstra ud af programmet, når Hillerød Kræmmermarked løber af stablen for allersidste gang 30. august - 2. september her i 2018.

Kræmmermarkedet er blevet husvild, fordi der skal byudvikles på kræmmergrunden ved byggeriet af det nye hospital. Det er ikke lykkedes Hillerød Kommune og kræmmermarkedet at finde en ny, egnet grund til festlighederne.

Også Wafande optræder til kræmmermarkedet. Arkivfoto: Claus Beyer

Også Wafande optræder til kræmmermarkedet. Arkivfoto: Claus Beyer

Men nu glæder de frivillige bag kræmmermarkedet sig til at byde velkommen til både kræmmere, madboder, Ankers Tivoli og masse af telte med underholdning.

"Det bliver spændende, og vi glæder os til at komme i gang. For os er det bare en stor fest derude på pladsen, og det er noget, vi arbejder med i et helt år, før det løber af stablen," siger formand Claus Andreassen.

Ekstra penge

For at markere, at det nu er sidste marked, er der sat lidt ekstra penge af til oplevelser og markedsføring af markedet, fortæller han. Så i år kan kræmmermarkedet både byde på en åbning, hvor komikeren Nikolaj Stokholm bliver konferencier, kræmmergudstjeneste med komiker Mette Frobenius fra P4 og Ullerøds Gospelkor, koncerter med Wafande og Rasmus Nøhr og underholdning med YouTube-stjernen Albert Dyrlund.

Nikolaj Stokholm er konferencier til åbningen torsdag eftermiddag, hvor der også uddeles kræmmerprisen på 10.000 kroner til et godt formål. Pressefoto

Nikolaj Stokholm er konferencier til åbningen torsdag eftermiddag, hvor der også uddeles kræmmerprisen på 10.000 kroner til et godt formål. Pressefoto

Publikum kan også købe billet til en dobbeltkoncert, hvor Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen spiller Tøsedrengenes numre, og Hardinger band spiller Shu-Bi-Duas.

Give den gas

Der er brugt lidt flere penge på underholdningen i år, fortæller Allan Wad Johansen, som er koordinator for underholdningsgruppen:

"Det gør, at vi har råd til at give den lidt ekstra gas på underholdningskontoen. Vi booster både åbningen med Nikolaj Stokholm og giver den et ekstra skud til kræmmergudstjenesten. Samtidig har de frivillige bag de forskellige telte budt ind med en hel del kunstnere som for eksempel Hardinger band og Rasmus Nøhr. Så vi kan godt sige, at vi i år har et lidt bedre program med nogle lidt mere kendte kunstnere".

Ankers Tivoli stiller som vanligt karruseller og andet underholdning op. Arkivfoto: Mdt

Ankers Tivoli stiller som vanligt karruseller og andet underholdning op. Arkivfoto: Mdt

Han håber, at vejret bliver godt, og at mange mennesker vil være komme forbi markedet:

"Vi håber, der kommer en masse, som kan være med til at få lukket markedet med manér. Og det tror vi også, der gør, for vi hører fra mange, som er kede af, at markedet lukker".

Derudover er der som vanligt masser af coverbands og dj's, som spiller publikum ud på dansegulvet, der er 'Ladis Only'-servering og pensionistfrokost - og for børnene er der ponyridning, børnekræmmermarked, sminkeklovn med mere.

Vemodigt

Det bliver vemodigt, når dørene lukker om søndagen, og kræmmermarkedet siger farvel - måske for altid, siger formand Claus Andreassen:

Kræmmermarkedet havde sidste år flere end 300 kræmmere. Arkivfoto: LS

Kræmmermarkedet havde sidste år flere end 300 kræmmere. Arkivfoto: LS

"Det bliver eddermame svært. For mit eget vedkommende er det helt fra min ungdom, at jeg er kommet til fest på kræmmermarkedet, og så skal jeg nu stå i psidsen for et marked, som skal lukke. Jeg mener, det er en stor, kulturel begivenhed, som forsvinder fra Hillerød, og Hillerød bliver en fattigere kommune, når der ikke er marked mere. Mange peger på, det er gøgl og røvballemusik, der foregår her, men det er der altså også rigtig mange mennesker, som godt kan lide. De vil gerne komme og drikke en bajer, mødes med vennerne og høre noget musik. Det er som en byfest, hvor man mødes og sludrer. Det er synd for Hillerød, at det forsvinder".

Måske på gensyn

Der er dog stadig en lille mulighed for, at markedet måske kan vende tilbage en skønne dag, siger han. Der er nemlig en mindre gruppe mennesker, som arbejder videre med at finde en ny placering til markedet:

"De folk er dygtige til at lave lige præcis den form for kræmmermarked, så de ser på, hvad de kan finde ud af," siger Claus Andreassen.

Indtil da vil de frivillige fra kræmmermarkedet, som jo også samler en masse penge ind til Hillerøds foreningsliv, forsøge at hive penge hjem ved arrangementer på Hillerød Slotssø Byfest, e-sportarrangementer med mere.

"Men den organisation, vi har nu, er jo bygget op omkring at lave noget én gang om året. Hvis de frivillige skal til at stå for noget flere gange om året, er det jo en belastning. Nogle har været med i mange, mange år og har hvert år taget to ugers ferie, som de har brugt for at markedet kan køre. De brænder virkelig for det - og så er det jo særligt trist, at det er sidste gang".

Kræmmermarkedet har cirka genereret et økonomisk overskud på 800.000-900.000 kroner om året til foreningerne. Omkring 60.000 mennesker besøger markedet, hvor der sidste år var flere end 300 kræmmere, som solgte deres varer. Der er blevet holdt kræmmermarked på markedspladsen på Smørkildevej/Roskildevej i 35 år.

Børneunderholdning bliver der masser af på kræmmermarkedet. Arkivfoto: Mdt

Børneunderholdning bliver der masser af på kræmmermarkedet. Arkivfoto: Mdt

Her er programmet

TORSDAG 30/8

16: Markedet åbner

17: Officiel åbning. Komiker Nikolaj Stokholm vil være konferencier til årets åbning, hvor Hillerød Kræmmermarked blandt andet uddeler årets Kræmmerpris på 10.000 kroner til et godt formål. Alle er velkomne.

17.30-18.30: René Gummer Trio

19-21: All Star Hits

20: Askling

21-23: Festgarantien

23: Markedet lukker

FREDAG 31/8

11:30-15: ’Kræmmer-komsammen’ for pensionister

13: Markedet åbner

15-16: Kræmmergudstjeneste med komiker Mette Frobenius - bl.a. kendt fra P4, og med Ullerøds Gospelkor

16.30-18.30: Gas & Vand

17-19: SIX2ROCK

19-20.30: Booty Beat & DJ Marc Cano

19-21: Morten Lucas

20:00 & 22:00: Den Danske Mafia, John Mogensen kopiband

20.30-22.30: SO 90’s, 90’er-coverband

21-22: Toby & Alex

22-00.30: Megajam

23-01: DJ Aligator

01.00: Markedet lukker

LØRDAG 1/9

10: Markedet åbner

14-17.30: Ladies Only.

14-17: Holly Rua

16.30-17: Wafande

18-21: Millas, danseorkester

18.30-23.30: Dobbeltkonert med Anne Dorte Michelsen, Maria Bramsen & Hardinger band. Oplev forsangerne fra Tøsedrengene og Ray Dee Ohh med hits som ”Sig du kan li’ mig” og ”Indianer”. Bagefter kan du opleve Shu-bidua show af Hardinger Band, hvor hits som ”Sex-chikane” og ”Hvalen Hvalborg” sætter gang festen.

21-22: Casper T

20.30: Rasmus Nøhr

22-00.30: Fischermann Friend., Far og søn fra Hillerød: Benjamin og Lars Mitch Fischermann som i 10 år har spillet sammen i Led Zeppelin Jam. Orkesteret vil levere en blanding af rock, pop soul, blues og meget mere.

23.30-00.45: Get Lucky, coverband

01.00: Markedet lukker

SØNDAG 2/9

10: Markedet åbner

12-16: Crazy Hearts & Diamonds Powertrio med Kaya og Don Johe

For børn:

Lørdag: Børnekræmmermarked kl. 10-15, Ponytrækning kl. 10-15, Ronald McDonald kl. 12, You-tube-stjerne Albert Dyrlund synger og underholder kl. 14.30

Søndag: Ponytrækning kl. 10-15, Sminkeklovnen Paliette 13-16, Ronald McDonald kl. 12, RayRay børnekoncert kl. 14

Publiceret 31 July 2018 06:00