Politikerne er nu nået til enighed om at indføre en times gratis parkering i Hillerød. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Politikerne er nu nået til enighed om at indføre en times gratis parkering i Hillerød. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Gratis parkering skal i gang efter sommerferien

Politikerne i trafikudvalget er blevet enige om at bakke op om en times gratis parkering på de kommunale p-pladser i Hillerød by. Nu skal sagen godkendes i byrådet, før den nye ordning kan træde i kraft - forhåbentlig lige efter sommerferien, siger udvalgsformand

Af
Mette Dolmer Thygesen

transport Hillerøds politikere har nu taget et skridt mere i retning mod at tilbyde bilister en times gratis parkering på de kommunale p-pladser i centrum af byen.

Sagen var forleden oppe på Arkitektur, Byplan og Trafikudvalget, hvor politikerne var enige om at indføre den betalingsfri parkering. Pengene blev sat af allerede i efteråret, men det har været vigtigt for politikerne, at erhvervslivet har været taget med på råd, forklarer formand Dan Riise (Venstre):

"Vi ville høre, hvad Hillerød Byforum og erhvervslivet synes, er det mest smarte, når det kommer til parkeringen. Og det svar har vi ventet på. Vi vil ikke bare beslutte noget uden dem. Det er jo et tiltag, som skal glæde butikkerne, så vi vil ikke indføre noget og så bagefter få at vide, at de ikke er enige".

Så hurtigt som muligt

Sagen skal nu videre til Økonomiudvalget og byrådet, og hvis politikerne der er enige med udvalget, og så er det sådan set bare et spørgsmål om at få sat skilte op og omprogrammere parkeringsautomaterne - så kan den gratis parkering gå i gang.

"Hvis vi er heldige, starter det lige efter sommerferien. Vi vil gerne have, det går så hurtigt som muligt," siger Dan Riise.

Stressede kunder

I dag udgør de kommunale parkeringspladser blot en femtedel af det samlede parkeringsareal i Hillerød, og langt de fleste p-pladser ejes af private virksomheder, hvor kommunen jo ikke kan bestemme prisen.

I for eksempel SlotsArkaderne har de betalingsparkering, men kunderne tilbydes en times gratis parkering, hvis de handler i Bilka. Ifølge et notat fra Hillerød Byforum har det "ikke påvirket omsætningen i resten af centret "at tilbyde gratis parkering, men centret overvejer alligevel at lade ordningen gælde alle - ikke kun Bilkas kunder.

Undersøgelser viser, at kunder kan blive stressede over at skulle gøre deres indkøb færdige inden for den første time, de handler. Samtidig frygter nogle også, at bilister vil trille rundt i bymidten for at lede efter en gratis p-plads. Men fordelene er alligevel større end ulemperne, mener Dan Riise:

"Det bliver en fordel, at bilisterne - uanset om de kører ind i byen fra vest eller øst - bare tager den nærmeste p-plads og holder der gratis en time. Det giver et mere ensartet tilbud i hele byen, hvor man jo også får en time gratis ved de store supermarkeder. Der burde blive mindre kørsel rundt for at finde en plads. Men ordningen skal evalueres, så hvis der er ting, der viser sig at fungere uhensigtsmæssigt og skaber problemer, så kan vi rette op på det," siger udvalgsformanden, som dog lover, at ordningen er kommet for at blive.

"Det er ikke sådan, at vi stopper den gratis parkering igen, men vi korrigerer den, hvis der er problemer. Ideen er, at det skal fungere, så hvis der kommer nogle knudepunkter i byen, hvor det er svært at komme igennem, må vi kigge på det".

Mere end en time?

Der er kommet nye regler fra statens side, om hvor meget kommunerne må beholde af indtægter fra parkeringsafgifter, forklarer forvaltningen i sagsfremstillingen. Det betyder, at Hillerød Kommune alligevel ville skulle af med en masse penge - cirka fire millioner kroner om året - til staten. Så på en måde finansieres sænkningen af parkeringstaksterne på en måde af staten i den nye model. Dan Riise vil da heller ikke afvise, at der kan blive råd til endnu længere tids gratis parkering med tiden - altså for eksempel tom timers gratis parkering:

"Det kunne det godt være - det må vi kigge på, når vi lægger nyt budget. Men dengang da der ikke var p-afgifter i Hillerød, var det ikke til at opdrive en parkeringsplads i centrum, og det er jo hverken en fordel for kunderne eller for erhvervslivet. Det er klart, at det ikke skal være så billigt, at det ikke er til at finde en plads. Så det er en balancegang. Jeg er positiv over for - og tilhænger af - billigere parkering, men det skal ikke være på en måde, hvor det skaber trafikale problemer i bymidten".

Fremover kan det være slut med at betale, hvis man lige skal på et hurtigt indkøb i Hillerød. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Fremover kan det være slut med at betale, hvis man lige skal på et hurtigt indkøb i Hillerød. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Udvalget besluttede også, at der skal etableres p-pladser med mulighed for 15 minutters gratis parkering langs kantstenen i Slotsgade mellem Slangerupgade og parkeringspladsen ved Posen.

De besluttede også, at de ikke vil arbejde videre med ideen om p-pladser på Torvet eller en sivegade i Helsingørsgade.

Til gengæld skal der arbejdes videre på ideer til, hvordan man kan få flere handlende til at tage cyklen til Hillerød.

Udvider Teglgårdssøens p-plads

Der er endnu intet nyt om den nye parkeringsplads med heldagsgratisparkering, som politikerne gerne vil etablere i gåafstand til byen, når nu den gratis grusparkeringsplads bag biblioteket skal bebygges.

"Det er ingen hemmelighed, at vi leder efter et sted, som ikke for langt væk fra centrum. Men det arbejde er vi endnu ikke færdige med," siger Dan Riise.

Udvalgsformand Dan Riise mener, den gratis parkering vil være en gevinst for butikkerne. Arkivfoto: Presse

Udvalgsformand Dan Riise mener, den gratis parkering vil være en gevinst for butikkerne. Arkivfoto: Presse

Til gengæld har udvalget - som vi tidligere har beskrevet her i Hillerød Posten - besluttede at sætte penge af til at udvide gratisparkeringspladsen ved Teglgårdssøen, så endnu flere kan stille bilen der og parkere gratis, så længe de har lyst til.

Publiceret 19 June 2018 08:00