Budget 2018:

Ældreområdet slap nådigt

Store spareforslag på Hillerød Kommunes plejecentre blev afvist i årets budgetforlig

Sidste år undgik plejecentrene i Hillerød ikke besparelser - men i år stod forligspartierne sammen om at undgå at svinge den store sparekniv over ældreområdet.
Besparelserne i budget 2017-2020 var blandt andet det, der i 2017 fik Dansk Folkeparti til at forlade forhandlingerne. Men i år blev partiet og kunne for første gang i tre år være med i forliget:
“Det skyldes i høj grad, at besparelserne på plejecentrene og demensområdet ikke længere figurerede i budgettet,” sagde Peter Lennø på budgetpressemødet mandag.
Fik du læst: Gratis fællesspisning rykker til Østbyen

Styrker hjælpemiddeldepot

Flere af de andre forligspartier, som er Socialdemokratiet, Venstre, SF, Konservative, Radikale, Fælleslisten og løsgænger Kim Hendry, udtrykte også glæde over, at besparelserne blev undgået. Samtidig styrker politikerne i budgettet flere ting på området. Blandt andet styrkes kommunens hjælpemiddeldepot med 373.000 kroner årligt. Som Hillerød Posten også har skrevet om, har flere borgere ventet måneder på at få udleveret for eksempel blindestok, talende ur og lignende. Det skal der nu rettes op på.
Desuden skal medarbejderne på kommunens plejecentre uddannes, så flere genindlæggelser kan undgås. En undersøgelse har nemlig vist, at på bare de tre første måneder af 2017 ville 15 procent af de 78 genindlæggelser kunne være forebygget. Det sættes der nu 900.000 kroner af til.
Der bliver desuden sat penge af til at bygge flere plejecenterboliger allerede næste år.
Læs også: Budgetforlig med gratis parkering og besparelser i administrationen

25 af byrådets 27 medlemmer står bag budgetforliget i år. Foto: Claus Beyer

25 af byrådets 27 medlemmer står bag budgetforliget i år. Foto: Claus Beyer

Millioner til sundhedscenter

Også kommunens sundhedscenter får en økonomisk saltvandsindsprøjtning på tre millioner kroner årligt. De borgere, som bliver indskrevet, er mere svækkede end tidligere og kræver meget mere intensiv pleje.
“Sundhedscentret får flere ressourcer, og det er nødvendigt, fordi borgerne indlægges med stadig mere komplekse problemstillinger. Det er afgørende, at det nære sundhedsvæsen varetager borgernes behov med de krav og forventninger, der er til et moderne sundhedsvæsen,” sagde Christina Thorholm (R) til mødet.

Mindre smertestillende

Ældreområdet skal til gengæld spare på klippekortordningen, som langt hen ad vejen ikke blev brugt af de ældre, og færre borgere vil få bevilget en indkøbsordning.
Der spares desuden 250.000 kroner årligt på smerteforebyggende fysioterapi til syge borgere, som nærmer sig døden.
Og der bliver sparet cirka en stilling på kommunens to dagcentre.

Publiceret 14 September 2017 06:00

SENESTE TV