Hillerød er oppe på den store klimaklinge

Mål om mindre CO2 er i hus og skyldes energirenoveringer af kommunale ejendomme

Af
Jens Berg Thomsen

Det går godt. Overordentligt godt endda. Hillerød Kommune har som klimakommuneplus forpligtet sig til at reducere udledningen af CO2 med to procent om året, og det viser sig, at det mål er så rigeligt nået.
Kommunen indgik aftalen om at være klimakommune plus med Danmarks Naturfredningsforening tilbage i 2010. De to procent om året skulle ifølge aftalen have akkumuleret sig til 13 procent, men nu viser det sig, at reduceringen er kommet op på 27,9 procent.
Fik du læst: 10 millioner kroner for Markedspladsen: Køber skal rense jorden og bygge p-kælder
“Det har givet os rigtigt meget med energirenoveringer af kommunens ejendomme,” siger borgmester Dorte Meldgaard (K).
Ifølge referatet fra seneste byrådsmøde begyndte Hillerød Kommune for alvor at energirenovere tilbage i 2011-12, og tilbage i 2009 satte det daværende byråd det som et mål, at udledningen fra de kommunale bygninger skulle sænkes med 35 procent frem mod 2020.
“Det bliver selvfølgelig også sværere og sværere at få tallet ned, efterhånden som vi får energirenoveret mere. Det bliver ikke lige så nemt i fremtiden,” siger borgmesteren.

Forpligtelser ud over samfundet

Hillerød Kommune har tidligere indgået aftalen med Danmarks Naturfredningsforening om at være klimakommune plus, og derudover deltager kommunen også i samarbejdet “Compact of Mayors”, og initiativet “Ansvarlig Kommune”, der forpligter kommuner til ikke at investere i selskaber inden for fossile brændstoffer.
“Vi har de samarbejder, hvor vi forpligter os ud over samfundet og prøver at gøre nogle ting, så vi som kommune bidrager til klimaet,” siger Dorte Meldgaard.
“Comtact of Mayers”-samarbejdet betyder, at kommunen har skullet melde ind, hvor meget CO2 der er udledt i kommunen som geografisk område. Her har forvaltningen dog ikke kunne indberette alle de data, der har skullet til.
Hillerød Kommune skal i første halvår af 2018 udarbejde en ny klimastrategi.

Publiceret 07 November 2017 11:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV