DEBAT:

Integrationsvirkelighed

Af
Visti Christensen Helsingørsgade 2 Hillerød

DR oplyste i september på tekst-tv, at den iværksatte Integrationsuddannelse (IGU) - i lighed med en del andre integrationsbestræbelser - ikke er blevet den succes, man håbede på. Det viser offentliggjorte tal fra Integrationsministeriet.
Der har ellers været oplysningskampagner i kommuner, som indbyrdes har konkurreret om at få flest mulige indvandrere i arbejde. For eksempel i Nordsjælland.
Men det frister åbenbart ikke målgruppen. I Tårnby Kommune, der i de senere år har modtaget relativt flest indvandrere, er kun fire personer tilmeldt.
Så ligger Hillerød kommune lidt lunere i svinget. Den fortæller sine borgere, at guleroden blandt andet har været den bonus på 25.000 kr. fra statskassen for hver flygtning, der kom i arbejde i tiden december 2015 til december 2017.
Hillerød kommune har fået hele 23 indvandrere i arbejde i løbet af det første år. Det placerer den næsthøjest blandt ti nordsjællandske kommuner, og det udløser i alt 575.000 kr. til den betrængte kommunekasse.
Men hvad ikke nævnes er, at bonusbeløbet kommer fra i forvejen indkrævede skattekroner, og at man har oprettet et helt integrationsteam med en nyansat leder i spidsen. Så både tids- og indtægtsmæssigt er det den rene tilsætning.
Der søsættes mange ordninger for at migranter, flygtninge og sammenførte familiemedlemmer kan blive integreret. Men velfærdskasserne er måske en fristelse til passivitet for nogle, som ikke har lyst eller vilje til at blive integreret.
Og så nytter det ikke, at håbefulde radikale byrådskandidater - blandt andet her i avisen - missionerer og slynger om sig med procenter, der prøver at bilde os ind, at flygtninge strømmer i arbejde.
Realiteterne og tallene modsiger dem. Men en stigning i antallet fra fire til otte er selvfølgelig en flot stigning på 50 procent.

Publiceret 12 October 2017 04:00

SENESTE TV