Det bliver H.M. Dronning Margrethe, der skal åbne nationalparken. Arkivfoto

Det bliver H.M. Dronning Margrethe, der skal åbne nationalparken. Arkivfoto

Nu bliver den indviet:

Nationalpark varsler ny epoke for Nordsjælland

Bestyrelsesformand og to borgmestre ser frem til åbningen af nationalparken, som dronningen skal stå for

Af
Jens Berg Thomsen

Efter et årelangt forløb kan H.M. Dronning Margrethe tirsdag 29. maj åbne Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Åbningen begynder med en sejltur fra Skipperhuset ved Fredensborg til Kongens Bøge nord for Nødebo. Herefter skal dronningen sammen med miljø- og fødevareminister Jacob Ellemann-Jensen (V) og borgmesterene fra Gribskov, Helsingør, Hillerød og Halsnæs køre i karet Esrum Kloster og Møllegård, hvor den officielle åbning kommer til at ske.

De selvsamme borgmestre sidder i den nye nationalparks bestyrelse, hvor Carl Bruun, der driver Esromgård, er formand. Og formanden ser frem til dagen, fortæller han til Hillerød Posten:

“Det er kæmpestort. Jeg glæder mig til at komme i gang”.

Sekretariat i Esrum

Der venter nu et arbejde med i første omgang at få ansat en sekretariatschef og sidenhen et sekretariat, der får arbejdsplads på Esrum Møllegård. Her skal arbejdet begynde med at udføre en nationalparkplan.

Carl Bruun vurderer, at det kommende sekretariat kommer til at have en fire-fem ansatte. Der kommer også til at være en udstilling om nationalparken på Esrum Møllegård.

Den nye nationalpark vækker også borgmesterbegejstring i Hillerød:

“Nu er vi endelig kommet frem til det tidspunkt, hvor vi kan indvie den nye nationalpark. I mine øjne burde det have været den første nationalpark i Danmark på grund af den kulturhistorie, som området har. Nordsjælland er unik, fordi vi har haft så få herremænd, og at kongerne har kunnet overtage det meste af området fra kirken. Det er en stærk fortælling, og så mener jeg, at vores nationalpark kan alt. Det er dejligt, at vi endelig har kunnet skabe den,” siger Kirsten Jensen (S).

Også i Gribskov mener borgmester Anders Gerner Frost (NG), at nationalparken vil styrke området.

“I Nordsjælland har vi nogle fantastiske ting at byde på og samles om historisk. Hele nationalparkens ankomstcenter skal ligge her i kommune, på Esrum Møllegård, og vi har ud over skov, natur og hav mange ting at både på med for eksempel slottene i Fredensborg, Hillerød og Esrum,” siger Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost.

I Hillerød tager man fejringen et skridt videre, for byens kommende byfest kommer også til at stå i nationalparkåbningens tegn.

“Vi fik mulighed for i de fem kommuner, hvor nationalparken ligger, at tage hjem og have noget hos os selv, og det er helt med vilje, at vores byfest kommer til at falde sammen med åbningen af nationalparken. Til festen kommer der til at være et væld af aktiviteter,” siger Kirsten Jensen.

I Hillerød inviteres alle interesserede borgere og besøgende 3. juni under Hillerød Slotssø Byfest til en storslået indvielsesfest med spændende aktiviteter og oplevelser for hele familien.

Kirsten Jensen og Carl Frederik Bruun holder åbningstale i Springvandsgården på Frederiksborg Slot kl. 11 med musikalsk deltagelse af Hillerød Musikskole, musicalkompagniet Mastodonterne og udklædte prinser og prinsesser fra Klaverfabrikkens dramaskole.

Dagen igennem fra 9.30-16 kan man i og uden for byen opleve alt fra fægteopvisninger til guidede mountainbike, vandre-, cykel- og hestevognsture, musik, udstillinger, bueskydning, jagthundeopvisning og meget mere.

Hele fejringen rundes af med et stort familiefoto kl. 15.30 på Jægerbakken i Slotsparken, hvor alle spirende prinser, prinsesser, konger og dronninger fra Kongernes Nordsjælland inviteres til at møde op – gerne udklædt og med krone – og blive foreviget som et minde om den historiske begivenhed, som åbningen af Nationalparken er.

Se det fulde program for Hillerøds indvielsesfest på www.hillerød.nu.

Program for åbning tirsdag 29. maj

Kl. 15.00: H.M. Dronningen sejler fra Skipperhuset over Esrum sø til Kongens Bøge. Dronningen følges af miljø- og fødevareministeren og borgmestrene for Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Helsingør og Hillerød og formanden for nationalparken.

Kl. 15.30: Karettur fra Kongens Bøge til Esrum Kloster & Møllegård

Kl. 16.00: Officiel åbning af nationalparken ved Esrum Kloster & Møllegård

Kl. 16.30-18: Folkefest ved Esrum Kloster & Møllegård

Nationalparken

Strækker sig over de fem kommuner Gribskov, Fredensborg, Halsnæs, Hillerød og Helsingør og bliver med sine 26.250 hektar Danmarks 2. største nationalpark efter Vadehavet.

Rummer store statslige områder som for eksempel Gribskov, Esrum Sø, Arresø, Tisvilde Hegn og Store Dyrehave, og over halvdelen af nationalparken er Natura 2000-områder.

Indeholder også store historiske pejlemærker som f.eks. parforcejagtsystemet i Gribskov, Fredensborg Slot og Kronborg, Esrum Kloster, Flynderupgård samt de gamle industrimiljøer i Hellebæk og Frederiksværk. Derudover består nationalparken af private jorder og naturområder, små bysamfund, sommerhusområder samt kommunale naturområder.

Publiceret 24 May 2018 06:00