Hvor længe skal Helge vente på sine hjælpemidler?

Næsten blinde Helge Frants Hinsch fra Skævinge forstår ikke, hvorfor det tager Hillerød Kommune så lang tid at bevilge hans hjælpemidler

Af
Mette Dolmer Thygesen

I 2013 måtte Helge Frants Hinsch fra Skævinge opgive synet på sit højre. I oktober går det så ud over hans venstre øje også, hvor han nu kun har fem procent af synet tilbage.
Derfor får han i november besøg af Dansk Blindesamfund, som vurderer, at den 55-årige mand har brug for nogle hjælpemidler til at klare sig igennem hverdagen. Det er bl.a. et talende ur og notatapparat, som han kan notere et telefonnummer, en kalenderaftale og lignende. I december er Kommunikationscentret i Hillerød også ude at udrede Helge Frants Hinschs behov, og de anbefaler også de ansøgte hjælpemidler.
Men nu, omkring fire måneder senere, har Helge Frants Hinsch stadig ikke hørt noget fra Hillerød Kommune.
“Jeg var på et kursus, hvor pårørende til svagtseende mødes, og da talte jeg med en mand fra Måløv. Han havde fået sit talende ur og notatapparat fra dag ét. Så jeg bliver lidt småsur. Jeg synes ikke, det kan være rigtigt, at der går så lang tid,” siger han.

Kursus i stok -men ingen stok

Helge Frants Hinsch har fået bevilget ledsagerordning, så han kan få en ledsager med til for eksempel en koncert. Han har også fået et kursus i, hvordan han bruger en blindestok - en såkaldt mobilitystok. En stok har han bare stadig ikke fået. Den søgte Kommunikationscenteret om til ham 2. marts. Da han ringede til kommunen for at høre, hvordan det gik med at få behandlet ansøgningerne, fik han et chok:
“Jeg talte med en dame, og hun sagde, at de har rigtigt travlt i kommunen, og at de i har ret til at vente med at træffe en afgørelse, så borgerne får svar senest et år, efter de har søgt. Jeg spurgte, om jeg kan risikere først at få min blindestok i marts 2018? Og det beklagede hun og sagde, var rigtigt,” fortæller Helge Frants Hinsch, som slet ikke kan forstå, at det skulle være rigtigt.

Håber, andre vil stå frem

Han har derfor valgt at stå frem i avisen og fortælle om sagen, også fordi han hører, at mange andre også oplever lang ventetid, når de søger kommunen om hjælpemidler.
“Jeg håber, min historie kan få andre til at stå frem også, så vi kan få belyst omfanget af det her. Der er måske mange, som ikke tør at stå frem, hvis de står alene,” siger han til Hillerød Posten.
Helge Frants Hinsch søgte også i november om en såkaldt Daisy-afspiller. Men den ønsker han ikke længere, nu hvor lydavisen til blinde og svagtseende er blevet sparet væk i kommunen, da biblioteket fik skåret på budgettet.
“Jeg vil rigtig gerne læse Hillerød Posten og de andre aviser og holde mig orienteret. Men nu er der ingen grund til, at jeg får den afspiller længere,” siger han.

Forfærdeligt, der skal gå så lang tid

Nu går Helge Frants Hinsch og savner en stok og et ur.
“Jeg har fået et kursus, så jeg har lært at bruge en stok, men hvis der går så lang tid, før jeg får en, så er det jo spild af tid og penge. Jeg synes, det er fuldkommen forfærdeligt, der skal gå så lang tid”.
Han har nu lært sig at lytte efter kirkeklokkerne, når han går i Skævinge, så han ved nogenlunde, hvad klokken er. Men han kan stadig ikke stille sit vækkeur til at ringe engang imellem derhjemme, hvilket ellers også kunne hjælpe ham med at få en større tidsfornemmelse.
“Jeg er bundet til mit hus, som det er nu. Jeg ved ikke, hvad klokken er, og hvis nogen ringer, kan jeg ikke skrive en besked ned til min kone, men jeg skal gå og huske på den,” siger han og fortæller, at han også er ked af, at han ikke har en stok, som kan signalere, at han er næsten blind, når han går i byen.
“Så ved folk, at de skal passe på mig. Jeg kan jo godt gå lidt usikkert - som om jeg var fuld. Jeg går som i en bobbel, og jeg registrerer jo ikke, hvis jeg møder nogen, jeg kender”.

Godt helbred for at være syg

Han opfatter det sådan, at man skal slås for at komme igennem i kommunen:
“En af mine venner sagde, at 'man skal have et god helbred for at være syg i Hillerød Kommune'. Det synes jeg, er meget rigtigt,” siger han.
Hillerød Posten har kendskab til flere personer, som har ventet siden efteråret på en afgørelse om deres hjælpemidler.
På grund af påskeferien var det ikke muligt at få en kommentar fra Hillerød Kommune. Hillerød Posten indhenter en kommentar så snart som muligt.

Publiceret 18 April 2017 11:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV