Når skoledagen begynder, bliver børnenes telefoner låst inde i skabet

Marie Mørks Skole i Hillerød har indført mobilfri skole for at lære børnene at fordybe sig og være til stede i hverdagen

Af
Af Anne Lønstrup

”Hvis vi som skole tror, at vi kan gøre biologi eller dansk mere spændende end Facebook, Instagram eller Disney, så tager vi fejl. Det er en kamp, vi ikke kan vinde. Vi troede, at børnene godt kunne have en telefon i lommen uden at blive forstyrret, men vi ved jo allesammen godt, at hvis ens telefon brummer i lommen, så flyver hjernen straks et andet sted hen,” siger Henrik Christensen, forstander på Marie Mørks Skole.
Derfor er Marie Mørks Skole nu mobilfri. Når de 500 elever møder, afleverer de deres telefoner. De bliver låst inde i et skab resten af skoledagen og tages kun frem, hvis de skal bruges i undervisningen.
Fik du læst: Bandemedlem havde skarpladt pistol på restaurant 

En voksenbeslutning

For Henrik Christensen har det været nødvendigt at tage det, han kalder en ”voksenbeslutning”. Han mener, at skolen har ansvar for at danne eleverne og lære dem at fordybe sig i undervisningen, og kan de ikke finde roen, fordi deres smartphones bimler og bamler, så er det hans opgave som leder at tage styringen på problemet.
Henrik Christensen citerer verdenssundhedsorganisationen WHO for, at det næststørste sundhedsproblem i verden år 2020 vil være stress, og den stress forbinder sig til moderne menneskers brug af mobiltelefoner.
”Det er jo ikke usædvanligt at tjekke sin telefon 150-200 gange om dagen, og det er klart, at det bliver svært at fordybe sig, når man forstyrres hele tiden,” siger han.
Han havde frygtet negative reaktioner fra elever og forældre, men de er ikke kommet.
”Nogen synes selvfølgelig, at det er træls, men lærerene har modtaget beslutningen med udelt begejstring, og kun én forælder har spurgt, om det ikke var formynderisk at tage telefonerne fra børn. Til det kan jeg kun sige, at jo, det er formynderisk, men vi bestemmer også på mange andre områder i skolen, og i forhold til brugen af telefoner er der er et dannelseselement, som vi må tage ansvar for,” siger han.

Vi må bare erkende, at Facebook er mere spændende end matematik, siger forstander Henrik Christensen fra Marie Mørks Skole. Arkivfoto: Mette Dolmer Thygesen

Vi må bare erkende, at Facebook er mere spændende end matematik, siger forstander Henrik Christensen fra Marie Mørks Skole. Arkivfoto: Mette Dolmer Thygesen

Leger ude i frikvarteret

Mobilfri skole blev indført, da skoleåret begyndte i august. Før sommerferien tog Henrik Christensen temperaturen på børnenes mobilforbrug. F.eks. talte han med repræsentanterne i elevrådet, som kunne berette, at mobiltelefonerne var stærkt forstyrrende i dagligdagen.
”Vi ser den mobilfri skole som en mulighed for at give børnene vigtige kompetencer – også til at omgås mobiltelefonen på en god måde, for selvfølgelig anerkender vi, at der er et vigtigt socialt liv forbundet med telefonen. Men hvis man skal kunne gebærde sig online, så må man først og fremmest lære at kunne aflæse det menneskelige kropssprog og mimik. Ellers er det op ad bakke,” siger Henrik Christensen. Uden en telefon ved hånden er eleverne på skolen begyndt at bruge gården meget mere.
”De sjipper, spiller bold og leger fangeleg i stedet for at sidde og stene med en mobil i hånden, og der er naboer til skolen, som har spurgt os, hvad der er sket, siden børnene er begyndt at larme meget mere i frikvarterne?” smiler Henrik Christensen.

Publiceret 11 October 2017 06:00

SENESTE TV