Brandvæsenet har været ude til adskillige brande, der er opstået på grund af ukrudtsbrændere.

Brandvæsenet har været ude til adskillige brande, der er opstået på grund af ukrudtsbrændere. Arkivfoto

Efter flere brande: "Vi så helst, at man helt droppede den"

Brandvæsenet advarer nu mod brug af den populære ukrudtsbrænder

Af
Martin Warming

Frederiksborg Brand & Redning opfordrer nu haveejere til at tænke sig om en ekstra gang, inden de tager kampen op med brændeælder og mælkebøtter med en ukrudtsbrænder.

Opfordringen kommer efter, at brandvæsenet har været ude til flere brande, der er opstået på grund af uforsigtig brug af ukrudtsbrænder,

Forår er højsæson for brande forårsaget af ukrudtsbrændere, og i år er ingen undtagelse. Frederiksborg Brand & Redning har oplevet et højt antal brande, hvor ukrudtsbrænderen er eller mistænkes for at være den udløsende årsag.

Den usynlige fare

Det sker særligt, når der brændes ukrudt langs hække, plankeværker og træbeklædte facader, hvor det ikke altid er synligt, at flammen 'slikker' sig op ad løv eller træværk på bagsiden.

Sådan bruger du en ukrudtsbrænder korrekt:

”Der skal ikke mere end noget tykt spindelvæv og en håndfuld tørre blade bag brædderne til at starte en brand, der ikke opdages, før hele skuret står i flammer,” siger Jimmy Andersen, der er indsatsleder ved Frederiksborg Brand & Redning.

Vi så gerne, at man helt afholder sig fra at bruge brænderen som ukrudtsmiddel, men vi må erkende, at den er meget populær...

Han opfordrer på vegne af Frederiksborg Brand & Redning på det kraftigste til, at man overvejer andre måder at bekæmpe uønsket bevoksning.

”Vi så gerne, at man helt afholder sig fra at bruge brænderen som ukrudtsmiddel, men vi må erkende, at den er meget populær. Vi vil derfor opfordre til, at man udviser ekstrem forsigtighed, når man bruger den,” siger han.

De fem gode råd

    Ukrudtet skal kun svitses – det skal ikke brænde

    Lad være at bruge ukrudtsbrænderen, hvis det er meget tørt eller det blæser

    Hold god afstand til hække, blade, skuret og andet

    Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op

    Hav vand i nærheden

Kilde: Beredsskabsstyrelsen

Publiceret 24 May 2018 14:00