Nye og lysere lokaler til Hjernesagen

Hjernesagen indviede i sidste uge deres nye lokaler på Rønnevangs Allé

Snart skal Viemosegård i det nordligste Ullerød jævnes med jorden for at gøre plads til alt det nye byggeri, der skyder op. Og hvor skulle så de mange foreninger, der holdt til på gården rykke hen?
Svaret er fundet på kommunens nedlagte genbrugsstation på Rønnevangs Allé 5, hvor flere foreninger nu har fået lov at rykke ind i et såkaldt anvendelsesfællesskab. I sidste uge kunne Hjernesagen fejre deres nyeste tilholdssted med åbent hus, hjemmebagt kage og kaffe på kanden.
Brugerne er glade for det nye sted, sagde Ole Christian Pedersen, som for otte år siden fik en hjerneblødning og de seneste fire år er kommet hos Hjernesagen:
“Her er bedre forhold og mere plads. Her er et ordentligt handicaptoilet, og lokalerne er lysere og er nemmere at komme rundt i med en kørestol”.

Billard og bordtennis

I lokalerne er der blevet plads til både billard- og bordtennisbord, som brugerne allerede havde taget i brug ved åbningsdagen 1. august. På store borde kan brugerne bygge og køre med togbane, og der er trædrejeværksted, brætspil, dart, kantine med plads til Hjernesagens flygel, mulighed for at male og dyrke gymnastik og meget, meget mere.
Hjernesagen er glade for deres nye sted, fortæller kasserer Benny Thomsen, som også har bygget en lille udestue omgivet med et hegn af pileflet, så brugerne kan sidde udendørs, hvis vejret er til det.
“Vi skal lige vænne os til det nye sted, men jeg er sikker på, vi bliver glade for det. Toiletforholdene er bedre, så vi håber, nogle medarbejdere fra kommunen igen vil komme i vores åbningstider og hjælpe brugerne på toilettet. Det stoppede de med for godt et år siden, da Viemosegårds toiletter ikke var gode nok”.

Kasserer Benny Thomsen (til venstre) glæder sig over, at han nu kan tage et spil billard med brugere som Niels-Jørgen Arnbo.

Kasserer Benny Thomsen (til venstre) glæder sig over, at han nu kan tage et spil billard med brugere som Niels-Jørgen Arnbo.

“Det sociale betyder meget”

Det betyder rigtig meget for de hjerneskadede at komme i værestedet, siger Benny Thomsen. Selv begyndte han at komme her i 1997, da hans kone fik både en blodprop i hjertet og en i hjernen. Hjernesagen hjalp med, hvordan hun kunne trænes op til at kunne tale og skrive igen.
“Det var en stor hjælp. Og det sociale betyder så uendeligt meget. Mange sidder en stue for sig selv, men her har de nogle at snakke med - også dem der ikke kan snakke. Der foregår stadig en form for kommunikation,” siger han.

Trædrejningen er en “rigtig herreaktivitet”, som mange af brugerne er glade for.

Trædrejningen er en “rigtig herreaktivitet”, som mange af brugerne er glade for.

Fritimer til pårørende

Ofte kommer de hjerneskadede og pårørende sammen første gang, og efterfølgende kan de pårørende få en stund for sig selv, imens brugerne hygger sig medminigolf eller bob-spil.
“Jeg ved af erfaring, at det er svært at håndtere og passe en handicappet. Så det er godt for de pårørende at få nogle fritimer. Min kone og jeg nåede at fejre guldbryllup, og det var hårdt at se hende forsvinde - for hun blev en ny kvinde efter blodpropperne. Hun begyndte for eksempel også at male. Det havde hun aldrig gjort før. Og nu er hele sommerhuset fyldt med malerier,” siger han.

Lisbet Kragh, der er formand for Hjernesagen Nordsjælland, kunne nyde solen i Hjernesagens nye gårdhave, hvor de inviterede til åbent hus i sidste uge.

Lisbet Kragh, der er formand for Hjernesagen Nordsjælland, kunne nyde solen i Hjernesagens nye gårdhave, hvor de inviterede til åbent hus i sidste uge.

Afbræk i hverdagen

Også bruger Ole Christian Pedersen nyder at komme til åbningsdagene i værestedet:
“Jeg er super glad for at komme her. Det giver et afbræk i hverdagen, hvor man ellers bare sidder derhjemme. Jeg har mange venner her,” siger han, der kommer i værestedet hver tirsdag og har fået en ny hobby i trædrejningen.
“Det har jeg ellers aldrig prøvet før, men det er rigtig skægt. Jeg har lavet nogle flotte træskåle - en til alle kvinderne i familien, og der er mange,” siger han med et smil.
Hjernesagen har åbent på tirsdage og torsdage, normalt mellem klokken 9.30 og 15.30, hvor nye brugere også er velkomne.

Publiceret 09 August 2017 07:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV