De unge lærer på kurset at styre en brandslange. Arkivfoto: Frederiksborg Brand & Redning

De unge lærer på kurset at styre en brandslange. Arkivfoto: Frederiksborg Brand & Redning

Unge skal lære at styre brandslangerne

Flertal i børneudvalget stemte ja til at sende forslag om at oprette et juniorbrandkorps videre til de kommende budgetforhandlinger

Af
Mette Dolmer Thygesen

Børn og unge kan få rigtig meget ud af at trække en brandkorpsuniform på og lære at tage ansvar og slukke brande.

De mener politikerne i Børn, Familie og Ungeudvalget, som bakker op om at sætte et forslag om at oprette et 'juniorbrandkorps' i Hillerød Kommune videre til de kommende budgetforhandlinger.

"Det er en rigtig spændende idé. Det giver et frivilligt engagement - jo ikke sådan at børn skal slukke brande, men de får en forståelse for opgaven. Og det er en forståelse som så kan sprede sig i civilsamfundet, og det synes jeg, er en god idé," siger formand Peter Frederiksen fra Venstre.

På ungdomsskolen

Juniorbrandkorpset bliver etableret som et kursusforløb i Hillerød Ungdomsskole for 8-12 deltagere af gangen i samarbejde med Frederiksborg Brand og Redning. Målgruppen er både piger og drenge mellem 13 og 18 år, og det kan være både ressourcestærke unge og udsatte unge.

Det er en rigtig spændende idé. Det giver et frivilligt engagement

Formålet er, at deltagerne får indsigt og kompetencer i brand og redning, og samtidig kan de få styrket deres selvværd ved at tage ansvar og initiativ i redningssituationer, og samtidig kan de indgå i et sundt fællesskab med andre unge.

Forhandlinger til august

Det koster 75.000 kroner i det første år at starte juniorbrandkorpset op, og de efterfølgende år vil der være en udgift på 25.000 kroner om året til at drive korpset.

"Nu må vi se, om der bliver penge til det, når vi sidder i forhandlingerne til august. Der er altid mange gode ideer, som vi får præsenteret her i foråret - men det er jo ikke alle, der bliver til noget. Det vil vise sig, men vi sender gerne forslaget videre til forhandlinger," siger Peter Frederiksen.

Kommuner som Frederikssund, Egedal og Halsnæs har allerede juniorbrandkorps, og nu vil politikerne i Hillerød gerne høre, hvilke erfaringer de har med korpsene, inden de træffer deres afgørelse. De skal de have præsenteret i budgetmaterialet i august.

Nej fra Mette Thiesen

Alle medlemmer af udvalget stemte for med undtagelse af Mette Thiesen fra Nye Borgerlige.

"At ville give børn og unge et sundt fællesskab, hvor de får nye kompetencer, styrket deres selvværd og derigennem forbedrede muligheder for at starte på en ungdomsuddannelse er alle gode punkter, jeg bakker op om. Disse skal blot løftes andre steder end i kommunale projekter. Det kunne være i skolerne eller foreningslivet. Vi skal passe på ikke at agere projektmagere som kommune. Det handler om at fokusere på kernevelfærd og fornuftig prioritering af borgernes skattekroner," forklarer hun til Hillerød Posten.

Publiceret 10 July 2018 10:56