Charlotte Tijhuis har altid været vild med lokalerne i Helsingørsgade 3. Nu åbner hun egen guldsmed i den lille gågade.

Charlotte Tijhuis har altid været vild med lokalerne i Helsingørsgade 3. Nu åbner hun egen guldsmed i den lille gågade.

Ballonskipper-hustru sprang ud som guldsmed:

“Har man en drøm, skal man gå efter den”

Charlotte Tijhuis tog springet fra rejsebranchen til at blive guldsmed. Hun åbner nu egen butik i lokaler, hun altid har været glad for

Det lille butikslokale i Helsingørsgade 3, hvor smykkeforretningen Irene From lukkede i januar, fik ikke lov at stå tomt længe.
Allerede 1. april er en ny guldsmed klar til at slå dørene op i gågaden:
“Jeg har altid elsket den her forretning, både da der var sko, kurve og tøj. Jeg synes, den er så sød, og da lokalerne så blev ledige, tænkte jeg, 'dem skal jeg da bare have',” fortæller Charlotte Tijhuis, som i disse dage knokler med sin mand for at gøre lokalerne klar.
Charlotte Tijhuis er rigtig godt kendt i Hillerød, for hun har de sidste 16 år boet lige uden for byen i Bendstrup mellem Alsønderup og Gadevang. Her er hendes tre børn Emil på 17, Lærke på 14 og Nynne på 12 vokset op.
Så lokalerne i Helsingørsgade ligger helt perfekt for hende:
“Jeg kan cykle på arbejde gennem skoven og slotsparken, og børnene kan komme forbi og hænge ud i gårdhaven om sommeren. Samtidig har jeg snakket med de andre forretningsdrivende i gaden, og de er så søde. Nu skal jeg bare have plads til alle min maskiner på de forholdsvis få kvadratmeter,” siger hun.

Fortid i rejsebranchen

Det har ellers ikke altid ligget i kortene, at Charlotte Tijhuis skulle være guldsmed. Hun har altid rejst meget og arbejdet i rejsebranchen. Det var også på en rejse, at hun mødte sin hollandske mand i Australien for over 20 år siden. Her manglede hun én ting, inden hun ville rejse hjem fra en otte måneder lang rejse: At flyve i luftballon. Så hun var heldig at støde på Martin, som var ballonskipper. Et års tid senere flyttede han til Danmark, hvor parret slog sig ned. Han arbejder i øvrigt i dag med it for IBM.
Charlotte Tijhuis er i dag 47, og for 5-6 år siden gik hun og tænkte på, om hun skulle noget andet i livet end rejsebranchen, og hun havde altid haft en drøm om at blive guldsmed. Men folk sagde, at 'det var lettere at vinde i Lotto end at få en læreplads'. Det lod hun sig dog ikke afskrække af og gik efter drømmen. Som 42-årig fik hun en læreplads og står nu med sit eget brand og design.
“Så moralen er, at har man en drøm, så skal man gå efter den. For mig var det ligesom at gå på højskole i fire år. Jeg lærte noget, som jeg virkelig brænder for, hver dag,” siger hun og griner lidt af, at hun slet ikke føler sig som en på 47 år.
Hun måtte da også skrue lidt ned for nogle ting, da hun var på elevløn i fire år:
“Men det har været det hele værd. Jeg er lige der, hvor jeg skal være nu, og jeg elsker det. Dagene er fløjet af sted i min læretid”.

Hendes hollandske mand Martin, som hun mødte i Australien, hvor han var ballonskipper, har hjulpet med møblerne i den nye butik. Foto: Mette Dolmer Thygesen

Hendes hollandske mand Martin, som hun mødte i Australien, hvor han var ballonskipper, har hjulpet med møblerne i den nye butik. Foto: Mette Dolmer Thygesen

Svaghed for Østen

De mange rejser rundt på hele kloden har givet Charlotte Tijhuis er svaghed for Østen, og herfra stammer en stor del af hendes smykkeinspiration stammer fra. Hun og hendes familie er faktisk så vilde med Østen, at de flere gange har revet et par måneder ud af kalenderen for at hellige sig hinanden og Østens skønhed og tilbagelænede livsstil.
Hun designer og kreerer selv sine håndlavede rustikke og orientalsk inspirerede smykker i guld og sølv.
I hendes smykker sætter hun de traditionelle materialer som sølv, guld og ædelstene sammen på nye måder. For eksempel bærer hun denne dag, hvor Hillerød Posten møder hende, en halskæde, som er en kugle, hvori der ligger rådiamanter, eventyrsten og månesten gemt.
”Jeg kan godt lide at gemme diamanter på steder, hvor andre ikke ser det, men hvor man selv ser det eller bliver mindet om det,” siger hun.

Personlige smykker

Smykket må også gerne bære en personlige historie, mener hun:
“Det kan for eksempel indeholde en konkylie, man har fundet på stranden på en rejse, eller den rubin, man har arvet fra sin bedstemor. Så kan smykket minde en om de ting, der betyder noget og er vigtige for én selv, siger guldsmeden, som også gerne giver kundernes gamle guld nyt liv, så affektionsværdien bevares.

Charlotte Tijhuis

Uddannet guldsmed fra Guldsmedeskolen i København og udlært hos Guldsmed Rebekka Falck i Frederikssund

Publiceret 28 March 2017 06:00