I praktik som borgmester-kandidat

15-årige Knud fra Frederiksborg Byskole fik en lys idé, da han skulle finde en praktik-plads. Han ville være med til at føre valgkamp

Af
Af Esben Mønster-Kjær

Hvad skal jeg være, når jeg bliver stor? Det spørgsmål grubler skoleelever i Hillerød over, når de skal af sted i erhvervspraktik. Og for mange lyder svaret “aner det ikke”.
En af dem er Knud Ove Haaning, som går i 9. klasse på Frederiksborg Byskole. Sport fylder rigtig meget i hans liv, for han er i en elite-idrætsklasse, og meget af fritiden går med håndbold.
“Jeg har ikke nogen helt klar idé om, hvad jeg vil være som voksen, så det gjorde det lidt svært at finde et praktiksted. Jeg prøvede at tænke på noget, jeg synes er interessant, og som påvirker mig og min hverdag,” fortæller Knud.

15-årig gik i valgkamp

Det faldt Knud ind, at hans praktik burde handle om politik. Som skoleelev og sportsudøver har beslutningerne i byrådet stor betydning for hans liv.
“Lokalpolitikerne bestemmer, om min skole skal have penge til renovering. De beslutter også, hvordan byen skal se ud. Høje eller lave huse. Om jeg kan cykle på gode cykelstier mellem vores hus, min skole og der, hvor jeg træner,” siger Knud.
Læs også: Minister hørte om succeshistorie på lokal virksomhed
Han kontaktede derfor Venstres Klaus Markussen, som går efter at blive ny borgmester ved valget den 21. november. Knud ville gerne opleve, hvordan en valgkamp foregår, og det førte til en uge fuld af oplevelser.
Klaus Markussen var nemlig med på idéen. Under valgkampen bruger han masser af tid på politik hver dag, så han kunne sagtens have en praktikant med.
“Knud og hans forældre skulle selvfølgelig være indforståede med, at arbejdet ikke blev fra otte til 16. Opgaverne kunne både ligge tidligt om morgenen og om aftenen,” siger Klaus Markussen.

Fuld fart på

Som praktikant har Knud fået mulighed for at opleve valgkampen indefra. Selv om politik er de voksnes enemærke, har det slet ikke været et problem, at han er 15 år og går i folkeskolen.
“Alle er rigtig søde og vil gerne høre om, hvorfor jeg har bedt om at komme i praktik hos Klaus. Mange synes, at det er en sjov ide,” siger Knud.
Fik du læst: Svømmeklub vil have flere timer i vandet
Hver dag bringer nye udfordringer, når man er i praktik som borgmester-kandidat. Aviser skal læses, vælgermøder planlægges og taler forberedes. Der er næppe andre i hans klasse, som oplever så meget under deres praktik.
“Jeg er med til alt: Møder på rådhuset, uddeling af flyers om morgenen på stationen, skrivning af indlæg, videooptagelser, virksomhedsbesøg, debatter og meget mere,” fortæller Knud.

Hverdagen venter forude

En travl uge er ved at være forbi for den 15-årige skoleelev. Valgkampen fortsætter, men Knud skal tilbage til sit hverdagsliv, med skemalagt undervisning og håndbold. Sporten har han været nød til at sætte på pause.
“Jeg tror, at dette praktikophold bliver en af de oplevelser, som jeg vil se tilbage på med stor glæde senere i mit liv,” forudser Knud.
Han er tilfreds med, at han valgte en utraditionel praktik-plads. Også selvom han stadig mangler svaret på det spørgsmål, som alle unge står over for før eller siden.
“Jeg ved stadig ikke, hvad jeg vil være,” indrømmer Knud.
“Men jeg synes, at det er ærgerligt, at jeg ikke selv kan stemme den 21. november,” tilføjer han.

null

Publiceret 14 November 2017 10:00

SENESTE TV