To sønner, Hennning og Leif Westermann (i hver sin side og barnebarnet Rasmus (2. th.) takkede her tre af Hillerøds helte, fra venstre er det Susanne og Emilie fra IdeNyt og så vagten Rasmus. Familien Westermann vil også meget gerne i kontakt med den kvinde, der gav deres mor hjertemassage og dermed var med til at redde deres mors liv lige her uden for SlotsArkaderne. Kontakt venligst redaktionen på Hillerød Posten, hvis du kender denne kvinde. Foto: Claus Beyer

To sønner, Hennning og Leif Westermann (i hver sin side og barnebarnet Rasmus (2. th.) takkede her tre af Hillerøds helte, fra venstre er det Susanne og Emilie fra IdeNyt og så vagten Rasmus. Familien Westermann vil også meget gerne i kontakt med den kvinde, der gav deres mor hjertemassage og dermed var med til at redde deres mors liv lige her uden for SlotsArkaderne. Kontakt venligst redaktionen på Hillerød Posten, hvis du kender denne kvinde. Foto: Claus Beyer

Hurtig reaktion redder kvinde med hjertestop

En 73-årig kvinde kan takke vagten i SlotsArkaderne og en ukendt borger for, at hun er i live i dag. De greb ind, da hendes hjerte holdt op med at slå

Af
Af Esben Mønster-Kjær

Menneskeliv kan afhænge af, om forbipasserende handler i kritiske situationer. Det står klart for Henning Westermann, efter at hans mor fik en blodprop og derpå hjertestop uden for SlotsArkaderne. To handlekraftige personer holdt hende i live, indtil hjælpen nåede frem.
Forløbet begyndte, da 73-årige Ditte Lillian Larsen satte sig op på sin cykel tirsdag den 14. november. Aftenen forinden havde hun slået hovedet ind i en køkkenlåge, og nu ville hun på apoteket efter hovedpinepiller. Hun kørte ind til Hillerøds centrum, stillede sin cykel i stativet foran SlotsArkaderne, og det var her, Ditte Lillian Larsen pludselig fik en blodprop.
“Jeg kom ud af skydedørene netop i det øjeblik, hun faldt om. Da jeg nåede hen til hende, var hun stadig ved bevidsthed, og vi fik øjenkontakt. Men så faldt hun hen, mens jeg havde hende i armene,” fortæller Rasmus Christiansen.
Han driver vagtfirmaet RC Security, der har base i Hillerød og bl.a. står for sikkerheden i SlotsArkaderne.

Hjertet gik i stå

En forbipasserende kvinde havde også set Ditte Lillian Larsen falde, og hun hjalp Rasmus Christiansen med at lægge den bevidstløse 73-årige i aflåst sideleje. Denne stilling sikrer, at intet blokerer luftvejene på en tilskadekommen person.
Men et øjeblik efter holdt Ditte Lillian Larsen op med at trække vejret. Hendes hjerte var gået i stå, og hendes liv afhang nu af, at hun fik øjeblikkelig hjælp. Heldigvis var den nyankomne kvinde øvet i førstehjælp.
“Jeg fik hende i gang med at give hjertemassage. Så kunne jeg selv holde øje med vejrtrækningen, slå alarm og sende nogen af sted efter en hjertestarter,” fortæller Rasmus Christiansen.
Fik du læst: Minister og lægeformand besøgte hospitalet
Idé Nyt ligger ved indgangen til SlotsArkaderne, og her hjalp butikschef Susanne Jungsvig og hendes personale hurtigt til. De tilkaldte en ambulance og løb af sted efter en af de hjertestartere, som hænger klar til brug i butikscenteret.
I mellemtiden lykkedes det at få Ditte Lillian Larsens vejrtrækning i gang igen. Rasmus Christiansen og den kvindelige hjælper lagde hende tilbage i aflåst sideleje, og nu håbede de, at de blot skulle vente på ambulancen. Men dramaet var ikke forbi.

Hjælpen nåede frem

“Der gik kun et øjeblik, så holdt hun igen op med at trække vejret,” siger Rasmus Christiansen. Rasmus og den hjælpsomme kvinde genoplivede Ditte Lillian Larsen to gange med hjertemassage, men i begge tilfælde gik hjertet hurtigt i stå igen. Ved tredje genoplivsningsforsøg fik de ikke længere nogen reaktion.
“Hjertestarteren var nu nået frem, og vi fik den sat på hende. Jeg gav hende stød, men hun trak stadig ikke vejret, så vi måtte fortsætte hjertemassagen. Heldigvis ankom ambulancen kort efter,” husker Rasmus Christiansen.
Vagtmanden og den hjælpsomme kvinde kunne lægge ansvaret fra sig, da de professionelle redningsfolk nåede frem. Et nervepirrende drama var slut, blot for at blive erstattet af udfordringer på hverdags-niveau. For den hjælpsomme kvinde kom i tanker om, at hendes p-billet var ved at løbe ud - og et øjeblik efter var hun væk.
Fik du læst: Nye udvalg på vej: Venstre får flest formandsposter
Ditte Lillian Larsen nåede frem til sygehuset i Hillerød, hvor hun stadig er indlagt. Ifølge sønnen Henning Westermann er hun i langsom bedring. Han tænker stadig på, hvor galt det kunne være gået.
“Før min mor kørte på apoteket, snakkede vi sammen i telefonen. Hun fortalte mig om sin hovedpine, og nu ville hun ned efter piller. Men først havde hun tænkt sig at tage hen for at lægge gran ved min fars grav. Det synes jeg ikke, du skal, sagde jeg. Hvis hun havde gjort det, ville hun være faldet om på gravstedet,” siger Henning Westermann.

Dybt taknemmelige

Det var Ditte Lillian Larsens store held, at blodproppen og hjertestoppet skete, hvor hjælpen var nær. Han og hans familie er dybt taknemmelige for den indsats, som Rasmus Christiansen, personalet i Idé Nyt og den ukendte kvinde ydede.
For vagtmanden gjorde de intense minutter foran SlotsArkaderne et stort indtryk. Rasmus Christiansen har været vagt i knap 11 år, og førstehjælp er noget, han øver igen og igen. Men det er første gang, at han har haft brug for at give hjertemassage i praksis. Bagefter talte han begivenheden grundigt igennem med sine ansatte i RC Security.
Vagtmanden mener selv, at han blot gjorde sit arbejde den 14. november. Og han har stor respekt for den kvinde, som kom til hjælp foran SlotsArkaderne. Rasmus Christiansen beskriver hende som en dygtig og handlekraftig person i midt-50'erne.
“Det var en voldsom oplevelse, og jeg ville gerne have haft fat i hende, inden hun forsvandt. Hun kunne måske også have godt af at tale forløbet igennem,” siger vagtmanden.
Henning Westermann håber også, at den hjælpsomme kvinde giver sig til kende. Han vil gerne sige tak til hende, ligesom han har gjort til alle de andre hjælpsomme mennesker, der trådte til under den dramatiske begivenhed. Hun er velkommen til at kontakte Hillerød Posten.

null

Publiceret 05 December 2017 06:00

SENESTE TV