Slut med døgnåbent apotek i Hillerød:

"Det skaber utryghed"

Hillerød Ældreråd ærgrer sig over, at lovgivningen om færre døgnåbne apoteker træder i kraft ved årsskiftet

Det skaber utryghed, at Hillerød fra årsskiftet mister det døgnåbne apotek.
Det mener Ældrerådet i Hillerød, som ærgrer sig over den nye lovgivning, der træder i kraft 1. januar 2018. Det var i juli 2015, at en ny apotekerlov blev vedtaget af et stort flertal i Folketinget. Loven betød, at døgnapotekerne med udgangen af 2017 mister deres tilskud til at holde døgnåbent. Fra 1. januar er der lagt op til, at der kun bliver ét døgnåbent apotek i Danmark, og det kommer til at ligge i København.
I Hillerød har Frederiksborg Apotek i Slotsgade døgnåbent, men fra årsskiftet er der i et nyt politisk udspil i Region Hovedstaden lagt op til, at apotekets åbningstider beskæres væsentligt i det nye år. Det ærgrer altså Hillerød Ældreråd:
“Vi synes, det er urimeligt, vi skal fare helt til København. Mange ældre er alene, og hvis de så skal have medicin midt om natten, er de på den. De ældre mister en tryghed ved, at det døgnåbne apotek forsvinder,” siger formand Birgit Vejby til Hillerød Posten.
For ældre har det stor betydning at bo i en by, hvor der er et hospital og et døgnåbent apotek, siger hun:
“Det er bedre end at skulle fare rundt til alle mulige andre steder. Det er følelsesmæssigt betryggende, at man ved, man kan få fat på medicinen hele døgnet rundt,” siger hun.
Man vil fremover kun kunne få receptmedicin fra en akutklinik, hvis man har været i kontakt med en vagtlæge.

Få bruger natapotek

Ifølge apoteker Troels Ingemann fra Frederiksborg Apotek er det forsvindende få mennesker, der rent faktisk bruger apoteket om natten. Det drejer sig ofte om blot to-tre personer hver nat, og 98,5 procent af hans omsætning ligger i tidsrummet mellem kl. 8 om morgenen og 21 om aftenen.
“Selvom vi i praksis ikke har meget at lave, betyder bevidstheden om, at de kan bruge apoteket døgnet rundt, meget for befolkningen. Det er som at have en forsikring - man håber, aldrig man får brug for den, men det er rart, den er der,” siger apotekeren, som dog understreger, at lovforslaget er vedtaget, så under alle omstændigheder mister Hillerød-apoteket døgndækningen:
“Det sker, uanset hvad jeg eller regionspolitikerne end vil. Det er uden for diskussion”.

Kun i København

Fem af de 11 døgnåbne apoteker i Danmark er nu placeret i Region Hovedstaden. De har den seneste tid kunnet søge om, hvorvidt de ønsker at indtage pladsen som landets fremtidige eneste døgnåbne apotek, eller om de vil holde åbent til kl. 6-24 eller 8-21. To apoteker i regionen har søgt om at blive 'nationalt døgnvagtapotek', fremgår det af referatet fra seneste møde i Region Hovedstadens sundhedsudvalg. Døgnapoteket skal ligge i København, slår den nye lovgivning fast. Forvaltningen i Region Hovedstaden indstiller Steno Apotek på Vesterbro i København.
Derudover skal cirka 50 apoteker i landet tildeles vagttjeneste, og hvornår de skal holde åbnet, afgøres af Lægemiddelstyrelsen på baggrund af ansøgninger fra apotekerne og de indstillinger, regionerne kommer med. Så nu skal det altså afgøres, om apoteket i Slotsgade skal lukke kl. 21 eller 24.

Udbringning af medicin

Med den nye ordning kan en læge i akut- eller vagtlægefunktion pålægge et vagtapotek at udbringe medicin til en borger i tidsrummet mellem kl. 6 og 24. Udbringningen vil være gratis for borgeren, oplyser forvaltningen til sundhedsudvalget.
Ældrerådsformand Birgit Vejby ser det dog ikke som nogen god idé at køre rundt og levere medicin til borgerne, siger hun til Hillerød Posten:
“Det har man gjort før, men stoppede med det, fordi det var for farligt for dem, der kørte med medicinen i bilen. Så jeg synes, det lyder fuldstændig vanvittigt”.
Ifølge administrationen i Region Hovedstaden vil den nye vagttjeneste for apotekerne “ikke medføre en betydelig ændring for størstedelen af borgerne i Region Hovedstaden. Dog vil borgere i planområde Nord, som før har haft et døgnåbent apotek, muligvis opleve den nye ordning som en væsentlig forringelse i deres adgang til lægemiddelbehandling,” skriver de til udvalget.

Publiceret 09 May 2017 06:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV