Det er her, der efter planen skal bygges 80 nye boliger.

Det er her, der efter planen skal bygges 80 nye boliger. Foto: Martin Warming

Naboer til nybyggeri: "Kommunen stikker os en sludder for en sladder"

"Man får nærmest den fornemmelse, at det drejer sig om at køre borgerne trætte, så de ikke gider protestere mere," siger en af de bekymrede naboer

Af
Martin Warming

bekymringer Lokalpolitikerne i Hillerød lovede op til kommunalvalget sidste år mere åbenhed omkring de beslutninger, der bliver truffet i byrådet. Men den åbenhed har naboerne til Slangerupgade 47-51 lidt svært ved at få øje på.

Det er planen, at der skal bygges 80 boliger på Slangerupgade 47-51, og forleden havde kommunen inviteret borgere, politikere og bygherren til et såkaldt dialogmøde for at gennemgå byggeplanerne, men Gert Junker, der er en af de naboer, der ikke er helt tilfreds med kommunens håndtering af sagen, fik ikke så meget ud af mødet.

"Det lyder så fint med et dialogmøde, men der var ingen, der var i stand til at svare på så vigtige spørgsmål som, hvor tæt der skal bygges på skel, eller hvor højt byggeriet bliver," fortæller Gert Junker.

Kommunen og bygherren havde også - ifølge Gert Junker - lidt svært ved at komme med et præcist svar på, hvor høj byggeprocenten på området bliver.

"Efter noget pres fra salen lykkedes det dog at få et vævende svar, og byggeprocenten er tilsyneladende ikke de 75 procent, som kommuneplanen siger, men nærmere 130 procent. Da der kommer protester fra salen omkring indbliksgener, svarer arkitekten, at det er bare en model, og at vi ikke kan regne med den. På rundvisningen var arkitekten heller ikke i stand til at vise placeringen af byggeriet. Det blev til svaret: "Det bliver cirka her". Men det er ikke et svar. Det er en sludder for en sladder," mener Gert Junker.

Frygter sætningsskader

Naboerne er også bekymret over udsigten til den grundvandssænkning, der skal udføres for at lave en p-kælder under det nye byggeri. De frygter, at en grundvandssænkning kan få alvorlige konsekvenser for deres huse.

"Nu er der jo en meget aktuel sag, der viser, hvad der sker, når man sænker grundvandet i området. Ikke langt fra os er Roskildevej mange steder sunket, og det er med stor sandsynlighed på grund af det anlægsarbejde, der har været med at lægge nye rør ned i jorden. Vi ved, at der er kommet flere sætningsskader i forbindelse med opførelsen af Føtex og Herluf Trolles Torv, og lige nu kæmper en borger i Slangerupgade med et kældergulv, som er sunket sammen tæt på Tækkerhusene. Hele området er gammel mose, og mange huse er fra en tid, hvor man ikke brugte armering i fundamentet, og de tåler derfor ikke de store grundvandssænkninger," fortæller Gert Junker, der frygter, at eventuelle sætningsskader kan få meget store konsekvenser for de berørte boligejere.

"Kommunen og bygherren sagde mange gange under mødet, at de hørte, hvad vi sagde, men mange frygter, at bygherrens planer kommer igennem uanset hvad. Det drejer sig om penge og ikke de naboer, det går ud over. Der er sikkert ingen politikere, der vil have fire-en-halv-etages byggeri lige i deres baghave, men det er åbenbart noget andet, når det bliver bygget langt væk fra dem selv," lyder det fra Gert Junker.

Savner svar

Naboerne sendte op til byrådsmødet den 21. marts en række spørgsmål omkring byggeriet til byrådet, men dem har de endnu ikke fået svar på, fortæller Gert Junker.

"Dem (spørgsmålene, red.) var byrådet ikke i stand på at svare på, selv om vores spørgsmål var blevet sendt på mail til alle i byrådet. Vi blev lovet, at kommunen ville svare på alle vores spørgsmål på dialogmødet, men heller ikke på det møde fik vi svar på vores spørgsmål. Så blev vi lovet, at de ville komme skriftligt, men vi har endnu ikke modtaget nogle svar," siger han og tilføjer:

"Man får nærmest den fornemmelse, at det drejer sig om at køre borgerne trætte, så de ikke gider protestere mere," siger Gert Junker.

Publiceret 27 June 2018 05:00