Finn Hansen, Ålholms Venner, Edvard Nielsen, Ålholms Venner, Bodil og John Pedersen, Harløse Forsamlingshus, og Svend Beeck, Brødeskov Idrætsforening, forstår ikke, hvorfor foreningerne kan blive frataget muligheden for at tjene penge på folks aflagte ting på genbrugspladsen. Foto: Mdt

Finn Hansen, Ålholms Venner, Edvard Nielsen, Ålholms Venner, Bodil og John Pedersen, Harløse Forsamlingshus, og Svend Beeck, Brødeskov Idrætsforening, forstår ikke, hvorfor foreningerne kan blive frataget muligheden for at tjene penge på folks aflagte ting på genbrugspladsen. Foto: Mdt

Foreninger:

" Vi kommer til at miste mange penge på ny genbrugs-ordning"

Forslag om at ændre Genbrugshuset på genbrugspladsen i Hillerød til et salgssted vækker harme hos foreninger. De aflagte ting fra huset giver en indkomst til støtte for forenings- og idrætsliv i kommunen, mener de

Det vil gå hårdt ud over foreningerne, hvis Genbrugshuset ændres fra et sted, hvor foreningerne kan tage de aflagte ting, til et sted, hvor alle kan købe folks gamle møbler, porcelæn og rammer.
De mener en række foreninger, som satte Hillerød Posten stævne i Harløse Forsamlingshus i sidste uge.
Udgangspunktet var en artikel, Hillerød Posten bragte 5. oktober. I artikel beskrev Hillerød Forsynings bestyrelsesformand Louise Colding Sørensen affaldsselskabets ønske om at ændre forholdene i Genbrugshuset. Som ordningen er nu, kan foreninger og for eksempel kvindekrisecentret hente de ting, som folk, der besøger genbrugspladsen, afleverer til huset. Bestyrelsen ønsker at ændre det, så alle kan købe tingene for mindre beløb.
Læs også: Genbrugshus skal blive til butik
Men det mener foreningerne altså er en rigtig dårlig idé.
“Jeg blev ærligt talt harm, da jeg læste artiklen,” siger Svend Beeck fra Brødeskov Idrætsforening, som kører ud til Genbrugshuset cirka hver 14. dag og samler ting ind til deres årlige loppemarked i maj.
“30 procent af vores omsætning på loppemarkedet kommer fra Genbrugshuset. Så hvis man fjerner vores mulighed for at hente ting i huset, må alternativet være at give idrætsforeningen en masse penge,” siger han.

Ikke fortsætte uden

Også Harløse Forsamlingshus har en stor økonomisk støtte i at kunne hente kaffestel, lamper og andre fund i Genbrugshuset, fortæller Bodil og John Pedersen, som er henholdsvis kasserer og vicevært. De besøger Genbrugshuset 60-70 gange på et år og afholder loppemarkeder 4-5 gange om året:
“Hvis vi ikke gjorde det, havde vi ikke økonomi til at fortsætte,” siger Bodil, som også påpeger, at kommunens årlige tilskud til forsamlingshuset for nogle år siden blev skåret fra 60.000 til 30.000 kroner.
“Vi har månedlige fællesspisninger med foredrag og valgmøder, og folk kan afholde begravelseskaffe og konfirmationer her. Det er et lokalt samlingssted”.

I august 2016 blev Hillerød Forsynings nye genbrugsplads åbnet. Nu ønsker bestyrelsen at lave om på reglerne for, hvem der må tage den aflagte ting i Genbrugshuset. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

I august 2016 blev Hillerød Forsynings nye genbrugsplads åbnet. Nu ønsker bestyrelsen at lave om på reglerne for, hvem der må tage den aflagte ting i Genbrugshuset. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Gode ting sorteret fra

Et af argumenterne fra forsyningsselskabet for at ændre Genbrugshuset er, at rigtig mange ting ikke bliver hentet i huset og derfor alligevel må smides ud.
Fik du læst: SuperBrugsen i Ullerød har landets bedste delikatesse-afdeling
Men det forstår foreningerne ikke. Til gengæld oplever de ofte, at huset er lukket, når de kommer, og at de ikke kan få adgang til 'de gode ting'.
“Genbrugshuset er delt op i to. I den første del står der en masse skrammel, men i det andet rum inde bagved står de bedre ting. Hvem er de ting til, og hvorfor kan vi ikke få lov at komme ind,” spørger Edvard Nielsen fra Ålholms Venner, som er en støtteforening for Ålholm Idrætsforening - og som for øjeblikket også afventer at få en ny beliggenhed for deres loppemarkeder helt på plads.
“De gode ting er taget fra. Før kunne vi finde sølvtøj, Bing og Grøndahl-figurer, musselmalet stel, ph-lamper og så videre. Men nu er det sorteret fra. Hvor forsvinder det hen? Vi kommer der ikke så tit, når vi ikke kan få adgang til de gode ting,” siger Edvard Nielsen.

Gode ting smidt ud

John Pedersen har også oplevet, at han var ved Genbrugshuset, da en borger kom med en kasse med ting. Dem ville han gerne have, så han tilbød at snuppe dem med med det samme. Men personalet i Genbrugshuset afviste det og sagde, at tingene skulle sorteres først.
Bodil Pedersen har også oplevet, at ting, de godt kunne bruge i forsamlingshuset, blev smidt ud, når borgerne kom med det, fordi medarbejderne i huset ikke mente, tingene var gode nok.
“De betyder jo også, at folk holder op med at komme med deres ting, når de bliver afvist,” siger hun.

60 børn til Spanien

Pengene, som foreningerne har tjent på loppeaktiviteterne, er for eksempel gået til at sende 60 fodboldbørn fra Brødeskov Idrætsforening på turnering i Spanien. Ålholms Venner tjener omkring 200.000 kroner årligt på deres loppemarkeder til støtte for fodbolden, håndbolden og vægtløfterne i klubben.
“Jeg undrer mig over, hvorfor ingen har kontaktet foreningerne og taget en snak om, hvad vi kan gøre i fremtiden? For det her er et hårdt slag,” siger Svend Beeck.

Publiceret 01 November 2017 05:00