Hillerød Kommune forventes at modtage cirka 25 flygtninge og cirka 25 familiesammenførte til flygtninge i 2018. Arkivfoto

Hillerød Kommune forventes at modtage cirka 25 flygtninge og cirka 25 familiesammenførte til flygtninge i 2018. Arkivfoto

Færre flygtninge:

Hillerød nedlægger flygtningeboliger

Flygtningeboliger på Skansevej nedlægges, og fire boliger i Møllestræde laves om til boliger til unge hjemløse

To flygtningeboliger - en i Ullerød og en i Meløse - fastholdes, mens Skansevej 89 nedlægges som flygtningebolig. Det er status efter onsdagens byrådsmøde, hvor et politisk flertal besluttede at fastholde de to ejendomme som boliger til flygtninge, mens beboerne på Skansevej nu skal flyttes til andre boliger.

Behovet for flygtningeboliger er ikke længere så stort. Kommunen forventes i 2018 at modtage cirka 25 flygtninge og cirka 25 familiesammenførte til flygtninge, men der er ledige boliger, både til familier og enkeltpersoner, i de eksisterende flygtningeboliger, oplyser forvaltningen til byrådet i sagsfremstillingen.

Lejemålet på Skansevej 89, hvor der tidligere - frem til 2013 - lå en institution ved navn Lærkeparken, og kommune har haft omkring 20 enkeltværelser til flygtninge, ophører i marts. Forvaltningen vurderer, at kommunens øvrige boliger til flygtninge vil kunne håndtere det behov, der måtte opstå frem til midten af 2020. Nedlæggelsen vil spare kommunen for en udgift på omkring 175.000 kroner.

Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti stemte imod at fastholde de to beliggenheder til flygtningeboliger, både i byrådet og i Økonomiudvalget, med den begrundelse, at ingen af partierne ønsker flygtningeboliger.

Fik du læst: Godt nyt: Navn fundet i affaldsbunke - nu bliver svineriet meldt til politiet

Det fik Konservatives Dorte Meldgaard til at rejse sig og spørge, hvordan det kunne hænge sammen:

“Mig bekendt har vi et ansvar for, at der er boliger til de flygtninge, der kommer. Hvis man ikke ønsker flygtningeboliger – hvad vil man så? Hvis man stemmer imod det her, stemmer man imod lovgivningen, og det, synes jeg, er interessant, at nogen gør i Hillerød byråd,” sagde hun.

Dansk Folkepartis Peter Lennø uddybede ikke yderligere sit nej, mens Nye Borgerliges Mette Thiesen forklarede:

“Der kom en masse migranter til Danmark, og de er desværre også kommet ud i kommunerne. I Nye Borgerlige mener vi, at de skal sendes hjem, når deres opholdstilladelse udløber. Vi mener sagtens, vi kan udfordre den gældende lovgivning, og vi mener ikke, at flygtningeboliger skal være ude i kommunerne,” sagde hun.

Husvildeboliger til unge

Samtidig blev det besluttet, at fire boliger på Møllestræde 18 laves om til husvildeboliger til især unge borgere. Kommunen har et stort behov for nye boliger til husvilde, og det er svært at finde billige, permanente boliger til dem, der akut mangler en. Kommunen har i dag 35 husvildeboliger, som kun står tomme i korte perioder, efter de tidligere hjemløse er flyttet derfra.

I Møllestræde 18 findes i dag 16 boliger, som bliver brugt til flygtninge. Forvaltningen vurderer, at fire af de 16 boliger i stedet kan anvendes til unge boligløse under 30 år - de som har et akut behov for et sted at bo.

Fik du læst: Lidl giver lyd fra sig: "Kom og hør om vores planer"

Mange af de hjemløse har gavn af at have eget bad, toilet og køkken, så der ikke kommer konflikter mellem beboerne, skriver forvaltningen i sagsfremstillingen. Men mange af de nuværende flygtningeboliger har delt køkken eller stue og er derfor ikke egnede til husvildeboliger til unge, mener forvaltningen.

Ændre lovgivningen

Ingen i byrådet stemte imod beslutningen, og Tue Tortzen (Enhedslisten) opfordrede også partierne til at sætte en gang lobbyarbejde i gang for at få ændret lovgivningen, så de mange tomme flygtningeboliger kan bruges til hjemløse:

“Vi står med temmelig mange flygtningeboliger, som vi har bygget, specielt i forbindelse med den store gruppe, der kom fra Syrien. Men de kan under lykkelige omstændigheder komme ud i samfundet eller rejse hjem, og så har vi nogle boliger, som kunne hjælpe nogle unge eller hjemløse, men som vi ikke må bruge, fordi de blev bygget på dispensation som flygtningeboliger. Der, synes jeg, vi skal udfordre lovgivningen, så vi kan nyttiggøre de boliger,” sagde han og mente, at det ellers kan blive dyrt for kommunen at huse de hjemløse:

“Alternativet er Hotel Hillerød, og det er alt for dyrt og ikke særlig godt at bo på hotel for husvilde. Det er meget bedre at få sin egen bolig”.

I juni sidste år besluttede byrådet også at droppe planerne om værelser og pavilloner til flygtninge ved Dyremosegaard og familieboliger på Baunevej 4 i Alsønderup. Også flygtningeboligerne på Åmosevej 19 i Hillerøds centrum blev nedlagt.

Publiceret 06 March 2018 10:00