Museumsdirektør Mette Skougaard viste dronningen rundt. Foto: Frederiksborg Slot

Museumsdirektør Mette Skougaard viste dronningen rundt. Foto: Frederiksborg Slot

Pompøs pragtsal åbnet med royalt besøg

Blandt andre dronningen var med, da Frederiksborg Slot slog dørene op for den nyrenoverede Audienssal

Takket være en donation fra A.P. Møller Fonden på 23,5 millioner kroner har Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot og Slots- og Kulturstyrelsen sammen med dygtige håndværkere og konservatorer de sidste fire år kunnet konservere og restaurere Audienssalen.
Det nyrenoverede barokinteriør, som regnes for et af Danmarks fineste, blev genåbnet onsdag af blandt andre dronning Margrethe.
Audienssalen og andre rum på Frederiksborg Slot var oprindelig scene for nogle af Christian Vs ceremonier, der skulle bekræfte hans position som Danmarks enevældige konge. Den prægtige Audienssal med de enestående barokinteriører, udført af tidens bedste kunstnere og håndværkere, blev skabt i 1680'erne efter fransk og italiensk forbillede.

Fælleskulturelt gods

Kulturminister Bertel Haarder glæder sig i en pressemeddelelse over åbningen: 
”Det er det fælles kulturelle gods, der binder os sammen som folk og nation. Restaureringen af malerierne og de ekspressive stuklofter og interiøret i Audienssalen gør, at vi styrker forståelsen af Frederiksborg Slots enestående kultur- og bygningshistoriske værdi. Med dette imponerende håndværksmæssige arbejde sikrer vi, at den fortælling forbliver vedkommende for de besøgende – og er til gavn for eftertiden og kommende generationer".
 

Kameraerne knipsede løs, da dronningen ankom til Frederiksborg Slot. Foto: Polfoto/Philip Davali

Kameraerne knipsede løs, da dronningen ankom til Frederiksborg Slot. Foto: Polfoto/Philip Davali

Særlig oplevelse

Mette Skougaard, direktør for Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, kalder det en helt særlig oplevelse at træde ind i Audienssalen:
"Efter restaureringen af de prægtige stuklofter, paneler og malerier føler man sig hensat til en anden tid. Den oplevelse vil vi gerne dele med alle vores gæster og hele Danmark".
Det var formand for A.P. Møller Fonden, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, som under overværelse af dronning Margrethe onsdag genåbnede Audienssalen og den tilhørende Løngang og dermed markerede enden på smuldrende stukornamentik, rust, råd, borebiller og afskallende maling.
Genåbningen fejres med en barokfestival den 12.-16. maj og med særudstillingen 'Audiens hos Christian V', som fortæller om slottets indretning og brug på Christian Vs tid. Her kan gæsterne blandt andet se den originale dragt, som kongen bar under sin kronings- og salvingsfest på Frederiksborg Slot. Udstillingen kan ses frem til 4. september. Mdt

En yndig pige fik lov at tage imod dronningen. Foto: Frederiksborg Slot

En yndig pige fik lov at tage imod dronningen. Foto: Frederiksborg Slot

Den smukke Audienssal er ny restaureret og åben for publikum igen. Foto: Frederiksborg Slot

Den smukke Audienssal er ny restaureret og åben for publikum igen. Foto: Frederiksborg Slot

Audienssalen og Løngangen

er indrettet til den enevældige Christian V i 1680erne efter fransk og italiensk forbillede. Sal og gang hører til Europas fineste slotsinteriører fra det sene 1600-tal.
Salens vægge er præget af mange malerier. Portrætter af de oldenborgske konger nederst og scener fra den skånske krig øverst.
Løngangen er dekoreret med ikke færre end 36 malerier og præges i øvrigt af fem store vinduer i hver side.
Salen og gangen er dekoreret med stukornamentik, og billedskærerarbejder på vægflader og lofter er udført i såkaldt bruskbarok. Træpanelerne er marmorerede. 
Den firesidede kuppel i Audienssalen går først nærmest lodret op. Halvvejs oppe snævrer den ind omkring er stort loftsmaleri i en overdådig stukramme. Midt i hver af kuplens sider er der buede vinduer, hvorfra lyset falder ind og skaber en illusionen af, at en paradisisk himmel hvælver sig over salen.

Publiceret 12 May 2016 14:45