Nordsjælland-arrangementer følger DR’s danmarkshistorie

Museum Nordsjælland inviterer til en række arrangementer, som følger DR’s populære ’Historien om Danmark’

Museum Nordsjælland tilbyder en række særarrangementer i forbindelse med den landsdækkende kampagne ”Historier om Danmark”, der i år retter opmærksomheden mod Danmarkshistorien. Arrangementerne følger programrækken ”Historien om Danmark” som vises på DR1.
Udgangspunktet for museets arrangementer er den lokale vinkel på den nordsjællandske oldtid og historie. Gennem genstande og steder fortæller arkæologerne historierne – råt og uden omsvøb.
Foråret står i oldtidens, middelalderens og arkæologiens tegn, da DR's serie starter med fem afsnit om tiden fra ældre stenalder til 1536. Særarrangementerne løber af stablen i ugerne efter de periodeaktuelle afsnit.
Arrangementerne foregår i hele Nordsjælland. Man kan glæde sig til drabelige fortællinger om død og vold i stenalderen, åbent hus hos bronzestøberen, en arkæologisk passiar om jernalderens store spørgsmål, liv og død på Augustinerklosteret og en skumringstur i middelalderens Helsingør, for bare at nævne nogle få.
Udstillingsmæssigt vil museet udfordre den sædvanlige historieformidling. I Elværket i Hillerød vil en række udvalgte genstande, som knytter sig til de enkelte perioder og fortællinger, blive præsenteret. I forbindelse med særarrangementerne i Elværket kan man høre om genstande og historier, som knytter sig til hvert særarrangements tema. Vil man have den samlede fortælling, afsluttes sæsonen med et arrangement, hvor man kan høre alle de nordsjællandske historier.

De bedste fund

Blandt de spørgsmål, arkæologer hyppigst møder, er: ”Hvad er det bedste, du har fundet?”. Dette spørgsmål vil blive besvaret i små film, der kan ses ved særarrangementer i Elværket. Her fortæller museets arkæologer om de fund, der i særlig grad har fået deres hjerte til at banke, og hvorfor netop det fund har særlig betydning for dem.
Elværket danner også rammen om en for tiden meget synlig gren af arkæologien, nemlig detektorfund. Direkte fra mulden kommer alt fra mønter til guldbarrer og maskingeværkugler. Detektorfundene fortæller hver deres lille historie, som tilføjer ny viden om den nordsjællandske oldtid og middelalder.

Arkælogerne fortæller om deres ’bedste fund’. Pressefoto

Arkælogerne fortæller om deres ’bedste fund’. Pressefoto

Fortsætter efter sommer

I sensommeren fortsættes tv-serien med fem afsnit, der omhandler tiden fra 1536 til år 2000. Museet vil tilbyde endnu en række arrangementer, der periodemæssigt følger serien. Fælles for alle arrangementer er de nære fortællinger om den nordsjællandske historie.
Alle arrangementer er gratis, dog kræver nogle tilmelding. Se mere på museumns.dk og tilmeld dig på post@museumns.dk eller 72170240.

Forårets særarrangementer
Arkæologisk passiar om jernalderens store spørgsmål, 20. april, Elværket Hillerød
Guld, sølv og andre rare genstande – detektorfund fra Nordsjælland, 26. april, Elværket Hillerød
Augustinerklosteret i Æbelholt – liv og død i den katolske middelalder, 6. maj, Æbelholt Klosterruin
Historier fra en sættekasse, 7. maj, Elværket Hillerød
Masser af detektorfund og en forsvunden landsby, 30. april, syd for Hillerød
Find mere info samt tid og sted på museumns.dk

Publiceret 19 April 2017 14:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV