Droner skal hjælpe landmænd i Hillerød

Landinspektørfirmaet LE34 i Hillerød er netop begyndt at bruge droner til opmåling af områdets vandløb. Teknologien gør det nemmere for landmanden at blive hørt og kan samtidig lette kommunens arbejde

Af
Af Claus Beyer

Når vandløbene langs Hillerødområdets marker skal vedligeholdes, kan droneteknologi nu sikre de lokale landmænd ørenlyd over for kommunen. Samtidig kan teknologien lette kommunens arbejde ved at skabe et overblik, som ikke er muligt at få fra landjorden.
Kommunen er ansvarlig for, at grødeskæringen bliver udført i overensstemmelse med regulativerne. For de offentlige vandløb i Hillerødområdet er der regulativer, der dikterer, hvor ofte kommunen skal foretage grødeskæring. Altså hvor ofte de planter, der lever i de lokale vandløb, skal beskæres. På den ene side skal der værnes om vandløbets beskaffenhed, så vandet for eksempel bliver ledt bort fra landmandens marker, mens der på den anden side skal tages hensyn til vandløbets dyre- og planteliv.

Læs også: Våbnene væltede ind hos Nordsjællands Politi under frit lejde-kampagne

 

Syn for sagen

”Hvis der er problemer med et vandløb, vil landmanden gerne have kommunen med ud og få syn for sagen, og det kan være vanskeligt at vække opmærksomheden ved at indsende Excel-ark med tal og statistik fra opmålinger af et vandløb. Derfor er vi begyndt at bruge droner til at overflyve vandløbsstrækninger. Vi optager en video, hvori vi efterfølgende kan redigere og indsætte data om for eksempel vandløbets dybde og bredde”, fortæller Niels Øvlisen, der er afdelingsleder hos LE34 i Hillerød.
Landinspektørfirmaet i Hillerød har igennem mange år lavet opmålinger af vandløb, som de lokale vandløbsregulativer er baserede på.
”Vi kan for eksempel illustrere, hvor et vandløb har problemer med at løbe frit, og vi kan parre droneoptagelserne med fakta om vandløbets form og tilstand, hvilket giver et godt overblik. Det kan konkretisere problemet over for kommunen og gøre det nemmere at forholde sig til”, uddyber Niels Øvlisen.

Droneoptagelser kan vise, hvor et vandløb er tilstoppet på grund af manglende grødeskæring. Det kan lette både kommunens og landmandens arbejde.

Droneoptagelser kan vise, hvor et vandløb er tilstoppet på grund af manglende grødeskæring. Det kan lette både kommunens og landmandens arbejde.

Alle vinder

Hillerødområdets landmænd kan få hjælp til at synlig- og overskueliggøre vandløbsudfordringer over for kommunen, der desuden kan drage nytte af de selvsamme droneoptagelser.
”Ved at bruge droneoptagelserne kan kommunen for eksempel udnytte overblikket til at se, hvor der er problemområder, der især skal tages højde for. De slipper for at trave kilometervis langs vandløb for at lokalisere en forhindring”, slutter Niels Øvlisen. 

Publiceret 12 July 2017 11:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV