Gravemaskinerne er i gang på grunden, hvor det nye hospital skal bygges. Pressefoto: Nyt Hospital Nordsjælland

Gravemaskinerne er i gang på grunden, hvor det nye hospital skal bygges. Pressefoto: Nyt Hospital Nordsjælland

Byggeriet er i gang på hospitalsgrunden

Gravemaskiner er gået i gang på byggegrunden, hvor sjælden frøer skal skærmes, og vandledninger lægges. Nye trafikkryds er også på vej

De bilister, som har kørt på Overdrevsvejen syd for Hillerød - eller har gået tur i området, har nok undret sig over de mange maskiner, som er i gang på den kommende hospitalsgrund.

Der er en god grund til, at maskinerne arbejder - for det kommende hospitalsbyggeri er nemlig gået i gang allerede tilbage i januar, så hospitalet ifølge forventningen kan stå klar til ibrugtagning i 2022.

Fik du læst: VIDEO: Parkinsonramte danser smilet frem

Det næste halve år skal grunden byggemodnes, og der opsættes et paddehegn. Det skal sikre, at de strengt beskyttede arter, som for eksempel den spidssnudede frø, ikke kommer til skade på byggepladsen, men bliver i Salpetermosen.

”Inden vi stikker spaden i jorden og sætter et byggepladshegn op, skal vi – sammen med blandt andet Hillerød Kommune og Hillerød Forsyning – have gennemført en række indledende aktiviteter”, fortæller Sune From, som er projekt- og entreprisechef for byggeriet af det kommende hospital, i en pressemeddelelse.

Nye veje

Region Hovedstaden har erhvervet hospitalsgrunden, Museum Nordsjælland har sluttet det arkæologiske arbejde, og ifølge planen er det nu tid til det forberedende arbejde.

Derfor anlægges der i vinteren og foråret 2018 to nye veje, som skal give adgang først til byggepladsen og siden til det færdige hospital. Og når vejene er klar, anlægges der hen over sommeren 2018 to nye lysregulerede kryds på Overdrevsvejen.

Læs også: Bliv klogere på Hillerøds nye bydel Favrholm

Hvis du kommer jævnligt i Favrholm, vil du vide, at den regionale sti – Salpetermosevej – løber gennem hospitalsgrunden. Den sti bliver også omlagt, så den fortsat kan benyttes af fodgængere og cyklister.

Der skal lægges nye ledninger til blandt andet vand, el og fjernvarme. Pressefoto: Nyt Hospital Nordsjælland

Der skal lægges nye ledninger til blandt andet vand, el og fjernvarme. Pressefoto: Nyt Hospital Nordsjælland

Padderne beskyttes

Desuden medfører byggemodningen, at der opsættes et paddehegn. Det betyder, at ikke bare padderne, men også mosen, engen og vandhullerne i disse dage afskærmes med et hegn. Det sker for at skåne og bevare naturen intakt i den nordlige og østlige del af hospitalsgrunden.

Det nye hospital skal efter planen stå klar i 2022. Illustration: Herzog & de Meuron - Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Det nye hospital skal efter planen stå klar i 2022. Illustration: Herzog & de Meuron - Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Vandledninger lægges

Et færdigt hospital kræver som bekendt forsyninger. Mange forsyninger. Derfor flyttes og lægges der i løbet af det næste halve år også ledninger på og omkring hospitalsgrunden. Der er især tale om ledninger til el, vand, fjernvarme, fjernkøling, tele og it. Og samtidig nedrives de eksisterende bygninger for at gøre plads til byggeriet.

Illustration: Herzog & de Meuron - Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Illustration: Herzog & de Meuron - Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Følg med i byggeriet

Hospitalet vil gerne gøre det muligt for alle at følge med i, hvordan arbejdet skrider frem, oplyser Sune From:

”Når byggeriet for alvor går i gang, regner vi med at lægge videooptagelser og dronebilleder på vores hjemmeside og Facebookside med jævne mellemrum. Desuden undersøger vi muligheden for at lave et besøgscenter med en udsigtsplatform ved siden af byggepladsen”.

Også den nye bydel Favrholm skal skyde op i området, som inden for de næste år kommer til at rumme Nordsjællands Hospital, en S-togsstation og en masse nye boliger og erhverv.

I 2018 bliver de første veje til området anlagt i form af to signalkryds på Overdrevsvejen.

Derfor inviterer Hillerød Kommune til møde med ledningsejere 5. april. Her orienterer kommunen om planerne for den nye bydel og får en tilkendegivelse af hvilke ledningsejere, der ønsker at have ledninger i området, og koordinerer de aktuelle anlægsarbejder i 2018. Ledningsejermødet afholdes torsdag 5. april kl. 12 på Hillerød Rådhus, Trollesmindealle 27 i Hillerød, i mødelokalet Leen.

Nyt Hospital Nordsjælland forventer, at entreprenørerne afleverer byggeriet i 2021, hvorefter der venter en test- og flytteproces, inden det tages i brug i 2022.

Publiceret 04 April 2018 05:00