Kommuneplan vedtaget:

Nej tak til tårnhuse på 100 meter

Etagehøjderne på kommende byggerier i Hillerød kom igen til diskussion, da byrådet onsdag aften godkendte den nye kommuneplan

Af
Mette Dolmer Thygesen

Mette Dolmer Thygesen

Kun to ud af de 27 byrådsmedlemmer i Hillerød stemte onsdag aften for, at der kan bygges tre tårnhuse på hver 100 meter i Hillerøds kommende, nye bydel Favrholm.
Det var byudviklingsselskabet Favrholm, som i høringsperioden gav udtryk for ønsket om, at den nye kommuneplan giver mulighed for at bygge tre tårnhuse på op til 30 etager. Men kun Liberal Alliances Marco Oehlenschläger og løsgænger Kim Hendry stemte for ændringen.
“Det ærgrer mig, at vi er så højdeforskrækkede. Jeg tror, det vil gavne Favrholm, at vi bygger i højden. Selvfølgelig skal vi bevare indsigtskilerne og det historiske, men vi skal også se på udviklingen. Historien skabes af de beslutninger, vi tager, og det, der bliver bygget. Så kan de i fremtiden sige, at der besluttede vi noget godt, som gjorde Hillerød til den storby, den er om 100 år,” sagde Marco Oehlenschläger.
Fik du læst: Forening skal genskabe torvehandlen i Hillerød

“Lidt for voldsomt”

Allerede da kommuneplanen var til behandling i Miljø- og Teknikudvalget, blev de tre tårnhuse afvist, forklarede Tue Tortzen (Fælleslisten):
“Vi synes, det er lidt for voldsomt. Hvis det bliver 15 etager, kan man sammenligne det med kraftvarmeværket. Men 100 meter - så er det som Herlev Hospital. Og det var vi enige i udvalget om at afvise”.
Christina Thorholm fra Radikale Venstre var enig:
“Vi bør tage hensyn til historien og naturen. Naturen er noget, mennesker flytter til Hillerød for, så naturen skal værnes om. Det gør vi ikke, hvis vi bygger i 100 meters højde”.

Foto: ADEPT/Byudviklingsselskabet Favrholm

Foto: ADEPT/Byudviklingsselskabet Favrholm

“Storby - nej tak”

Marco Oehlenschlägers ønske om at gøre Hillerød til en storby, fik også Mette Thiesen fra Nye Borgerlige til at rejse sig:
“Hillerød som en storby - nej tak. Hvis man vil have en storby, så må man flytte til København. I Hillerød har vi noget helt unikt - vi har en historisk bykerne, grøn natur og adgang til et fantastisk handelsliv og et torv, hvor man kan nyde en kop kaffe eller en kold øl. Det unikke skal vi fastholde og derfor ikke byfortætte mere,” sagde hun.
Men Marco Oehlenschläger fastholdt sit ønske om at udvikle Hillerød til en storby:
“Folk flytter hen mod storbyerne. Det er den konkurrence, Hillerød skal tage op. Jeg kan dufte kapitalismen, når husene skyder op, og der sker en udvikling - det, synes jeg, er helt fantastisk,” sagde han.
“Hvor siger du det dog smukt,” lød det fra Kim Hendry, som fortsatte:
“Når man kommer op i højden, kan man jo rigtig nyde naturen og den utrolige udsigt. Jeg håber ikke, jorden kommer til at ligge brak som en øjebæ, fordi vi diskuterer det alt for meget. Så kommer der ikke til at ske noget, og vores nabokommuner render med udviklingen”.
SF's Rikke Macholm påpegede, at man også skal tænke på dem, der skal se på husene:
“Jeg er sikker på, der ville være en rigtig fin udsigt, men man skal også tænke på dem, der kigger nedefra og skal bo i nærheden. Jeg synes, 15 etager i sig selv er vanvittigt højt og havde helst set, det kun blev det halve. Bygningerne skal jo stå der i mange år - også efter det her byråd ikke er der længere,” sagde hun.

Maximalt fem etagers i bymidten

SF foreslog også, at der maximalt må bygges i fem etager på Markedspladsen - og ikke som kommuneplanen giver mulighed for i seks til syv etager. Det forslag var der dog kun Rikke Macholm, som stemte for.
Borgmester Dorte Meldgaard påpegede, at grunden er solgt med en aftale om, hvor meget der må bygges af bolig- og hoteletager. Rikke Macholm kaldte til gengæld et hotel på syv etager for et “eksempel på, at kulturhistoriske værdier er trådt under fode, når økonomiske interesser ikke i tilstrækkeligt omfang bliver stillet over for krav”.
SF ønsker, forklarede hun, at der skal lægges en grænse på maximalt at bygge på fire -fem etager i det centrale Hillerød.
“Begrundelsen er hensynet til Frederiksborg Slot, som bør være dominerende på baggrund af en lav byhorisont,” sagde hun.

“Giver byen liv”

Fælleslistens Tue Tortzen plæderede til gengæld for, at byggerierne i centrum også er med til at give byen liv:
“Vi skal ikke lave Hillerød om til en storby, men mange er dødtrætte af, at byen lukker ned, når forretningerne lukker. Vi ønsker os et levende kulturliv, og det kræver, at der er folk i byen og sidder på fortorvscafeerne eller går en aftentur. For at nå dertil kommer vi til at bygge nogle flere etager på”.

Publiceret 21 December 2017 11:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV