11-årige Sarah på madskole: "Det er meget sjovere end at sidde derhjemme og ikke lave noget"

Der blev mikset cocktails og lavet spejlæg og grød, da der var madskole på Byskolen i sidste uge

Af
Martin Warming

madlavning 19 børn i alderen otte til 12 år brugte den første uge af deres sommerferie på at lave mad. De havde nemlig tilmeldt sig 'Madskolen' på Frederiksborg Byskole.

Det er 4H, Landbrug & Fødevarer og REMA 1000, der står bag madskolerne, der bliver afholdt over hele landet her i sommerferien. Formålet med madskolerne er at lære børn, hvordan de laver god og sund mad fra bunden på en sjov og aktiverende måde, og på en madskole er forældrene blevet smidt ud af køkkenet, og børnene tager grydeskeen i egen hånd.

11-årige Sarah Suljadzic fra Hørsholm var en af dem, der havde meldt sig til madskolen på Byskolen.

"Jeg kommer til at rejse meget på grund af min tennis (Sarah har blandt andet været sjællandsmester tre gange, red.), og det bliver nok uden mine forældre, og så skal jeg jo kunne lave min egen mad. Jeg elsker virkelig at bage, og det gør jeg tit derhjemme, men jeg har ikke rigtig lært at bruge en ovn og en pande," fortæller Sarah, der allerede efter den første dag på madskolen var blevet meget klogere.

11-årige Sarah fra Hørsholm synes, det er meget sjovere at lære noget i sin ferie i stedet for bare at sidde derhjemme og kukkelure.

11-årige Sarah fra Hørsholm synes, det er meget sjovere at lære noget i sin ferie i stedet for bare at sidde derhjemme og kukkelure. Foto: Martin Warming

"Jeg har lært en masse nye opskrifter, og hvordan man bruger en pande og en ovn. Jeg har også lært, hvordan man laver cocktails, uden at farverne blandes sammen, og hvordan man presser citroner, så man får det hele med. Jeg synes, jeg har lært rigtig meget," siger den 11-årige hørsholmpige, der slet ikke har noget imod af bruge lidt af sin sommerferie på at lære noget nyt.

"Det er meget sjovere end at sidde derhjemme og ikke lave noget. Det er også hyggeligt, og så har jeg mødt en masse nye mennesker. Jeg synes, det er dejligt at bruge lidt af min sommerferie på at lære noget nyt, inden jeg skal på ferie," fortæller Sarah Suljadzic, der uden tvivl nok skal sørge for, at familien får noget at spise, når ferien går til Kroatien.

Flest piger

12-årige Asbjørn Aksel Hansen fra Hillerød var en af de få drenge, der havde meldt sig til madskolen på Byskolen. Kun tre ud af de 19 elever var drenge - men det var slet ikke noget problem for Asbjørn.

"Jeg gad ikke gå på fodboldskole i år, så jeg ville prøve noget nyt. Jeg synes, det har været rigtig fedt. Retorikken er noget helt andet her end på en fodboldskole, fordi de fleste er piger," fortæller han.

"Jeg har blandt andet lært om hygiejne i et køkken, og det er jo meget vigtigt. Men fællesskabet og det sociale betyder også meget," siger Asbjørn.

Asbjørn plejer at gå på fodboldskole i sommerferien, men i år ville han prøve noget nyt.

Asbjørn plejer at gå på fodboldskole i sommerferien, men i år ville han prøve noget nyt. Foto: Martin Warming

Hænderne på ryggen

Det er frivillige instruktører, der hjælper børnene på en madskole, men de står med hænderne på ryggen og nøjes med at vejlede. For det er nemlig børnene, der skal lave arbejdet. Det er den eneste måde, de lærer det på, og det er vigtigt, at børn lærer at lave mad, mener Birgitte Læssøe Barfoed, der var en af de fem frivillige instruktører på Byskolen.

"Jeg har arbejdet som frivillige under Ældre Sagen i mange år, og så synes jeg, at jeg ville prøve noget nyt. Jeg har lavet mad i 60, og jeg har altid elsket det, og jeg elsker at være sammen med børn. Jeg er helt overbevist om, at jeg kan lære børnene nogle små fif, som de kan bruge resten af livet, og jeg kan da også se, at de tager det til sig, og det er dejligt at se, at det, man siger den ene dag, det husker de den anden," fortæller Birgitte Læssøe Barfoed.

Det hele gik dog ikke op i madlavning og opvask på madskolen. Holdet fra Byskolen var nemlig også på besøg på Kotellet i Freerslev for at se fødevarer i kæden fra jord til bord.

I løbet af ugen lærte eleverne på madskolen blandt andet at lave tomat/jordbærsalat med mozarella og soyamandler, spejlæg, grød og børnecocktails.

I løbet af ugen lærte eleverne på madskolen blandt andet at lave tomat/jordbærsalat med mozarella og soyamandler, spejlæg, grød og børnecocktails.

I løbet af ugen lærte eleverne på madskolen blandt andet at lave tomat/jordbærsalat med mozarella og soyamandler, spejlæg, grød og børnecocktails. Foto: Martin Warming

Publiceret 08 July 2018 11:00