Usund trend breder sig blandt unge i Hillerød

Flere og flere unge i Hillerød bruger snus - men der er ikke mange, der kender konsekvenserne ved det

Af
Af Agnes Oxlund Jensen

Jacob Veje og Malte Cramer

erhvervspraktikanter

9. klasse

Snus bliver mere og mere udbredt blandt folkeskole– og gymnasieelever i Hillerød. Men hvorfor er snus egentlig så populært, hvad gør det ved kroppen, og hvor farligt er det?
Der er mange unge – og voksne for den sags skyld – som ikke kender risikoerne ved at tage snus. Men det er ikke helt ufarligt. Snus kan forsage kræft i både hals og mund – for eksempel i bugspytkirtlen og i spiserøret. Snus øger også risikoen for hjertekarsygdomme og skader tænder og tandkød, fortæller Louise Wohllebe der er projektleder hos kræftens Bekæmpelse.

Nemt at skaffe

Siden 1. Januar 2016 har det været ulovligt at sælge snus i Danmark, men på trods af forbuddet er det ikke noget problem at få fat på de små tobaksposer, der blandt andet bliver solgt i mange små kiosker, og på Facebook.
”Vi synes selvfølgelig ikke, at det er okay, at der bliver solgt snus til mindreårige. Dels fordi, at meget af det, der bliver solgt, er ulovligt snus, som man slet ikke må sælge i Danmark som for eksempel Epok, Odens og Sibiria,” siger Louise Wohllebe.
Fik du læst: Anne Linnet giver koncert i Hillerød
Hun mener at myndighederne gør for lidt for at kontrollere, om der bliver solgt ulovligt snus i Danmark – og at der ikke bliver solgt tobaksvarer, heriblandt snus, til unge under 18 år.
”Vi oplever, at det er meget forskelligt, hvor populært snus er. I nogle områder er det meget udbredt, og i andre bliver det faktisk næsten ikke brugt. Vi synes stadig, at cigaretter er det største problem – men det betyder selvfølgelig ikke, at snus er godt,” siger Louise Wohllebe.

Modefænomen

På Hillerød Vest Skolen fortæller skoleleder Ole Vadskær, at snus er blevet udbredt blandt de store elever.
”Problemet med det der snus er, at det virker som om, at der er mange unge, som synes, at det er spændende, men det er jo rigtig svært at gå ud og undersøge, om eleverne bruger snus. Vi afholder nogle aftener med forældre og elever, hvor vi snakker om alkohol, rygning, snus og så videre, så vi prøver at gøre noget, for at gøre det bedre,” siger Ole Vadskær.
”Rygning er i mange kredse begyndt at blive lidt taberagtigt. Det er ikke fedt at være ryger mere, og så er snus jo en anden måde at få nikotin på. Der er jo mode for alting, så jeg tænker, at snus er blevet et modefænomen. Det er et problem, der skal løses, men jeg tror ikke, at jeg kan løse det alene. Jeg tror, vi skal fortsætte med at oplyse både elever og forældre om den sundhedsrisiko, der ligger i det,” tilføjer skolelederen.
Fik du læst: Politisk uenighed: Hvor skal normeringerne øges mest?
Søren Skals, der er skoleleder på Hillerødholmskolen, oplever ikke, at snus er et stort problem på skolen.
”Snus er ikke umiddelbart et problem på Hillerødholmskolen, og når jeg siger det sådan, er det fordi nogle forældre har fortalt mig, at der var nogle, der tog snus. Jeg har derfor sendt en besked ud til alle forældre på skolen om, at snus er ulovligt, og hvis nogle bliver taget i at bruge det i skoletiden, vil de blive bortvist fra skolen pågældende dag. Og efter det, har det faktisk ikke været noget problem,” fortæller Søren Skals.

null

Publiceret 12 December 2017 16:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV