Hillerød Kommune er nu med i partnerskabsaftalen ’Røgfri Fremtid’. Ikke alle byrådsmedlemmer mente dog, at det var en god idé. Arkivfoto

Hillerød Kommune er nu med i partnerskabsaftalen ’Røgfri Fremtid’. Ikke alle byrådsmedlemmer mente dog, at det var en god idé. Arkivfoto

Hillerøds børn og unge skal være røgfri

Byråd stemte for at indgå partnerskab om at skabe en røgfri fremtid. “Det ender med, at man ikke må ryge på sit eget lokum,” mente DF’er, som stemte imod. “Det er startskuddet til et forbud,” mente Liberal Alliance

“Børn og unge har ret til vokse op uden røg” og “Sammen vil vi skabe en røgfri fremtid”.
Udsagn som disse har Hillerød Kommune nu skrevet under på i en partnerskabsaftale med Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden.
Partnerskabet har navnet 'Røgfri Fremtid' og betyder, at parterne i aftalen arbejder for, at den første røgfri generationer vokser op i Danmark. I dag begynder 40 børn hver dag at ryge på landsplan, og Røgfri Fremtid inviterer virksomheder, skoler, kommuner, organisationer og foreninger til at forpligtige sig til at støtte visionen om et røgfrit Danmark.
Social- og sundhedsudvalgsformand Christina Thorholm glædede sig på byrådsmødet 27. september over, at Hillerød Kommune er med til at sikre, at børn og unge ikke tænder den første cigaret:
“Vi siger ja til at påtage os et ansvar for, at børn og unge ikke begynder at ryge. Vi får til opgave at mindske antallet af rygere. Vi kan som samfund gøre noget og arbejde for en røgfri norm, hvor tobak ikke er synlig”.
Fik du læst: Nu kan du få butik på slottet

Ret til at vokse op uden røg

Hillerød har allerede en handleplan, som går på, at der skal være færre borgere, der ryger dagligt, færre der ryger i hjem med børn, og færre elever i 9. klasse, som ryger. Med det nye partnerskab får kommunen ny viden om rygning og et netværk, hvor man sammen arbejder frem mod målet om en røgfri fremtid.
Thorholm fik opbakning fra SF's Rikke Macholm:
“Børn og unge har ret til at vokse op uden røg. Vi skal også gå ind i det af samfundsøkonomiske grunde. For rygning er også årsag til, at vi bruger rigtig mange penge på vores sundhedsvæsen,” sagde hun og bakkede også op om, at skoleledelserne skal have fokus på at undgå rygning på skolerne.
“Det er en god idé at sætte ind i skolerne, for børn lærer af hinanden. Hvis den generelle holdning er, at her ryger vi ikke - så er det et godt sted at starte”.

Arkivfoto

Arkivfoto

“Forældrenes opgave”

Et flertal på 23 af byrådets 27 medlemmer stemte for, men løsgænger Kim Hendry undlod at stemme, Liberal Alliance stemte imod, og beslutningen splittede Dansk Folkeparti. Partiets ene medlem, Peter Lennø, stemte, mens Irene Brostrøm stemte imod:
“Jeg synes, det er fint, at man vil gå sammen i et samarbejde. Men jeg synes efterhånden, vi nærmest skal være med, når barnet bliver undfanget, for sæt nu forældrene ikke er kloge nok til at opdrage barnet. Det er ikke os, der skal bestemme, om barnet skal ryge. Det må være forældrenes opgave at snakke med børnene om rygning. Skal vi partout bestemme, at man ikke må ryge? For så ender det da med, at man ikke må ryge på sit eget lokum,” sagde hun til byrådsmødet.

Byrådet. Foto: Mdt

Byrådet. Foto: Mdt

“Startskud til et forbud”

Hertil slog Liberal Alliances Marco Oehlenschläger en latter op - og mente, at “Irene har en pointe”:
“Liberal Alliance stemmer også imod, for det er startskuddet til et forbud. Vi har haft en sag tidligere, hvor vi stemte nej til, at medarbejderne ikke må ryge på rådhuset og på matriklen. Skal vi påtage os et ansvar for alle i hele kommunen? Så skal vi snart bestemme, hvornår folk skal stå o, og hvor meget slik de må spise. Nej, det skal vi ikke. Det er et personligt ansvar,” sagde han.

“Børn hører ikke altid efter”

Mette Thiesen fra Nye Borglige mente ikke, partnerskabet handler om, at voksne ikke må ryge:
“Det handler om, at det er en dårlig idé, at børn og unge ryger. Og der ser vi desværre en stigning. Jeg er stor fortaler for, at vi oplyser og indgår i partnerskaber, og så kan den enkelte skole finde ud af, om det er det ene eller andet tiltag, de vil bruge. Det handler om, at vi skal blive enige om, at vores børn og unge ikke skal begynde at ryge,” sagde hun, og borgmester Dorte Meldgaard supplerede:
“Børn hører ikke altid efter, hvad deres forældre siger. Derfor er det godt med partnerskaber”.
“Nogle forbud er gode - og regulering af rygning er et af dem. Det betyder jo, at risikoen for at blive udsat for passiv rygning bliver nedsat,” sagde Rikke Macholm (SF), men det fik Marco Oehlenschläger til at rejse sig i talerstolen:
“Hvis du vil have forbud - så kan du rejse til Nordkorea. Det er fint, man vil oplyse om rygning - men at indgå partnerskaber: Nej,” sagde han.

Røgfri Fremtid

Røgfri Fremtids mål er et samfund, hvor ingen børn og unge ryger, og hvor færre end fem procent af den voksne befolkning ryger, i 2030.
Det er partnernes fælles ansvar at mindske antallet af unge, der ryger og sørge for, at Danmarks børn aldrig tænder den første cigaret. Det kan være svært at holde op med at ryge, så det skal også være svært at begynde.
I partnerskabet vil partnerne dele viden, skabe relationer og afprøve nye initiativer. inspirere med nyeste viden, best practice, cases og resultater. Partnere bliver inviteret til workshops, seminarer og konferencer med førende kapaciteter på området, og hjemmesiden bliver opdateret med inspiration og konkrete erfaringer
Røgfri skoletid og flere røgfri miljøer er noget af det, Røgfri Fremtid arbejder for. Sammen med blandt andet højere afgifter, ”tobak under disken” og neutrale cigaretpakker. Derudover har partnerskabet fokus på tobak i kultur- og fritidslivet og vigtigheden af røgfrie rollemodeller
Inspirationen kommer fra udlandet, hvor organisationer, politikere og borgere er gået sammen for at skabe en røgfri fremtid for kommende generationer
Det koster ikke kommunen noget at være med

Publiceret 21 October 2017 11:00