Nyt projekt i Nordsjælland Håndbold:

"Det er lidt vildt, det vi har gang i heroppe"

I Nordsjælland Håndbold har man så begrænsede ressourcer, at man ikke engang kunne spille seks mod seks til træning i foråret. Alligevel snuppede holdet suverænt oprykningspladsen til Håndboldligaen. Og nu har NH et helt nyt projekt på tegnebrættet, der s

Af
Jeppe Helkov

Det er i bund og grund naturstridigt, det Nordsjælland Håndbold har gang i. I en sportsgren, hvor pengene ni ud af ti gange bestemmer, hvor skabet skal stå - formår den nordsjællandske klub konsekvent at bokse langt over sin vægtklasse.
Mens de jyske klubber har budgetter på mange millioner kroner, har cheftræner Ian Marko Fogs tropper i foråret ikke engang kunnet spille seks mod seks til træning. Men trods det faktum har Nordsjælland Håndbold alligevel fuldstændig suverænt sat alle modstandere til vægs og snuppet den direkte oprykningsplads til dansk håndbolds fineste selskab, Håndboldligaen. 11 point foran nummer to.
Men netop i erkendelse af, at det nok ikke er hver gang, at Goliat på den måde bliver sendt til tælling af et par småsten fra Nordsjælland Håndbold, igangsætter klubben nu et projekt, der skal give et mere permanent overtag. Når man ikke kan slå de jyske klubber på økonomien, er man nødt til at finde en anden vej til ligahåndboldens lyksaligheder. Og den vej mener direktør Lars Gjøls-Andersen nu, klubben har fundet.

Har det mindste budget

“Det er en udfordring at være den ligaklub med det mindste budget. Agenterne ligger og ringer rundt og kører et spil, og vi er jo ikke førstevalg. Når der er en ny spiller, der potentielt er ledig, prøver agenterne at maksimere deres fortjeneste - og så står vi langt nede i rækken. Der kan være nogle andre personlige forhold, der kan gøre sig gældende - at en spiller gerne vil være på Sjælland eller sådan noget. Men i 99,999 pct. af tilfældene er det pengene, der styrer,” siger han og fortsætter:
“Selvom Bent Nyegaard sidder på TV2 og siger, at det ér Nordsjælland Håndbold, der skal være i Håndboldligaen, så er det hele tiden op ad bakke for os. I Jylland er der flere kommuner, der lægger millionbeløb til eliteklubberne. Heroppe lægger de 250.000 kr. En ligaklub har alene et lønbudget på 12-15 mio. kr. Vores er på 2,5. Så når vores målmand Kristian Dahl Pedersen skifter til Sønderjyske efter sæsonen, får han sikkert to-tre gange så meget i løn. En spiller på landsholdsniveau får omkring en mio. kr. i Jylland. Det er det, vi skal huske på, når folk siger, at vi skal blive oppe. Eller at vi skal forstærke os. Ja, det skal vi. Men hvor skal vi lige finde den halve til hele million til to spillere til startpladserne? Det er de penge, vi skal have, eller også er vi som klub nødt til at have noget andet at byde på.”

Kan kun tilbyde deltid

“Samtidig kan vi kun tilbyde vores spillere deltid. Det betyde også, at vores anfører Dan (Bech-Hansen, red.) har stået på en byggeplads siden kl. syv om morgenen, når han kommer her og skal træne kl. 15. Han kan stort set ikke løfte sin taske - og så skal han træne to timer. Det gør det hele ekstra svært for os. Derfor skal vi finde en anden vej, så vi er sikre på, at vi også er her i fremtiden. Vi kan ikke sælge flere logoer på spillertrøjen. Vi skal kunne noget andet. Og det har vi nu et bud på.”
Det bud bærer navnet 'Next Gen'. Her vil klubben forsøge at tiltrække talenter fra hele Danmark ved at udnytte nogle af de mange ressourcer, der er uden for banen i Nordsjælland. Udnytte at området generelt har så meget at byde på.
“Vi har en masse ressourcer - og her handler 'Next Gen' om at sætte dem sammen. Det er svært for os at konkurrere, når de jyske klubber siger, at de spiller med i top-otte hvert år og sandsynligvis også medaljekampe - og gør du det godt her, kan vi skippe dig af til en Bundesligaklub. I stedet skal vi udnytte, at der er så mange dygtige virksomheder heroppe, der gerne vil talenterne. Vores idé med det her er at skabe en mere balanceret tilgang, så vores spillere også kan få en uddannelse og et karriereforløb.”

Ser på det hele menneske

“De kan se, at hvis de f.eks. laver en tre-årig aftale med Nordsjælland, så er der en plan med dem. De kan få et uddannelsesforløb - og samtidig sørger vi for, at der hele tiden er nogle dygtige folk fra virksomhederne heroppe omkring dem, der kan være med til at styrke dem i alle de aspekter af livet, der foregår uden for banen. Og så kan de om tre år finde ud af, om der skal satses på håndbolden eller erhvervskarrieren. For vi må også sande, at der går langt mellem, at der kommer en ny Mikkel Hansen. Så der er rigtig mange af de unge mennesker, der beskæftiger sig med håndbold, der ikke får det som levevej. De skal noget andet, og det er det tilbud, vi gerne vil give dem,” siger Lars Gjøls-Andersen og fortæller, at det primært er de unge talenter, man håber at kunne tiltrække med 'Next Gen'.
“Vi har et talent-DNA. Det er det, Fog (Ian Marko Fog, red.) står for. Vi er af mange ungdomslandsholdsspillere anerkendt for at være et godt sted at være. Det bliver kun endnu bedre, hvis vi kan tiltrække samarbejdspartnere - kommuner, virksomheder eller lignende, der virkelig brænder for at hjælpe de her mennesker. Der kunne være med fleksible job, så det er lettere at passe karrieren, mens man spiller håndbold - eller ved at lave karriereforløb. Om det er i en bank, i en entreprenørvirksomhed eller på et advokatkontor betyder ikke så meget. Det handler om, at man kan få en lærling i et styret forløb.”

Sørger for bil og bolig

Lars Gjøls-Andersen understreger samtidig, at projektet ikke er så højtflyvende, som det måske lyder. Det handler også om at hjælpe med de helt banale problemer i hverdagen, som unge mennesker også har.
“Det er de helt små problemer, vi hører om, når vi taler med spillere. Nogen siger, at de ikke har en bil. Der skal vi kunne sige, at vi har en lille UP stående, som de så kan kører i. Det er fint. For det er uoverskueligt for nogle unge mennesker at skulle transportere sig rundt mellem Helsinge, Hillerød og Helsingør, hvor vi spiller og træner. Eller hvis man har en lejlighed eller en bolig, som en spiller kunne få lov til at flytte ind i. Der skal vi kunne sige, detnklarer vi.”
Og så er vi tilbage ved det naturstridige i, at en klub på Nordsjælland Håndbolds størrelse nu igen er at finde i Danmarks bedste håndboldrække. For det er faktisk ikke engang løgn, at Ian Marko Fog på grund af skader og en smal trup ikke kunne spille seks mod seks til træning - noget som nærmest virker tragikomisk, når man ser på den livsvigtige kamp for oprykning, klubben var midt i. Men at man alligevel præsterede, når det gjaldt, er ifølge Lars Gjøls-Andersen det perfekte billede på, hvor meget man kan få ud af tingene i en klub som Nordsjælland Håndbold, hvor alle giver liv og sjæl for at gøre en forskel.

Mere end et håndboldhold

“Det er lidt vildt, det vi har gang i heroppe. Ressourcerne heroppe er så begrænsede. Fog kunne ikke spiller seks mod seks - og alligevel lander vi 11 point foran nummer to. Han har ikke kunnet træne syv mod seks-spillet. Men når vi har været bagud med tre mål med ti minutter igen, har han alligevel kunne tage målmanden ud og sætte en ekstra markspiller på banen, og så har det bare fungeret. Og det tror jeg netop skyldes, at vi er mere end et håndboldhold. Vi har et unikt sammenhold uden for banen. Det handler om andet end bare at kunne kaste og gribe. Og når jeg ser på, hvad vi får ud af ressourcerne i dag, kan jeg kun drømme om, hvor vi ender, hvis vi kan tiltrække endnu bedre spillere. Vores spillere kommer fra et sted, hvor de ikke er vant til særlig meget, fordi vores ressourcer og organisation er så lille. Men får vi lidt mere hjælp fra vores omverden, kan vi skabe noget, der bliver rigtig, rigtig spændende.”

null

Publiceret 12 May 2017 11:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV