Alle partier i byrådet håber, regionen får sit ønske om køkken på det nye hospital opfyldt. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Alle partier i byrådet håber, regionen får sit ønske om køkken på det nye hospital opfyldt. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Byrådspolitikere går ind i kampen for køkken på nyt hospital

Hillerøds politikere opfordrer ministre til at genoverveje deres afslag af et køkken på det nye hospital

Nu blander også de lokale politikere i Hillerød Kommune sig i kampen om at få tilført et køkken til det kommende hospital på Overdrevsvejen.
Alle ni partier i Hillerød Byråd er medunderskrivere på et nyt brev til ældreminister Thyra Frank og sundhedsminister Karen Elleman, hvori de lokale politikere beder Folketinget og regeringen om at genoverveje deres afvisning af et hospitalskøkken.
Seneste svar kom fra Karen Elleman, som afviser en udvidelse med blandt andre de begrundelser at “investeringsrammen ikke er til forhandling”, og at intet tyder på, at et produktionskøkken på matriklen er “afgørende for kvaliteten af maden”.
Men i Hillerød byråd vil de gerne bakke om den henvendelse, ældrerådene i Nordsjælland samlet er kommet med til ældre- og sundhedsministrene. Heri beder ni ældre- og seniorråd i de nordsjællandske kommuner ministrene om at genoverveje beslutningen. De forstår ikke, hvorfor ældreministeren har bedt kommunerne prioritere køkkener på plejehjemmene, når køkkenet på hospitalet samtidig ikke prioriteres.
Den henvendelse bakker politikerne i Hillerød Byråd nu samlet op om:
“Vi bakker ældrerådene op - og Region Hovedstaden, der som bygherre ønsker køkkenet fra start i byggeriet. Alle partierne i regionen beder om at få lov til at bygge et køkken,” uddyber viceborgmester Kirsten (S) over for Hillerød Posten.

Har pengene

Byrådet påpeger desuden, at hospitalet bliver områdets største virksomhed med tusindvis af brugere og medarbejdere. Folketinget og regeringen må fra starten tillade at tilføje køkkenet, ikke finansiere det, understreger politikerne i brevet. For ifølge hillerødpolitikerne vil det være muligt for landspolitikerne at give en dispensation, uden at det har betydning for de øvrige hospitalsbyggerier i landet og uden at åbne for forhandling om investeringsrammen.
“Vi bakker op om det, regionen har sagt; at de kan finde pengene på deres budget. Det handler ikke om en fond, der skal blive større, eller at der skal tilføres penge fra staten. Det handler om, at regionen kan få lov at bruge deres penge,” siger Kirsten Jensen.

Vigtig for syge at spise godt

Ældrerådene peger i deres henvendelse på, at ældre mennesker er blandt dem, der får mest brug for hospitalet, og at det er vigtigt for syge og svækkede at spise godt og have en god ernæringstilstand.
Det bakker byrådet i Hillerød op om - også selvom Hillerød Kommune har et produktionskøkken, der laver maden til for eksempel plejecentrene.
Kirsten Jensen understreger, at der stadig er anretterkøkkener på plejecentrene, og at de bliver brugt, for eksempel til at varme maden så de ældre kan dufte den.
“Men samlet set er det langt flere borgere, som kommer til at ligge på hospitalet, end der er på vores plejehjem. På hospitalet skal de levere mad til langt flere personer, end vi gør i Hillerød. På hospitalet er maden en vigtig del af behandlingen, så patienterne får mulighed for at komme sig. Og samtidig er det et stort ønske fra regionen at få lov at bygge et hospital, som har et køkken. Vi lægger stor vægt på, hvad regionen ønsker,” siger hun.
Alle partier, både Venstre, Socialdemokraterne, Konservative, SF, Fælleslisten, Liberal Alliance, Radikale, DF og Nye Borgerlige, har skrevet under på brevet.
OBS: Artiklen er rettet fredag kl. 08.43, da der ved en fejl stod, at der er otte partier i Hillerød Byråd. Det rigtige antal er ni. 

null

Publiceret 30 March 2017 07:00