I dag foregår det meste slægtsforskningsarbejde ved computeren, fortæller frivillig Peter Langer og leder af Lokalhistorisk Arkiv Lisbet Schacht Hansen Foto: Mdt

I dag foregår det meste slægtsforskningsarbejde ved computeren, fortæller frivillig Peter Langer og leder af Lokalhistorisk Arkiv Lisbet Schacht Hansen Foto: Mdt

Slægtsforskere inviterer indenfor:

Bliv detektiv i dit eget liv

Frivillige hjælper de fremmødte ibibliotekets slægtsforskningscafe med at gå på jagt efter deres fortid. På lørdag har de ekstraordinært åbent

Ved du, hvem din tiptipoldefar var? Måske var han fæstebonde, præst eller cowboy i Amerika?
På Hillerød bibliotek kan du få hjælp til at lære din fortid og dine aner bedre at kende i slægtsforskningscafeen, hvor syv frivillige de sidste to års tid har taget hånd om alle, der dukker op i åbningstiden.
“På Lokalhistorisk Arkiv dukkede der mange slægtsforskere op, som gerne vil i gang og have gode råd til, hvordan de kommer videre. Så vi syntes, det var en god idé at samle nogle frivillige, som er gode til netop slægtsforskning,” siger leder af arkivet og initiativtager til slægtsforskningscafeen Lisbet Schacht Hansen.


Syv frivillige

Nu har de altså sammensat en gruppe på syv frivillige, som hjælper til første og tredje fredag i måneden. Og der er godt besøgt. Ofte bliver de fleste af computerne i rummet optaget af folk, der søger i de forskellige databaser, og cafeen har også valgt at holde nogle ekstraordinære åbningslørdage for dem, som ikke lige kan komme af sted på en hverdag.
“I hverdagen er det jo primært ældre mennesker, som har mulighed for at komme. Men vi vil også gerne give de yngre mennesker, som måske ikke lige kan komme på en hverdag, den mulighed også,” siger hun.
Mange bliver hjulpet i cafeen. En herre, som ikke anede, hvem hans far var, da han begyndte at komme i cafeen, har fundet frem til ham og fundet et foto af ham. To af de frivillige i slægtscafeen, som for længst har fejret guldbryllup, har faktisk fundet ud af, at de er i familie med hinanden - fruens seks gange tipoldefar er ægtemandens fem gange tip oldefar, har de researchet sig frem til.


32.768 slægtninge

Ens slægt kan dog også hurtigt bestå af rigtig mange mennesker, når man bevæger sig ud i forskningen. For tager man for eksempel sine seks gange tipoldeforældre med, har man 512 slægtninge. Går man endnu længere tilbage til sine 12 gange tipoldeforældre, er der hele 32.768 slægtninge.
“At forske i ens slægt, er lidt ligesom at lege detektiv. Der er mange steder, man kan gå på jagt i oplysninger, og pludselig dukker der noget interessant op. Som i en kriminalhistorie skal man hele tiden finde beviserne,” siger Lisbet Schacht Hansen.
En af dem, som hjælper de fremmødte med at gå på jagt i internetsider som MyHeritage.dk, legacy-dansk.dk og slaegtogdata.dk er Peter Langer. Han elsker det historiske detektivarbejde:
“Bare man starter med folks dåbsdato og sogn, kan man ofte finde oplysninger helt tilbage til 1700-tallet. Det er lidt ligesom at læse en god krimihistorie. Og det er spændende at hjælpe folk med at lære deres fortid at kende,” siger Peter Langer, som oprindeligt er uddannet historiker og nu er pensionist.
Slægtsforskningscaféen holder åbent på lørdag 30. september kl. 10-13.

Slægtsforskningscafeen

Har åbent den 1. og 3. fredag i måneden klokken 10-13 på Hillerød Bibliotek.
Holder ekstraordinært åbent lørdag 30. september og lørdag 11. november.

Publiceret 29 September 2017 08:00