Elin Starup cyklede nat og dag i 93 timer og gennemførte løbet Race Across Denmark på 1600 kilometer. Arkivfoto: Privat

Elin Starup cyklede nat og dag i 93 timer og gennemførte løbet Race Across Denmark på 1600 kilometer. Arkivfoto: Privat

Elin klarede 1600 kilometers cykeltur på under fire døgn:

“Det var fantastisk”

Elin Starup fra Alsønderup gennemførte Race Around Denmark og er nu kvalificeret til at cykle tværs over USA næste sommer

Som den første kvinde nogensinde gennemførte Elin Starup fra Alsønderup forleden ekstremcykelløbet Race Around Denmark.

På 93 timer, 52 minutter og 55 sekunder cyklede Elin Starup som solorytter 1.600 kilometer hen over Jylland, Fyn og Sjælland og forcerede i alt 10.000 højdemeter.

“Det var hårdt, men det vidste jeg jo - det havde jeg forberedt mig mentalt på, at det ville være. Det var også fantastisk, især at mærke at det, jeg kunne, var godt nok,” fortæller hun Hillerød Posten ovenpå det veloverståede løb 9.-12. maj.

Meget lidt søvn

Første døgn blev det kun til powernaps undervejs, mens hun knoklede løs i pedalerne. De to næste nætter fik hun to timers søvn ad gangen. I alt blev det til lige knap syv timers søvn undervejs, når trætheden meldte sig, og der lige var mulighed for at smide sig på græsset et sted eller på bagsædet i en bil. Og så var det op i sadlen igen.

“Det var fantastisk at mærke, at kroppen stadig kunne, hvad den skulle, også når vi kom ud over det første og andet døgn. Benene kunne køre, og humøret fulgte med. Torsdag var der skybrud, hvor det tordnede, og om natten var der kun fem grader, så jeg måtte køre i dunjakke, fordi det var hundehamrende koldt. Så der var perioder, hvor det var knap så sjovt, men humøret kom op igen, når jeg lige havde fået et powernap, eller solen stod op igen. Det var præcis, som jeg havde regnet med, at humøret gik og ned, men heldigvis var det oppe 90 procent af tiden,” siger Elin Starup.

Hurra, jeg klarede den - Elin løftede cyklen over hovedet, da hun kom i mål. Foto: Privat

Hurra, jeg klarede den - Elin løftede cyklen over hovedet, da hun kom i mål. Foto: Privat

Stor opbakning

Hun oplevede stor opbakning undervejs, både af folk som mødte op og heppede, mens hun cyklede, mens også af alle dem, som fulgte med på Facebook og andre steder online. “Du er så sej!”, “verdensklasse”, “meget flot præstation” - lyder det blandt andet i alle de kommentarer, hun har fået ovenpå det veloverståede løb.

Støtten er overvældende, siger hun:

“Der har været en ekstrem opbakning. I starten var det mest mænd, som fulgte med i mit løb, men jeg kunne mærke et skift efter et par dage i sadlen, at flere kvinder begyndte at følge med,” siger Elin Starup, som er stolt af at være første kvinde, der gennemfører løbet.

“En fra teamet siger, at så vidt han kunne se, er jeg den kvinde i Danmark, der har gennemført det længste løb. Ingen har kørt den distance før. Og det er da sjovt at være den første - det er lidt cool, at ingen andre dansk kvinde har gjort det før. Det giver lidt mere perspektiv og gør det mere specielt”.

Elin Starup har trænet længe til løbet, blandt andet ved at cykle 45 kilometer til og fra arbejde hver dag. Foto: Privat

Elin Starup har trænet længe til løbet, blandt andet ved at cykle 45 kilometer til og fra arbejde hver dag. Foto: Privat

Tårer i øjnene

De sidste 50 kilometer på cyklen blev gennemført med tårer i øjnene, fortæller Elin Starup, som da virkelig kunne mærke, at nu var løbet snart gennemført.

“Jeg cyklede, som jeg havde ønsket, ind over målstregen til Lucas Grahams 'Off to see the World'. Det var en meget stærk følelses. Min familie var der til at tage imod mig - det var virkelig stort”.

I et interview, som hun har lagt på Facebook, hvor løbsarrangørerne interviewer hende, kan man også tydeligt se, hvor berørt af følelser hun er.

“Jeg er virkelig rørt, stolt og mega glad,” sagde hun med tårer i øjnene og fortæller til Hillerød Posten, at det var virkelig stort:

“Én ting er at tro på det - noget andet er gøre det. Det er bare helt fantastisk. Det er jo det, jeg træner til, men nu skulle jeg bevise, jeg kunne”.

Tværs over USA

Elin Starup gennemførte på langt under de 103 timer, hun havde sat sig for, og er nu kvalificeret til at deltage i Race Across America, som kaldes verdens hårdeste cykelløb, og som ingen anden dansk kvinde nogensinde før har gennemført.

“Nu har jeg bevist, at jeg har en chance for at gennemføre Race Across America. Jeg har endnu mere mod på det end før, og jeg tror endnu mere på, at det holder, og jeg kan gennemføre,” siger hun.

Race Across America finder sted i juni 2019 og er knap 5000 kilometer langt. Det går igennem 12 stater, og hun skal gennemføre på sin cykel alene på maximalt 12 døgn og 21 timer.

Publiceret 23 May 2018 08:00