Hjernecellerne fik motion i Skævinge

Eleverne på Kornmarkskolen rykkede med brikkerne fredag på Skolernes Skakdag

Af
Mette Dolmer Thygesen

Mette Dolmer Thygesen

Det var med dyb koncentration, at eleverne i to 1. klasser sad foran rækkerne af skakspil på Kornmarkskolen fredag.
Eleverne dystede mod hinanden i blandt andet 'bondeskak', hvor fire bønder blev stillet op mod fire bønder. For at lære skak starter eleverne nemlig færre brikker, og så rykker sværhedsgraden langsomt længere og længere op, og flere brikker kommer med i spillet.
Eleverne var tydeligt meget glade og motiverede for at spille i ved de tre lange borde i salen. Også lærerne oplever, at eleverne elsker at spille skak:
"De har rigtig meget lyst til at spille. En dag, da jeg oplevede meget larm i klassen med 20 minutter tilbage af timen, sagde jeg, 'nu spiller vi skak, og de, der ikke vil være med, kan gå ud'. Men de ville gerne spille, og der blev bare fuldstændig stille i klassen," fortæller lærer Annette Friis.


Fem sendt på kursus

Hun og Susanne Veigert er to af de i alt fem undervisere fra Kornmarkskolen, som har været på kursus i skoleskak. Lærerne oplever mange fordele ved at spille skak:
"Det styrker både elevernes logisk sans og deres samarbejde på tværs. Vi er meget begejstrede for den måde, undervisningen bygges op på omkring skakspillet," siger Susanne Veigert.
På Skolernes Skakdag i fredags er kalenderen ryddet, så alle elever kan opleve at fordybe sig i skakspillet.
I alt skiftede 39.742 elever på 266 skoler over hele Danmark bøgerne ud med skakbrætter. 410 elever på fem skoler i Hillerød Kommune deltog på denne hjernegymnastikkens svar på Skolernes Motionsdag, inden de gik på vinterferie her i uge 7. Det var Kornmarkskolen, Sophienborgskolen, Hillerødholmskolen, Hillerød Vest Skolen og Sigerslevøster Privatskole
Dansk forskning viser, at skoleskak styrker elevernes matematikkundskaber, trivsel og inklusion på nye måder bl.a. i den længere og mere varierede skoledag. 

Eleverne havde det sjovt med at spille.

Eleverne havde det sjovt med at spille.

Koncentrationen og stilheden var dyb i lokalet.

Koncentrationen og stilheden var dyb i lokalet.

“Hvad gør modstanderen mon nu...” synes denne elev at spekulere over.

“Hvad gør modstanderen mon nu...” synes denne elev at spekulere over.

Skolernes Skakdag:

Er et årshjul af læringsaktiviteter med kurser, stævner og frikvarterskak samt årets Landsfinale i Skolernes Skakdag fredag 24. marts i Lalandia i Børnenes Hovedstad, Billund.
Arrangeres af de lokale skoler i samarbejde med Dansk Skoleskak og partnerne Spar Nord Fonden, Politiken og Børnenes Hovedstad, Billund. 
Vender tilbage i 2018, hvor datoen er sat til 1. april

Publiceret 14 February 2017 05:00

Hillerød Posten nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Hillerød Posten
SENESTE TV