Lillemor hædret:

Modstandskvinde får sit eget Stræde i Slotsgade

Ægteparret Cecilie Lillemor og Murer-Tonny har nu hvert sit Stræde i Slotsgade – en hæder for deres indsats i modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig

Af
Af Claus Beyer

Torsdag den 4. maj blev Cecilie Lillemors Stræde i Hillerød en realitet og samtidig afslørede Tue Tortzen mindepladen for Cecilie Dydvad Hansen.
Cecilie Dybvad Hansen var i mange år en dygtig og afholdt skolesygeplejerske i Hillerød Kommune. Men hun var også aktiv i modstandsbevægelsen under krigen.
Sidst i 1930'erne husede Cecilie Dybvad Hansen flygtninge for det tyske regime i sit hjem. Under besættelsen blev hjemmet også et sikker - eller så sikker som omstændighederne tillod - tilflugtssted for frihedskæmperne.
Ved afsløringen af Cecilie Lillemors Stræde sagde formand for Miljø- og Teknikudvalget, Tue Tortzen blandt andet:
”Cecilie Lillemor deltog også selv aktivt i modstandsbevægelsen, men som mange andre har hun ikke fortalt så meget om det. Den lokale Næstkommanderende som hed Dalle og en anden kammerat var blevet taget af tyskerne i Frederikssund og sat i arresten. Nogen – måske en dansksindet betjent – fik givet besked til Hillerød, at Gestapo var på vej for at afhøre dem. Lillemor tog sin cykel og spurtede til Frederikssund, hvor hun påstod, at Dalle var hendes mand som ”havde været på tur” – og hun fik både ham og kammeraten med sig. Hun fik ingen medalje for bedriften – men den får hun så i dag.”
”Lillemors liv var kærlighed, solidaritet, mod og handlekraft. De fineste egenskaber et menneske kan have, de egenskaber som giver håb om at vi endnu kan få en verden uden krig og undertrykkelse,” fortsatte Tue Tortzen.

Frihedskæmper vandt hendes hjerte

En frihedskæmper vandt efter befrielsen hendes hjerte, nemlig den navnkundige Murer-Tonny, der i 2005 fik opkaldt Murer-Tonnys Stræde i midtbyen efter sig.
Murer-Tonny havnede på grund af sit modstandsarbejde i koncentrationslejren Dachau, men overlevede, kom hjem til Hillerød, hvor Lillemor tog sig af ham. Kærligheden blomstrede i huset på Gadevangsvej 87 og det blev til et familieliv sammen med Cecilie Lillemor og sammen fik de fire børn..
Efter krigen var Cecilie Dybvad Hansen også meget aktiv og 1970'erne tog hun blandt andet imod flygtninge fra Chile og Iran. Hele livet arbejdede Cecilie Dybvad Hansen for social retfærdighed, mod fascisme og krig.

Lillemors søn, John Hansen, gik en tur igennem Strædet - ned til Slotssøen og tilbage igen før afsløring. Han og resten af familie er stolt over at både mor og far er blevet hædret for deres indsats igennem livet. Foto: Claus Beyer

Lillemors søn, John Hansen, gik en tur igennem Strædet - ned til Slotssøen og tilbage igen før afsløring. Han og resten af familie er stolt over at både mor og far er blevet hædret for deres indsats igennem livet. Foto: Claus Beyer

Stolt søn

Ved afsløringen af Cecilie Lillemors Stræde – der ligger i Slotsgade ved nummer 28 og som går hele vejen ned til Slotssøen, der deltog flere at Cecilie Lillemors og Murer-Tonnys efterkommere, og sønnen John Hansen, der var til stede sammen med datteren og Lillemors første barnebarn, Stine Olsen samt børnebørn, sagde til Hillerød Posten:
”Jeg savner Lillemor og selvfølgelig også Murer-Tonny. Min mor var berømt i Hillerød, ikke mindst på grund af jobbet som skolesygeplejerske igennem rigtig mange år. Hun var en stærk kvinde og jeg er stolt og beæret over, at hun nu får opkaldt dette Stræde efter sig. At både min mor og far bliver hædret for deres indsats for andre mennesker, det er en stor glæde for os alle i familien.”
Cecilie 'Lillemor' Dydvad Hansen blev 101 år og dødede i 2015.

Publiceret 05 May 2017 11:30

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV