Steen Moestrup fik som ny opereret besked på at tisse i et syltetøjsglas af en hjemmesygeplejerske. Foto: Claus Beyer

Steen Moestrup fik som ny opereret besked på at tisse i et syltetøjsglas af en hjemmesygeplejerske. Foto: Claus Beyer

Hjemmesygeplejen til nyopereret:

"Du må tisse i et syltetøjsglas"

Sådan lød anbefalingen fra hjemmesygeplejen til nyopererede Steen Moestrup, efter at han var kommet hjem fra sygehuset

Af
Af Claus Beyer

I dag er Steen Moestrup fra Hillerød godt på vej i sin genoptræning af sit venstre knæ men oven i kampen for at genvinde styrke og bevægelighed i knæet, må han også slås med de mange oplevelser, som han måtte igennem i forbindelse med operationen og den efterfølgende periode.
”Jeg kom alvorligt til skade med mit knæ i forbindelse med et fald. Senen, der fæstner den store lårmuskel, sprang, og derfor måtte man åbne mit knæ helt op. Arret blev lukket med 22 metalklips, og herefter fik jeg en stor skinne på, der skulle holde mit knæ helt stift, så sene og musklen kunne vokse sammen, og arret ikke kunne springe op. Allerede dagen efter operationen kom jeg hjem, da jeg i forvejen har nogle psykiske udfordringer, da jeg i mange år har været tilknyttet psykiatrisk behandling grundet selvmordstanker – som specielt belaster mig, hvis jeg ikke får sovet om natten. Derfor var det bedst for mig at være i mit eget hjem, men med stift ben og som nyopereret står man ikke bare lige op af sengen og går på toilettet. Det var her, jeg fik anbefalingen om at bruge et syltetøjsglas, når jeg skulle tisse. Jeg havde derfor en vaskebalje ved siden af sengen, som jeg kunne sætte glassene op i, når jeg havde brugt dem. Det vakte stor forargelse hos Cura Pleje, der skulle tømme glassene, og de syntes, det var lige ulækkert nok – det drejede sig jo næsten om to liter urin hver nat. Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor jeg ikke kunne låne nogle kolber enten af sygehuset eller fra hjælpemiddelcentralen,” fortæller Steen, der også oplevede problemer omkring plejen af operationssåret:
”Da jeg forlod sygehuset, fik jeg at vide, at hjemmesygeplejen havde til opgave at følge sårets heling, og at de ville være behjælpelige med ny forbinding. Ved første besøg meddelte hjemmesygeplejersken mig, at det var ikke nødvendigt at kigge mere på såret, for det var helet pænt - det var altså kun fire dage efter operationen. Derfor kom der ikke en ny forbinding på – jeg måtte herefter dække det store operationssår med klude”.
Læs kommunens svar HER

De kendte ikke min journal

Da jeg tilkaldte hjemmesygeplejen anden gang, var de meget modstræbende og uvillige, for jeg var jo afsluttet. De kom dog, da jeg lagde stort pres på dem. De meddelte mig, at de skam ingen viden havde om, hvad lægerne havde foretaget sig, selvom Cura Pleje stod bag mig og fortalte, at hjemmesygeplejen har indsigt i journalen. Der var ærlig talt ikke meget hjælp at hente hos dem. Jeg ville blot vide, om de syntes, benet var for hævet”.
”Jeg tog selvfølgelig kontakt til kommunen, og socialdirektøren undskyldte og sagde, at de jo ikke havde haft tid til at læse i journalen, selvom de kendte opgavens karakter og omfang. Så mente hun i øvrigt, at det var okay, at hjemmesygeplejen blot mødte frem med nogle ubrugelig servietter i en plastikpose,” fortsætter Steen Moestrup.
”Der var mange flere udfordringer i dette forløb. Eksempelvis fik jeg en toiletforhøjer på grund af mit stive knæ. Men det siger næsten sig selv, at når knæet er stift, så hjælper det ikke at øge højden på toilettet, tværtimod, så skal det faktisk sænkes, og så skulle jeg have nogle armlæn at støtte mig til, når jeg skulle op og ned. Det lykkedes heldigvis at få det til sidst. Når jeg skulle i bad, så havde man heller ikke en pose til at trække over benet, så såret ikke blev gennemblødt. Derfor forsøgte vi os med plastikposer og gaffatape – hvilket selvfølgelig ikke kunne holde vandet væk. Der var i det hele taget ikke den store hjælp at hente, hvilket er rigtig trist. Jeg er kommet igennem den sværeste periode - nu håber jeg så bare, at genoptræningen går bedre, så jeg igen kan få min hund hjem,” siger Steen og slutter:

Råbe politikerne op

”Grunden til, jeg gerne vil have historien frem, er for at gøre opmærksom på den mangel, der er på realitetsfornemmelse i Hillerød Hjemmesygeplejerske korps. At stå og lyve en borger op i hovedet eller give råd, som andre føler ikke er funktionsdygtige i deres del af opgaven er jo ikke sagen. Så håber jeg, at jeg kan råbe både politikerne og de ansatte op i kommunen, så andre ikke skal igennem lignende forløb”.

Publiceret 06 December 2017 06:00