Forståelsen for, at vi da ikke kan give folk aftensmad klokken 15.15, er der ikke mere, mener Kirsten Nielsen, som ikke ønsker at blive fotograferet til avisen. Ledelsen er uenig i dette - læs deres svar på side 6. Arkivfoto

Forståelsen for, at vi da ikke kan give folk aftensmad klokken 15.15, er der ikke mere, mener Kirsten Nielsen, som ikke ønsker at blive fotograferet til avisen. Ledelsen er uenig i dette - læs deres svar på side 6. Arkivfoto

Ansat i hjemmeplejen:

"Tingene bliver mere og mere pressede"

De ansatte i hjemmeplejen ’Aftenvagten Vest 3’ fremsatte inden kommunalvalget kritik af arbejdsforholdene i hjemmeplejen i Hillerød til både ledelsen og politikerne i Hillerød kommune. Kritikken er ikke blevet mindre aktuel, lyder det fra en ansat

Har vi glemt de ældste, de sårbare og de svageste i Hillerød kommune?
Sådan lød det i et åbent brev fra ansatte i aftenvagt i Hjemmeplejen få dage inden kommunalvalget til ledelsen og til politikerne i kommunen.
Under overskriften “kaotisk ledelse og uendelige rokeringer giver dårlig service i ældreplejen i Hillerød kommune” skrev de ansatte blandet andet følgende:
”Omstruktureringer, flytninger, usynlig ledelse, dårlig kommunikation, besparelser osv. er årsag til, at Hillerøds hjemmepleje er blevet væsentligt ringere gennem de sidste par år. Nye planer for endnu en flytning ser desværre ikke ud til at medføre andet end kaos og dårligt arbejdsmiljø,” skrev medarbejderne i brevet.
Den flytning, der fik medarbejderne op af stolen, handler om, at en gruppe medarbejdere, som dækker det vestlige Hillerød, i det nye år skal flytte fra kommunens sundhedshus på Milnersvej og ud til Skævinge.
Den beslutning forstår medarbejderne ikke, siger en af hjemmehjælperne, Kirsten Nielsen, til Hillerød Posten: “Det værste bliver konsekvenserne for borgerne. Med den ekstra transporttid fra Skævinge går der tid fra borgerne, som vi må putte i seng eller give aftensmad tidligere”.

Tid går fra borgerne

Medarbejdernes område er det vestlige Hillerød, altså for eksempel Sophienborg-området, Hillerødsholmsallé, Ullerød og Tulstrup. Tidligere holdt medarbejderne til i et lokale på Ålholmhjemmet, hvorfra transporttiden var kort, og det var let for medarbejderne at komme rundt, forklarer Kirsten Nielsen. Men så blev de flyttet til Sundhedscentret - en flytning som gav ekstra transporttid til borgerne:
“Tanken om at flytte sammen med andre faggrupper, for eksempel sygeplejersker, er jo rigtig god, men der går ekstra tid med transport til borgerne. Tingene bliver mere og mere pressede, fordi der ikke er sat tid af til køretid. I vores skemaer skal der helst ikke være 'hvid tid', som er den tid, der ikke bruges hos borgerne. Så hver gang, jeg bruger tid på transport, går den tid fra borgere, som skal have mad, på toilettet eller lægges i seng,” siger hun.
Ifølge hende er det normalt i alle kommuner, at der ikke er sat tid af til transport i hjemmeplejens skemaer, men problemet er blevet større, fordi budgetterne er pressede, og tiden knap.

Samle hinanden op

At hjemmehjælperne nu skal flytte til Skævinge, hjælper bestemt ikke, mener hun.
“Der er heller ikke biler nok til alle, så der skal lægges en plan for, hvordan vi skal samle hinanden op på vejen og for eksempel køre med en anden tilbage til Skævinge for at spise frokost. Men hvad så hvis den, der kører i bilen, bliver forsinket? Det gør vi jo ofte i vores fag, hvor der ofte sker uforudsete hændelser. Skal vi så bare stå i kulden og flagre og vente,” spørger hun.
Men selvom årsskiftet nærmer sig, har medarbejderne endnu ikke fået at vide, hvordan det rent praktisk skal hænge sammen i det nye år.
“Vi føler, vi går rundt i et ingenmandsland, hvor vi ikke har en chance for at gøre noget, og hvor vi reelt ikke ved, hvad der skal ske, og hvad vi har at gøre med,” siger hun.

Sundhedscenter for lille

Kommunens sundhedscenter på Milnersvej åbnede i 2016, hvor 340 fysioterapeuter, ergoterapeuter, sygeplejersker, SOSU-hjælpere- og assistenter flyttede ind i det knap 4000 kvadratmeter store hus. Men ifølge Kirsten Nielsen vidste alle fra starten, at huset var bygget for småt. Deres seneste Arbejdspladsvurdering peger også på, at folk sidder for tæt i huset. Her i 2017 besluttede politikerne da også i budgetforliget at sætte 120.000 kroner af til en analyse af behovet for en udvidelse af sundhedscentret.
Medarbejderne i hjemmeplejen i Skævinge blev heller ikke flyttet til sundhedscentret, da det åbnede. Dengang lød argumentet ifølge Kirsten Nielsen, at der var for langt.
“Men nu er der åbenbart blevet kortere, når man nu flytter os fra Hillerød ud til Skævinge,” siger hun.
Medarbejderne er, siger hun, også bekymrede for, hvordan de skal komme hjem fra Skævinge, når en aften- eller nattevagt slutter, hvis de ikke selv har en bil. De er også bekymrede for den tid, det kommer til at tage at komme hen til borger, der ringer nødkald - for eksempel hvis de skal på toilettet eller er faldet.
“I sidste ende er det borgerne, der taber på det her,” siger hun.

Aftensmad klokken 15.15

Kirsten Nielsens aftenvagt begynder klokken 15, og hendes første besøg hos en borger er klokken 15.15. Her kan opgaven være et toiletbesøg, men hun har også oplevet, at hun skulle varme aftensmad til borgeren på dette tidlige tidspunkt.
Nogle borgere bliver puttet i seng klokken 19, da der ikke er tid til flere besøg, fortæller hun.
“Borgerne får det da bestemt ikke bedre af at ligge i en seng fra klokken 19 til næste morgen. Og når nogle siger, 'jeg skal da ikke have mad allerede nu', så er der bare ikke noget at gøre. Forståelsen for, at vi da ikke kan give folk aftensmad klokken 15, er der ikke længere. Tænk, at vi kan behandle borgerne sådan. Det er uværdigt,” siger Kirsten Nielsen, som mener, forholdene er væsentligt forværret, siden hun startede i Hjemmeplejen i Hillerød for fire år siden.
“Dengang kunne vi nærmest ikke få armene ned over, hvor godt vi passede borgerne. Vi fik den tid, vi skulle bruge, men nu bliver tingene mere og mere pressede”

Kritik af planlægning

Hjemmehjælpernes arbejdstid er også for nogle år siden blevet ændret fra 15.30 til 15, for så kunne kommunen spare en halv times nattillæg i sidste ende - til gengæld får borgerne så besøg en halv time tidligere, når de skal lægges i seng eller have aftensmad.
Også planlægningen af ruterne er blevet lagt over på færre mennesker, siger Kirsten Nielsen, så en planlægger skal overskue 25 ruter. Det betyder, at der ofte sker, at der holder fire af hjemmeplejens biler på samme vej i stedet for at planlægge ruterne, så en plejer tager sig af de fire borgere.
“Jeg ved godt, politikerne skal spare penge. Men spørgsmålet er, hvad vi vil med de penge, vi har. Jeg kan godt lide at arbejde med mennesker. Det er derfor, jeg er i det her fag, og har været det siden 1976. Det er jo ikke lønnen, der trækker. Men jeg kan ikke blive ved med at se på, at vi behandler mennesker dårligt,” siger hun.

Læs kommunens svar på side 6

Publiceret 27 December 2017 07:00