Tvist om hård opbremsning i skolebus måtte afgøres i retten

Skolebuschauffør bremsede hårdt op for at give elever en lærestreg, mente elever, som kom til skade. Ifølge chaufføren tog han blot hensyn til trafikken omkring bussen. Sagen blev afgjort ved Retten i Hillerød

Bremsede en chauffør med vilje for hårdt op i skolebussen, da han i september sidste år kørte til Uvelse skole – til fare for elevernes liv og førlighed?
Det skulle Retten i Hillerød forleden tage stilling til.
Anklagemyndigheden havde på forhånd tiltalt den 48-årige, mandlige buschauffør for overtrædelse af straffelovens § 252 ved at have forholdt nærliggende fare for skoleeleverne, idet han ifølge anklageskriftet havde foretaget en unødig hård opbremsning 27. september 2016. Han var også tiltalt for at have undladt at optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed og dermed have overtrådt færdselslovens §118.

Elev fik slag

Tre af eleverne vidnede ifølge domsudbogen i retten. Den ene, en dreng, havde på forhånd fået undersøgt nogle skader ved lægen. Han havde ifølge eget udsagn ramt ind i sædet foran, da skolebussen bremsede hårdt op, og derved fået slag på knæet, på håndleddet og hovedet.
Buschaufføren nægtede sig skyldig. Ifølge anklageskriftet var der 45 elever i bussen, men ifølge chaufføren var der 28 elever i bussen, forklarede han i retten. Desuden kørte han denne dag ikke i den sædvanlige bus, som har sikkerhedsseler. Bussen, han kørte i denne dag, havde ikke seler. Eleverne var ikke mere urolige end normalt, forklarede han.
Da han nærmede sig busstoppestedet ved skolen, satte han hastigheden væsentligt ned for at køre ind til stoppestedet. Da blev han overhalet af en varebil, og længere fremme, kunne han se en modkærende bil, fortalte han. Han mente ikke, der var plads til de to biler, og derfor trak han bussen mod højre. Af frygt for, at bussens sidespejl skulle ramme et skur ved stoppestedet, blokerede han bremserne, lød hans forklaring i retten ifølge domsudskriftet.

Ingen lærestreg

Ved opbremsningen var der en pige, som mistede balancen og slog sig, fortalte han.
”Han har muligvis sagt, at de ikke måtte stå op, når bussen nærmede sig stoppestedet eller lignende, men har på ingen måde givet udtryk for, at han ville give dem en lærestreg,” lød hans forklaring ifølge domsbogen.
De tre børn, som går i 5. klasse, forklarede til gengæld i deres videoafhøringer, at der var en del uro i bussen, og at chaufføren flere gange havde bedt dem være rolige.

’Sæt jer, eller jeg bremser’

En dreng forklarede, at buschaufføren sagde, at den hårde opbremsning var en lærestreg, fordi eleverne stod op i bussen.
En anden dreng forklarede, at chaufføren havde standset under turen og sagt, eleverne skulle sætte sig ned, og at han ellers ville bremse hårdt op. Han bekræfter dog ikke, at chaufføren efterfølgende skulle have kaldt den hårde opbremsning en lærestreg.
Ingen af de tre vidner så andre køretøjer omkring bussen på dette tidspunkt, står der i domsbogen.
Heller ikke en pige, der vidnede, bekræftede udtalelsen om 'en lærestreg'. Hun fortalte dog, at chaufføren havde sagt til den første dreng, at chaufføren ville sætte ham af, hvis eleverne ikke stoppede med at være urolige. Ifølge hende sagde chaufføren, at ”det er, hvad der sker, hvis man ikke sidder ned og opfører sig ordentligt”.
De tre vidner var enige om, at flere elever slog sig og kom til skade.

Kørte langsomt

Retten kiggede desuden kigget på en såkaldt 'webtrackhjemmeside', som viste, at bussen ved opbremsningen kørte langsommere end 10 kilometer i timen. Det kunne derfor ikke udelukkes, at chaufføren havde en opfattelse af, at det var nødvendigt at blokere bremserne af trafikale årsager.
Men selvom hastigheden var lav, mente retten stadig, at manden ikke udviste den nødvendige agtpågivenhed ved at blokere bremserne på bussen, når nu passagerne var børn, ikke havde seler på og var begyndt at rejse sig, da de nærmede sig busstoppestedet.

Ikke bevist, at det var med vilje

Retten fandt det dog ikke bevist, at chaufføren bremsede med forsætligt for at forvolde fare for passagernes liv eller forvolde skade på dem.
Chaufføren blev derfor frifundet for overtrædelse af straffeloven, men skyldig i overtrædelse af færdselsloven.
Han blev derfor straffet med en bøde på 2.500 kroner og skal betale sagens omkostinnger bortset fra halvdelen af forsvarerens salær.
Buschaufføren kan beholde sin førerret, medmindre han inden for tre år får frakendt førerretten. Han skal desuden til en kontrollerende køreprøve.
Dommen faldt 24. maj.

Publiceret 22 June 2017 06:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV