Arkivfoto

Arkivfoto

Forsyningen:

"Ny ordning vil give mere genbrug"

Hillerød Forsyning trækker på erfaringer fra andre kommuner, hvor en ændring af Genbrugshuset til et salgssted har givet mere genbrug

Det er et stort ønske - som også tager udgangspunkt i erfaringerne fra andre kommuner - at ændre Genbrugshuset fra et for foreninger til et salgssted for alle borgere.
Det siger direktør for affald, kunder, it og facility management i Hillerød Forsyning Peter Malta Larsen til Hillerød Posten.
“Det er endnu blot et forslag, som ikke er vedtaget. Men vi har blandt skelet til Halsnæs, hvor de har rigtig gode erfaringer med et genbrugshus, hvor borgerne kan købe tingene”.
Læs også: Genbrugshus skal blive til politik
Før Genbrugshuset blev et foreningshus, var det et byttehus, hvor alle borgere kunne komme og hente tingene. Men det gav simpelthen for meget ballade på genbrugspladsen med klunsere og folk, der nærmest kom op at slås om tingene og stjal fra bagagerummene, fortæller direktøren. Derfor blev ordningen lavet om, men forsyningen oplever, at alt for mange ting fra huset bliver smidt ud i stedet for at blive genbrugt, som er selskabets ønske.
“Der er to årsager til, at vi ønsker den nye ordning. For det første kan vi gøre affaldshåndteringen lidt billigere ved, at dem, der henter tingene, betaler lønnen til de medarbejdere, der står i Genbrugshuset. Desuden ved vi af erfaringer fra andre kommuner, at så snart der er en lille lap papir på for eksempel en kop, om at den koster en krone, så behandler folk bare tingene bedre. Tingene bliver stillet pænt på plads, og færre ting bliver smidt ud,” siger han.

“Rart at være”

Direktøren kalder det også 'adfærdsregulerende':
“Langt det vigtigste er, at det skal være rart at være i et genbrugshus. Når det er et salgssted, kan du og jeg komme der og købe tingene”.
Peter Malta Larsen beklager, at nogle foreninger har oplevet at gå forgæves til et lukket Genbrugshus.
“Hvis de oplever, det er lukket, kan det meget vel skyldes, at huset bemandes af medarbejdere i jobprøvning fra kommunen. Så det er sårbare mennesker, som engang imellem bare ikke dukker op, eller må sendes hjem. Det er ikke sket tit, men jeg kan ikke afvise, det sker,” siger han.

Sorteres som i en butik

Tingene skal sorteres, før foreningerne får adgang til huset, understreger han. Der er et lager, hvor tingene stilles ind og bliver sorteret, måske vasket af og på andre måder gjort klar til at blive stillet ind i rummet, hvor foreningerne kan få adgang én gang om dagen hver især.
Ifølge forsyningens hjemmeside lyder det da også til borgerne, at “dine gamle møbler og andre effekter kan få et nyt liv, hvis du indleverer dem i Genbrugshuset. Her vil personalet sætte de indleverede effekter i stand, så de kan genbruges”.
Fik du læst: Borgmesteren om undersøgelse: "Jeg forstår det simpelthen ikke"
“Som i en almindelig butik, har vi et lager, og vi stiller lidt ud ad gangen, og der skal også være plads til, at det står pænt. Men jeg lover, at vi ikke gemmer nogen ting til bestemte foreninger. Vi har ikke præferencer for håndboldklubben frem for fodboldklubben. Vi slår også ned på medarbejdere, hvis de tager noget. Det kan få ansættelsesmæssige konsekvenser,” siger han og understreger, at man ikke bare kan tage imod en kasse eller sæk fra borgerne uden for huset:
“Vi ville have en byttehandel på parkeringspladsen. Det skal foregå inde i huset, hvor vi sorterer tingene først”.

Ærgerligt, det går til spilde

Bestyrelsesformand Louise Colding Sørensen mener, det er ret begrænset, hvad forsyningsselskabet kommer til at tjene på den nye ordning, hvis den indføres.
“Det er virkelig få ting, der bliver hentet, og det er ærgerligt, de gode ting går til spilde. Det meste ender med at blive smidt i containerne igen, og vi kan se, det er bedst for miljøet, hvis vi får mere direkte genbrug. Vores mål er at genbruge så meget som muligt”.
Men hun understreger, at sagen nu skal behandles af politikerne i kommunens Miljø- og teknikudvalg - hvor hun selv er medlem som Socialdemokrat.
“Vi vil gerne høre, hvad foreningerne siger. Måske skal det også behandles i Fritids- og kulturudvalget. I hvert fald skal det i høring, og så vil vi lytte til, hvad de siger”.
Hun bliver også bekymret, når hun hører, at foreningerne er afhængige af huset:
“Måske skal vi lave en speciel ordning for nogle, men på forsyningen er vi ikke vilde med særordninger. For det kan være svært, når nogen må noget og andre ikke må. Men dialogen med foreningerne kommer nu her senere i processen”.

Regler for Genbrugshuset:

De istandsatte effekter kan kun afhentes af kommunens institutioner og lokale foreninger.
Man kan kun afhente effekter én gang om dagen.
Ingen adgang i personale/klargøringsrum.
Man skal medbringe en særlig blanket, som ligger på forsyningens hjememside.
Genbrugshuset er et aktiveringsprojekt og kører som et forsøg.
Kilde: hillerodforsyning.dk

Publiceret 01 November 2017 07:00