Kronprinsparret ankommer til museet på Frederiksborg Slot.

Kronprinsparret ankommer til museet på Frederiksborg Slot. Foto: MEW /Det Nationalhistoriske Museum

Nyt portræt af Kronprinsen afsløret på Frederiksborg Slot - se det her

Kronprinsen afslørede portrættet af sig selv, der er skabt af den australskfødte billedkunstner Ralph Heimans

I anledning af Kronprinsens 50-års fødselsdag var Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot torsdag vært for den officielle åbning af udstillingerne 'H.K.H. Kronprins Frederik – Prins til Danmark' og 'Ralph Heimans Portrætter'.

De to udstillinger blev åbnet af H.M. Dronningen.

Se det nye portræt og flere billeder fra åbningen i galleriet nederst i artiklen

Kronprinsparret deltog også i åbningshøjtidelighederne, og Kronprinsen afslørede et nyt portræt, der er skabt af den australskfødte billedkunstner Ralph Heimans.

Riddersalen på Frederiksborg Slot er åben for besøg i udstillingen 'H.K.H. Kronprins Frederik – Prins til Danmark', og gæsterne på Det Nationalhistoriske Museum bliver budt velkommen til en rig fortælling med et stort antal genstande, malerier, dragter, billeder og filmklip.

"Derudover kan gæsterne glæde sig til en storslået iscenesættelse, der blandt andet tæller opbygningen af en Siriushytte og facaden på Kronprinsens Palæ på Amalienborg. Fejringen af Kronprinsparrets bryllup i 2004 er også flot iscenesat med udstillingen af Kronprinsessens brudekjole og genskabelsen af opdækningen til Bryllupstaflet", skriver museet i en pressemeddelelse.

”Kronprinsens livsforløb bærer udstillingens centrale fortælling. Og på samme tid er det en udstilling, der fortæller om Kongehusets funktion og rolle, som er præget af både kontinuitet og forandring. Det har været et stort privilegie at arbejde med de mange genstande, som Kongehuset gavmildt har stillet til rådighed for udstillingen. Vi glæder os til at åbne dørene til udstillingen for vores gæster," fortæller Mette Skougaard, direktør for Det Nationalhistoriske Museum.

Udstillingen 'H.K.H. Kronprins Frederik - Prins til Danmark' giver en lang række tematiske indblik i Kronprinsens liv gennem fem årtier og bliver fortalt med et stort antal genstande udlånt fra Kongehuset. Temaer som barndom, uddannelse, bryllup, rejser, ekspeditioner og personlige interesser bliver fortalt med et historisk perspektiv til tidligere kronprinsers liv og virke.

Et naturligt valg

Kronprinsens 50-års fødselsdag er også anledning til, at Det Nationalhistoriske Museum har bestilt et portræt hos den australskfødte billedkunstner Ralph Heimans. Portrættet blev afsløret af Kronprinsen ved dagens officielle åbning, og det danner centrum for udstillingen 'Ralph Heimans Portrætter', der kan opleves i Prinsessefløjen på Frederiksborg Slot.

Udstillingen er en retrospektiv udstilling, der viser en væsentlig del af Ralph Heimans’ produktion.

Valget af Ralph Heimans til at portrættere Kronprinsen var et naturligt valgt, da han tilbage i 2006 portrætterede Kronprinsessen på bestilling fra Det Nationalhistoriske Museum. Det nye portræt af Kronprinsen er en pendant til portrættet af Kronprinsessen. Begge er udført i havestuen på Fredensborg Slot og har samme størrelse (H: 170 cm – B: 250 cm. Olie på lærred).

Blandt de øvrige portrætter i udstillingen kan gæsterne opleve nogle af Ralph Heimans portrætter af medlemmer af den engelske kongefamilie. Portrætter af Dame Judy Dench, Jo Nesbø og Margaret Atwood er eksempler på portrætter af internationale kulturpersonligheder, som udstillingen også præsenterer.

Udstillingerne i anledning af Kronprinsens 50-års fødselsdag kan opleves til og med den 2. september.

mw

Publiceret 24 May 2018 18:29