Regionsformand Sophie Hæstorp Andersen mener stadig, at det bliver et ’supersygehus’, der bliver bygget i Hillerød. Pressefoto

Regionsformand Sophie Hæstorp Andersen mener stadig, at det bliver et ’supersygehus’, der bliver bygget i Hillerød. Pressefoto

Regionsrådsformand:

"Vi får fortsat et supersygehus i Nordsjælland"

Det siger regionsformand Sophie Hæstorp Andersen, men hun synes, det er “tudetosset”, at regionen ikke får lov til at bygge produktionskøkken og flere sengepladser og ambulatorier

Af
Af Claus Beyer

Region Hovedstadens formand, Sophie Hæstorp Andersen (S), ærgrer sig over sundhedsminister Karen Ellemanns afslag på ansøgningen fra Region Hovedstaden om at lave et produktionskøkken på Det Nye Hospital Nordsjælland i Hillerød, og ligeledes ønsket om at sengekapaciteten med 92 og 25 ambulatorierum, således at man kom tilbage til den oprindelige planlægning for det kommende supersygehus i Hillerød.

Det var sidste chance

Byggeriet af det nye supersygehus starter i 2018, og Sophie Hæstorp Andersen har en klar forventning om, at sygehuset står klar til åbning i foråret 2022.
”Det var nok sidste mulighed for os i regionen at påvirke regeringen på Christiansborg, da vi til maj i år skal godkende den endelig plan for det kommende byggeri. Når først den er godkendt, og arbejdet reelt er gået i gang - det første spadestik er taget - så er løbet kørt. Derfor synes jeg også, at det er tudetosset, at vi ikke får lov til at lave det produktionskøkken fra starten af byggeriet, og at vi ikke kan vende tilbage til den oprindelige plan omkring sengekapaciteten og antallet af ambulatorierum. Pengene ville komme fra regionen selv og ville derfor ikke påvirke statens budget,” siger Sophie Hæstorp Andersen til Hillerød Posten, og hun fortsætter:
”Alle ved, hvor meget god og sund mad betyder for patienternes helbredelse. En god, sund og velsmagende mad laves bedst på et lokalt køkken, og her kan man også være med til at skabe en god udvikling inden for rigtig ernæring til forskellige patientgrupper. Nu får vi et køkken, der skal anrette maden. Alt tyder på, at patienternes mad skal lave på Herlev Sygehus. Maden til personalekantinen er der fortsat lidt usikkerhed om, måske skal det ske på et af de andre hospitaler i regionen, men det kan også blive en privat aktør, der kommer i spil. Men jeg synes, det er ærgerligt, men vi må se, hvordan det kommer til at fungere. Fremtiden vil vise, om køkkenet måske skal bygges om til også at skulle stå for produktionen.”

Korte indlæggelser

Den anden del af ansøgningen til sundhedsministeren var at øge antallet af sengepladser med 92 – tilbage til det oprindelige antal og det samme med antallet af ambulatorierum.
”Beregningerne på det nødvendige antal sengepladser er jo beregnet fra starten af projektet, og her er der taget hensyn til lukningen af Helsingør, Frederikssund og det gamle sygehus i Hillerød. Lukningen af Hørsholm skete tidligere, og antallet af de sengepladser var i forvejen lagt ind på de tre sygehuse i Nordsjælland. Men sammensætningen af befolkningen i regionen, også aldersmæssigt, ændrer sig, og derfor har jeg bedt om en ny tilbundsgående undersøgelse, så vi kan tage højde for at få den nødvendige kapacitet på det nye sygehus. Det forventes, at befolkningen i regionen i 2030 er øget med 200.000 flere borgere. Det er derfor meget vigtigt, at der er sengepladser nok. Ellers risikerer vi hurtigt at komme i store problemer,” fortsætter Sophie Hæstorp Andersen.
”Udviklingen viser, at man er indlagt i kortere tid end tidligere. Samtidig så kommer der en meget stor akutmodtagelse på det nye sygehus, hvor mange flere vil blive udredt med det samme, og syv ud af 10 forventes at kunne sendes hjem uden indlæggelse. Samtidig skyldes de kortere indlæggelsestider også, at alle viser, at det er bedre at være i eget hjem med den nødvendige støtte fra hjemmeplejen eller familien. På det nye sygehus forventes den gennemsnitlige indlæggelsestid kun at være tre døgn,” oplyser Sophie Hæstorp Andersen.

Vi får et supersygehus

”Der findes selvfølgelig også andre muligheder for at bringe antallet af indlæggelser ned på, men jeg vil gerne understrege, at det på ingen måde er inde i vores planlægning på nuværende tidspunkt. I Hillerød har vi fleste specialer samlet et sted, og det kan blive nødvendigt, at se om nogle af disse skal flyttes til andre sygehuse. Region Sjælland har blandt andet taget flere patienter hjem fra Region Hovedstaden til deres nye Universitets Hospital i Køge. Men en omlægning vil igen kræve nye investeringer, og samtidig vil vi rigtig gerne sikre en behandling så tæt på hjemmet som muligt.”
”Jeg er som sagt ked af, at vi ikke kom igennem med vore ønsker til sundhedsministeren, men jeg vil gerne slutte af med at understrege, at vi fortsat får et supersygehus i Hillerød,” slutter Sophie Hæstorp Andersen til Hillerød Posten.

Regionsformand Sophie Hæstorp Andersen.

Regionsformand Sophie Hæstorp Andersen.

Publiceret 04 April 2017 08:00