DEBAT:

“Udemokratisk vælgerbedrag”

Af
Af Visti Christensen Helsingørsgade 2 Hillerød

Hvis man - som jeg – har undret sig over, hvor partierne får penge fra til de vanvittigt dyre valgannoncer, så er den væsentligste del af forklaringen denne:
Efter hvert folketingsvalg, får hvert parti pr. år - i de følgende fire år - udbetalt 30 kr. af skatteydernes penge for hvert stemmekryds, der er sat ved partiet. Altså i alt 120 kr. for dit kryds.
Derfor forstår man godt, at der fra politikerne side tales så højt og indtrængende om, at man endelig må huske at gå hen og stemme – og udøve sin – som det benævnes: ”Demokratiske indflydelsesret og -pligt”.
Ved seneste folketingsvalg blev afgivet 3.560.060 stemmer. Det betød, at 427.207.200 skattekroner blev sendt til de politiske partiers kasser. Altså betaler vi herved en halvskjult ekstraskat.
Hvis man kvier sig ved at kalde dette for et udemokratisk vælgerbedrag, så er det dog i et mindste en form for kunstig åndedræt til det partipolitiske system, som må have en andel i den politikerlede, vi oplever i disse år, hvor demokratiet skamrides af politikere, der gerne vil genvælges til egen magtposition.
Nu er det nok utænkeligt, at denne praksis bliver bragt til ophør. Men man kunne måske overveje sagen, næste gang man ser bugnende valgannoncer - eller skal stemme. Man har jo hørt om lav valgdeltagelse på under 50 %. F. eks. i Katalonien.
Men en sådan situation vil nok ikke forekomme hos os, hvor vi frygter, at ”de andre” i den anden blok, vil få for stor indflydelse, hvis ikke vi selv stemmer. Og stemmer man blankt, vil det alligevel tælle med i ”stemmekvægspengene”, som de også kaldes.
Men jo højere stemmeprocent, jo mere tilkendegiver man vel tilfredshed med de politiske tilstande?

Publiceret 20 November 2017 16:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV