Street-Lab står uden tag over hovedet fra den 1. juni - og har derfor brug for hjælp. Arkivfoto: Martin Warming

Street-Lab står uden tag over hovedet fra den 1. juni - og har derfor brug for hjælp. Arkivfoto: Martin Warming

Sidste udkald:

Street-Lab risikerer at ryge på gaden

Street-Lab på Milnersvej står uden tag over hovedet om et par uger

Af
Martin Warming

Martin Warming

Der skal meget snart ske noget, hvis de mange brugere af Street-Lab på Milnersvej ikke skal stå uden tag over hovedet fra den 1. juni.

I dag holder Street-Lab, der beskriver sig selv som et laboratorium for gadeidræt og blandt andet indeholder en multipark, til i lokaler på Milnersvej 46. Lokalerne er gratis udlånt af Frikirken, men aftalen med Frikirken udløber den 1. juni.

“Vi har gennem fire måneder kigget på andre lokaler, men prisen ligger på cirka 14.000-20.000 kroner om måneden,” fortæller Søren Lerche, der er formand for Multiparkforeningen. Og de penge har Street-Lab ikke.

“Kommunen lader ikke til at kunne hjælpe med betaling. Vi leder derfor efter en eller flere lokale sponsorer, som kan hjælpe med økonomi til leje eller lokaler. Hvis det ikke lykkes, siger vi fra den 1. juni farvel og tak til alle vores brugere, frivillige og det enormt positive samarbejde med institutioner og foreninger i Hillerød,” fortæller Søren Lerche.

Samler byen

I dag har Street-Lab cirka 50 brugere dagligt. Flere hundrede har regelmæssigt deres gang i huset, der blandt andet lægger rammer til undervisning, feriecamps, juleaftener, konferencer, ugentlige workshops og fester uden alkohol.

Fik du læst: Hvem er spejderne på 100 år gammelt foto?

“Street-Lab har udmærket sig ved at skabe fællesskaber, der samler hele byen på tværs af passioner og generationer, og de erfaringer ønsker vi at bygge videre på i det kommende Street-Lab og multiparken,” lyder det fra Søren Lerche.

I Stret-Lab bygger de unge selv ramper, laver graffitivæge, gør rent, står i café, laver events og afholder undervisning i for eksempel skateboard, fodbold og graffiti. Frivillige voksne hjælper med at skabe rammerne for aktiviteterne.

Street-Lab har blandt andet arrangeret gratis juleaften for alle. Arkivfoto

Street-Lab har blandt andet arrangeret gratis juleaften for alle. Arkivfoto

Planer om multipark

Street-Labs lokalebehov kan være midlertidigt, indtil planerne om en permanent multipark eventuelt realiseres. Tidshorisonten for dette afhænger blandt andet af den politiske proces, budgetforhandlingerne og muligheder for fondsfinansiering, men der går minimum et par år, før en multipark vil kunne stå klar. Og i mellemtiden har Street-Lab altså brug for nogle midlertidige lokaler til sine mange aktiviteter.

“Det er helt afgørende, at vi finder et sted, vi kan være i mellemtiden. Ellers risikerer vi, at den positive stemning, der er omkring Street-Lab, går tabt, og jeg frygter, at energien vil løbe ud af de unge og de mange frivillige, der hjælper til, hvis vi skal gå i hver sin retning. Det betyder, at vi næsten skal starte helt forfra, og det vil være en katastrofe,” har Søren Lerche tidligere sagt til Hillerød Posten.

Han håber, at erhvervslivet i Hillerød vil være med til at finde en løsning.

Fik du læst: Se billeder og video: 32 ton tung betonblandet væltede i t-kryds

“Vi har brug for sponsorer, så ikke de børn og unge, der har fået Street-lab som en del af deres hverdag og sociale netværk, skal miste det og i stedet hænge ud på gader og stræder,” siger Søren Lerche.

Tre lokale virksomheder, Falke ApS, AdventurePark og RFO Fonden, har allerede meldt sig som sponsorer, indtil Multiparken eventuelt står færdig om et par år. Men der er brug for mindst 17 sponsorer mere.

RFO Fonden har støttet Street-Lab med 20.000 kroner. Det er Tue Tortzen, der er formand for fonden, der er stiftet til minde om arbejdsmændenes fagforeninger i Hammersholt, Gadevang Skævinge og Hillerød for at støtte solidariske og almennyttige formål. Fonden administreres af 3F Frederiksborg.

”Vi synes, at Street-Lab udfører et vigtigt arbejde med at give unge et sted at øve og røre sig i fællesskab. Alle ved, at der skal gøres noget for, at de unge får gode vaner med idræt og bevægelse- og så må det gerne være sjovt. Det er imponerende at se, hvordan folkene bag Street-Lab har fået det til at køre med hjælp fra gode kræfter i byen,” siger Tue Tortzen, der håber, at kommunen kan finde penge til en 'permanent' multipark.

“Derfor vil vi gerne hjælpe dem nu, hvor de står og mangler penge til husleje, indtil byrådet forhåbentlig bevilger penge til et helt nyt anlæg,” siger Tue Tortzen.

Man kan kontakte Søren Lerche, hvis man har lyst til at støtte op om den gode sag, på telefonnummer 50 48 81 92 eller sorenlerche@gmail.com.

Publiceret 22 May 2018 05:00