Arkivfoto: Frederiksborg Brand & Redning

Arkivfoto: Frederiksborg Brand & Redning

Brandvæsnet: De unge vokser 10 centimeter, når de trækker uniformen på

Juniorbrandkorps giver unge mulighed for at lege med ild og lære at redde liv. Erfaringerne fra andre kommuner er positive, fortæller Frederiksborg Brand & Redning

Af
Mette Dolmer Thygesen

Det giver både selvtillid og fællesskab, når unge samles i et juniorbrandkorps, hvor de får lov at sprøjte med brandslanger eller styre en skumslukker iklædt en rigtig uniform.

Det fortæller specialkonsulent Muneeza Rosendahl fra Frederiksborg Brand & Redning, som kan trække på erfaringerne fra de andre kommuner som Frederikssund, Egedal og Halsnæs, hvor de allerede har juniorbrandkorps.

De får lov til at lege med ild og klippe en bil op. Der er fart og spænding

"De unge lærer meget af det, som 'rigtige' brandmænd lærer på de "rigtige kurser". De får mulighed for at få kompetencer som livreddere, samarbejde i grupper og lære at træffe selvstændige beslutninger i pressede situationer. De kan lære at forebygge småbrand og give livreddende førstehjælp. Mange tror, at det lærer de nok i skolen - men det gør de ikke nødvendigvis," siger hun.

Fart og spænding

Juniorbrandkorpsene kører som en del af ungdomsskolernes tilbud for unge mellem 13 og 18 år, og - hvis der bliver råd til det - skal det også i Hillerød etableres som et ungdomsskoletilbud. Og det er anderledes end de tilbud, der er i ungdomsskolerne i dag:

"De får lov til at lege med ild og klippe en bil op. Der er fart og spænding, og de oplever at tage en indsatsdragt på, så de mærker, hvordan det er at være en af dem, som går rundt i uniform. Jeg er selv en voksen kvinde, men da jeg tog min første indsatsdragt på, kunne selv jeg da mærke, at det var lidt sjovt. Og vi kan se, at de lige løfter sig 10 centimeter, når det sker," siger Muneeza Rosendahl.

Anden tilgang

Det er uddannede brandfolk, der underviser juniorbrandkorpset.

"De er ikke hverken værre eller bedre end de lærere og pædagoger, som de unge typisk møder, men de har en anden tilgang, som kan fange nogle unge," siger hun og uddyber, at Frederiksborg Brand & Redning kan få fat i de mere praktisk begavede unge:

"Det er jo ikke alle, som synes, brandvæsnet er fantastisk, men vi kan se, at vi når nogle, som nogle gange kan falde uden for eller falder fra i gængse tilbud. Vi oplever, at der nogle gange er nogle sårbare unge, som får bedre karakterer i skolen. Måske har de været bange for at rejse sig i klassen eller har ikke haft så mange venner. Men så kan de få et fællesskab på brandstationen, eller hvor kurset nu bliver opholdt. Det er med til at ruste de unge og give dem mere selvværd. Det er et sundt fællesskab at indgå i, så det ikke søger alternative fællesskaber," siger hun.

Vi når nogle, som nogle gange kan falde uden for eller falder fra i gængse tilbud

Juniorbrandkorpset mødes typisk en gang om ugen fra september til juni. Brandvæsnet kan dog også tilbyde sommeraktiviteter, påskeevents eller lignende i ferieperioder, hvor de unge for eksempel tilbydes tre dages gratis kurser og får en smagsprøve på, hvad det vil sige at være brandbekæmper.

Aktiv rolle

Det handler ikke kun om at rekruttere kommende brandfolk, siger Muneeza Rosendahl:

"Frederiksborg Brand & Redning ønsker at spille en aktiv rolle, når det gælder om at øge borgeres velfærd. Når det så kobles på en langsigtet rekrutteringsstrategi - og hvis vi kan fastholde enten frivillige eller deltidsfolk - så er det en winwin-sag for alle. Men vi har også hele tiden forebyggelse for øje, så vores kommuner ikke bliver ramt af dårlig adfærd. Vi vil gerne have nogle gode brandambassadører, som kan forebygge, at folk opfører sig dårligt, når vores brandfolk kommer ud til en brand. Nogle steder - ikke i vores kommuner - har brandfolk oplevet, at der bliver kastet sten efter dem, og vi vil ikke bare sidde på hænderne og vente på det skulle ske, men aktivt forebygge, at det nogensinde sker. Juniorbrandkorpset er en god måde at forebygge sådan en uhensigtsmæssig adfærd".

Udover Frederiksund, Egedal og Halsnæs skal også Gribskov Kommune starte et juniorbrandkorps op. Det sker her efter sommerferien. Frederiksborg Brand & Redning håber altså også at kunne starte et juniorbrandkorps op i Hillerød og Furesø kommuner i 2019.

Publiceret 10 July 2018 10:53