Dorte Meldgaard glæder sig til at se sin familie i øjnene uden at have tankerne tusind andre steder. Arkivfoto: Claus Beyer

Dorte Meldgaard glæder sig til at se sin familie i øjnene uden at have tankerne tusind andre steder. Arkivfoto: Claus Beyer

Afgående borgmester:

“Jeg vil savne alle de ansatte - og rådhuset”

Dorte Meldgaard skal nu på en god ferie, inden hun til januar starter på en uddannelse i bestyrelsesarbejde. Hvad der derefter venter, ved hun endnu ikke. Her fortæller hun om op- og nedtur i de fire år som borgmester

Efter fire år på posten som borgmester i Hillerød takker Dorte Meldgaard (K) nu af.
Det har været fire spændende år, hvor Hillerød er i en rigtig god udvikling, siger hun til Hillerød Posten:
“Der er sket rigtig meget på de fire år, og der er meget at lave. Der bliver bygget meget nyt i Hillerød by, hvor der er skudt mange boliger og der kommer flere. Og der er også udvikling andre steder med et nyt kulturcenter i Skævinge og en ny lokalplan i Uvelse. Vi har vedtaget nationalparken, som vi har kæmpet for i mange år; der en VVM-undersøgelse af motorvejsforlængelsen i gang, vores store virksomheder bygger ud - og så videre. Der er sket sindssygt meget - både på stort og småt, så det har været rigtig spændende”.

Hvad er du mest stolt af?
“Jeg er rigtig glad for, at vi har fået indført traditionen 5. september, hvor vi vise vores veteraner, at vi sætter pris på det, de gør. Det er i hvert fald en håndgribelig ting - udover det er jeg glad for, at Hillerød er så attraktiv en kommune. Vi får mange henvendelser fra folk, som gerne vil bygge her, og samtidig flytter folk også hertil. Vi har rundet de 50.000 indbyggere,” siger hun og nævner også, at Nødebos sommerhusområde endelig kunne ændre status til helårsboliger.
Læs også: Se hvilke politikere der fik formandsposterne
Hvad har du lært af disse fire år?
“Jeg har lært rigtig meget om ledelse, både i forhold til byrådet og de konflikter, der kan opstå politisk. Her har jeg prøvet at søge kompromisserne og konkluderet på de diskussioner, der har været, og set på, hvordan vi kunne komme videre. Og så har jeg lært meget i forhold til ledelsen af rådhuset og det forhold, der er mellem politikere og forvaltning, og hvordan en forvaltning agerer, når der er et byråd, som ikke er enige. Det skal man håndtere. Og så har jeg selvfølgelig lært meget om mig selv - om hvordan andre reagerer, og der er hensigtmæssige måde at handle på. Altså hvordan jeg kan gøre nogle ting anderledes. Jeg er blevet mere reflekterende – for efterhånden som man bliver mere sikker i det, man gør, efterlader det mere rum til refleksion - og mere selvsikkerhed og tiltro til, hvor mine styrker og svagheder ligger”.

Hvad har været det mest ærgerlige i de fire år?
“Det er den betydning, som konstitueringen har haft på samarbejdet i byrådet. Det har påvirket samarbejdet i byrådet rigtig meget, fordi nogle følte, nogle snød nogle andre. Vi valgte at gøre det på den måde. I bagklogskabens lys havde det været mere hensigtsmæssigt med en bred konstituering. Så det mest ærgerlige er, at konstitueringen har haft så stor indflydelse på samarbejdsklimaet”.

Fortryder du, at I lavede en politisk aftale, for eksempel om skatten skulle holdes i ro?
“Nej, egentlig ikke. Jeg synes, det var fornuftigt at have et politisk indhold i aftalen, hvor skatten hverken måtte stige eller sænkes - for det har jo også betydet. at det ikke kom til at gå den vej. Jeg har ikke fortrudt de aftaler, vi lavede. Men derfor kan det da godt være, at jeg ikke kommer til at indgå de samme aftaler en gang til. Vi fik da også sat penge af til, at p-afgifter kan blive sat ned. Så der er det ikke fuldstændig bremset for alting. Så jeg fortryder ikke, vi lavede det politiske stykke papir. Det havde en virkning begge veje, og når man laver aftaler med andre, skal alle kunne se sig selv i dem”.

Hvad kommer du til at savne mest ved borgmesterjobbet?
“Man har rigtig meget kontakt med rigtig mange mennesker, også udadtil, fordi man repræsenterer kommunen. Der har jeg mødt rigtig mange spændende mennesker undervejs i de her fire år, og det bliver noget helt andet nu.
Og så vil jeg savne alle de ansatte og det her hus. Dem har jeg gået op ad hver dag i fire år. Man kan virkelig mærke den entusiasme og dygtighed, der er, og der er virkelig nogle mennesker, som går op i det, de laver. Det kommer jeg til at savne”.

Hvad skal du så nu?
“Først og fremmest skal jeg på ferie. Når jeg kommer hjem i januar, har jeg meldt mig til en bestyrelsesuddannelse på CBS, som fortsætter frem til maj.
Og så skal jeg afklare med mig selv, hvilken type job jeg ønsker. Jeg skal have struktur på, hvad jeg har lært i de her fire år, og finde ud af, hvad jeg gerne vil, og så ud og søge jobs.
Jeg har også tænkt i de her fire år, at jeg gerne vil ud og lave noget frivilligt arbejde. Så det skal jeg finde ud af, hvad skal være.
Men i starten vil jeg bare nyde at have fri om aftenen og være mentalt til stede med min familie. Mine tanker har ind imellem været alle andre steder her i de her år. Så jeg glæder mig til at kunne koncentrere mig mere om min familie (Dorte Meldgaard har tre børn på 11, 14 og 15 år, red.)
Udover det skal jeg jo passe mit byrådsarbejde og de udvalgsposter, jeg er blevet tildelt”.

Du har jo mødt meget modvind på grund af konstitueringen med rød blok. Det startede blandt andet med fakkeloptog og Facebook-hadesider imod dig. Hvordan har det været?
“Det ville alle nok svare, at det ikke har været sjovt. Jeg har ikke selv følt, at jeg var hårdest ramt, for det har min familie. Det er nok altid værre for dem, der elsker en, at opleve fakkeloptog og hadesider. Men som man siger, så gør det, der ikke slår dig ihjel, dig stærkere.
Desværre har historie fra for fire år siden hængt fast - eller nogle har lykkedes med at få den til at hænge fast - at kalde os 'røde' og gentage, at vi har konstituteret os rødt. Så nogle blev ved med at fortælle den historie, hvor jeg synes, det havde været mere interessant at fortælle om alt det, vi rent faktisk har lavet sammen. Så man vælger selv, hvor man vil lægge sit fokus. Jeg vælger at have fokus på det gode, der er sket”.

Publiceret 19 December 2017 06:00