Kampen om lygtepælene

Valgplakater har en betydning og kan være med til at flytte stemmer. Det mener to unge politikere i hvert fald

Af
Martin Warming

Martin Warming

Kampen om de gode lygtepæle er i gang. Lørdag klokken 12 blev det nemlig lovligt at hænge valgplakater op i lygtepælene, og der skal tilsyneladende mere end et solidt dansk stormvejr til at stoppe Hillerøds politikere, der på slaget 12 stod klar med plakater, strips og stiger.
Det hele foregik heldigvis i god ro og orden. Det mest dramtiske var nok den kraftige vind, og mange af plakatophængerne måtte da også holde godt fast i stigerne for ikke at blive blæst omkuld.
Kate Horsbøl fra Det Konservative Folkeparti er en af valgets yngste kandidater. Den 19-årige gymnasiepige havde lygtepælenene i området omkring Teglgårdssøen som førsteprioritet til sine plakater.
“Det er et rimeligt god sted – især for mig, fordi jeg selv går på gymnasiet. Så det er godt for mig at blive set her,” siger Kate Horsbøl, der tror på, at plakaterne virker.
Fik du læst: Mød kandidater til ældrerådet og se film
“Det er jo blevet bevist, at valgplakater kan være med til at flytte stemmer. Folk bliver ved med at se ens ansigt og navn, så jeg tror på, at det kan have en betydning. Jeg er ikke sikker på, at det er afgørende for, hvor man sætter sit kryds, men jeg tror, plakaterne har en betydning,” lyder det fra den konservative politiker.
Få hundrede meter fra Kate Horsbøl - foran gymnasiet på Carlsbergvej - stod den 18-årige Frederik Larsen, der er kandidat for Venstre, også klar til at klatre op i lygtepælene.
Læs også: TV 2 Lorry inviterer til live valgdebat i Hillerød
“Det er jo i det her område, min omgangskreds kommer, og det er her, jeg skal hente mine primære stemmer,” lød det fra Frederik Larsen, der til daglig går i 3X på gymnasiet.
Han tror også på, at valgplakaterne stadig har en betydning.
“Det minder jo folk om, at der er kommunalvalg. Der er mange af de unge, der ikke går så meget op i lokalpolitik, og de ved måske ikke, hvem de skal stemme på. Og dér kan en valgplakat måske have betydning for, hvem de stemmer på,” siger Frederik Larsen.
Valgplakater skal være pillet ned igen senest ved døgnets afslutning den 29. november.

18-årige Frederik Larsen, der stiller op for Venstre, fik hjælp af sin storebror Alexander. Foto: Martin Warming

18-årige Frederik Larsen, der stiller op for Venstre, fik hjælp af sin storebror Alexander. Foto: Martin Warming

Den konservative politiker Kate Horsbøl (i midten) stod også klar på slaget 12 i lørdags, da det blev lovligt at hænge valgplakater op. Foto: Martin Warming

Den konservative politiker Kate Horsbøl (i midten) stod også klar på slaget 12 i lørdags, da det blev lovligt at hænge valgplakater op. Foto: Martin Warming

Sådan er reglerne:

Valgplakater må hænges op på master til vejbelysningen og til brug for elforsyningen på både offentlige og private veje. Derudover må valgplakater på offentlige veje også hænges på vejtræer, hegn samt på indretninger fæstnet i jorden, der har til formål at fremvise valgplakater.

Kilde: Økonomi- og indenrigsministeriet

Publiceret 30 October 2017 13:04

SENESTE TV