Aji udviste så meget engagement i sit arbejde i Østhuset og lydstudiet i kælderen, at han blev ansat som projektmedarbejder. Nu har hans arbejde også en social karakter, da han støtter mange af de unge, som har udfordringer. Foto: Mdt

Aji udviste så meget engagement i sit arbejde i Østhuset og lydstudiet i kælderen, at han blev ansat som projektmedarbejder. Nu har hans arbejde også en social karakter, da han støtter mange af de unge, som har udfordringer. Foto: Mdt

Musik-ildsjælen Aji hædret for sit engagement

26-årige Ajmal Hewaddoost, som har kunstnernavnet Aji, fik fredag Hillerød Kommunes Musikpris for sit arbejde i lydstudiet i Østhuset og for at være rollemodel for de unge

Et lydstudie, der ikke blev brugt, og en ildsjæl, som både brænder for musikken og det sociale.
Det er den cocktail, som sidste år blev blandet, og nu er mundet ud i, at Hillerød kommunes Musikpris i fredags blev overrakt til 26-årige Ajmal Hewaddoost - bedre kendt som Aji.
Musikeren, som Hillerød Posten første gang interviewede i 2015, da han netop var debuteret med ep'en 'Det' Aji', begyndte at komme i Østhuset i januar 2016, da han hørte, at klubbens lydstudie ikke blev brugt. Da Aji tilbragte mere og mere tid i studiet, begyndte de unge brugere, som er mellem 13 og 18 år gamle og ofte har en baggrund fra Mellemøsten, at komme forbi. Aji begyndte derfor at hjælpe eleverne med indspille musik i studiet. Det endte med, at Aji blev fastansat 13 timer om ugen i Østhuset, hvor han også lægger en del frivilligt arbejde.
“Efter jeg startede her, begyndte min tid at gå mere og mere med det pædagogiske. Jeg kunne mærke, at det handlede om meget mere end musikken, fordi mange af de unge kommer fra et miljø med udfordringer. Jeg forsøger at hjælpe dem og støtte dem og være som en mentor for dem,” fortæller Aji, da Hillerød Posten kigger forbi lydstudiet et par dage efter prisoverrækkelsen.
Læs også Hillerød Postens første interview med Aji HER

Naturligt at blande sig

For ham kom det helt naturligt, at han fremstod som en rollemodel for de unge.
“Jeg har lyttet til de unge og hørt om deres liv, også når vi har spillet fodbold eller siddet i studiet. Og så ligger det i min natur at blande mig, hvis jeg føler, jeg kan gøre noget,” siger han.
Han oplever, at han ikke skal fortælle de unge, hvad de skal gøre, men vise dem det:
“De lægger mærke til, hvilke værdier jeg har, og hvordan jeg opfører mig. De får lov at komme med mig til møder og oplever, hvordan jeg opfører mig over for andre. Mange af dem har så mange problemer, at de ikke kan overskue dem. Og så er det rart, at de kan have en, som bare er tilstede,” forklarer han. Aji er netop blevet gift og er flyttet i en lejlighed i Virum. Når nu huslejen skal betales, er han glad for, at han også kan få timer i sfoen i Skævinge og i HUC i Hillerød. Her laver han workshops og underviser i musik og i at skrive tekster. Eller han står vagt ved festerne.

Aji blev sidste år ansat i Østhuset. Foto: Mdt

Aji blev sidste år ansat i Østhuset. Foto: Mdt

Overvældende at få prisen

Men at kommunen skulle have øje for det arbejde, han gør, kom som en stor overraskelse for ham:
“Det var meget overvældende at modtage Musikprisen. Jeg havde ikke troet, det arbejde, jeg udfører, ville blive opdaget i kommunen,” siger han med et smil.
Prisen blev overrakt midt under Østfestival, hvor han sad med en flok unge og troede, han bare skulle overvære en optræden, han selv havde arrangeret, på scenen.
“Vi sad og fjollede lidt, og pludselig hørte jeg mit navn blive råbt op fra scenen. Først troede jeg bare, det var fordi, vi skulle være stille, men så så jeg, at alle klappede af mig. Jeg blev meget glad, for det er dejligt at blive anerkendt,” siger han.

Positiv energi og virkelyst

Prisen blev overrakt af kulturudvalgsformand Peder Bisgaard og musikskoleleder Jesper Gude. Formanden roste i sin tale Aji for at være en person med et stort engagement i sine medmennesker og stort socialt ansvar i sit lokalområde.
“Du udstråler positiv energi og virkelyst. Du er altid storsmilende og dybt engageret. Du er inspirator og rollemodel og bevidst om dit ansvar. For et lydstudies opgave er ikkr blot at producere de unges musik - det er også at få dem væk fra gaden og ind i musikken,” sagde Peder Bisgaard.
Aji er den yngste i en stor familie på otte mennesker, som flygtede fra borgerkrigen i Afghanistan, der brød ud i starten af 1990'erne. Efter nogle år i Rusland kom familien til Danmark i 1999.

Publiceret 10 August 2017 08:00